eur:
393.35
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Véglegesen döntött a lengyel szejm az EU által kifogásolt szabály ügyében

Véglegesen elfogadta csütörtökön a lengyel szejm az Európai Unió által kifogásolt bírósági fegyelmi kamara megszüntetését célzó tervezetet, a képviselők leszavazták az ellenzéki többségű szenátus több módosítását.

A most még a lengyel államfő aláírására váró jogszabály értelmében a megszüntetett fegyelmi kamara tagjai a legfelsőbb bíróság más kamarájában folytathatják munkájukat, vagy - ha úgy döntenek - nyugállományba vonulhatnak. Egyúttal a legfelsőbb bíróságnál létrehoznak egy új, a szakmai felelősség ügyeivel foglalkozó kamarát, amelynek 11 bíráját az államfő jelöli ki a korábban sorsolással az összes legfelsőbb bírósági tag közül kiválasztott 33 fős csoportból.

Az ötéves időszakra kinevezett 11 bíró a fegyelmi felelősség ügyei mellett az eddigi feladatkörében is dönteni fog.

A múlt héten a szenátusban megszavazott, most viszont a szejmben elutasított módosítások a többi között arról szóltak, hogy hatálytalanná vált volna a fegyelmi kamara összes eddigi döntése. Más módosítások azon bírák kiiktatását célozták, akiket a jelenlegi kormány idején elfogadott, az ellenzék által bírált előírások alapján neveztek ki.

Az Európai Bizottság (EB) múlt héten hagyta jóvá a lengyel kormány koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő tervét. Az ebben foglalt 23,9 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatás és a 11,5 milliárd eurós kölcsön lehívása a szükséges feltételek - úgynevezett mérföldkövek - teljesítéséhez van kötve. Ezek egy része éppen a bírói fegyelmi rendszert érinti.

Ursula von der Leyen, az EB elnöke múlt heti varsói látogatásakor bejelentette: az első részletet a fegyelmi rendszert érintő módosítások végrehajtása után folyósítják.

Az Európai Parlament azonban csütörtökön állásfoglalást fogadott el, amelyben bírálta az EB-t a lengyel helyreállítási terv jóváhagyásáért, és felszólította az Európai Unió Tanácsát, hogy az összes feltétel teljesüléséig ne hagyja jóvá a lengyel tervet.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő az EP állásfoglalása kapcsán felidézte: a helyreállítási tervről Varsó több hónapos nehéz tárgyalások nyomán egyezett meg az EB-vel. "Sajnos az EP-ben és Lengyelországban is olyan erők vannak, amelyek szét akarják törni ezt a megállapodást" - utalt Müller a PAP hírügynökségnek nyilatkozva a lengyel ellenzék álláspontjára is.

Hangsúlyozta: Lengyelország teljesíti a jogi védelem és a bírói függetlenség minden kritériumát. Az EP döntése a szóvivő szerint azt mutatja, hogy az EP-képviselők körében "újból a politikai csatározás, nem pedig érdemi vita kerekedett felül", az EP-ben "a radikálisok csoportja újból alaptalanul támadja" Lengyelországot.

Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×