eur:
393.75
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Picture of the logo of Gazprom on their Serbian main office in Belgrade. Gazprom is one of the main oil compnaies from Russia
Nyitókép: BalkansCat/Getty Images

Kaderják Péter: a mostani intézkedést már "nagyon komolyan kell venni"

Az ukrajnai oroszgáz-tranzit részleges leállása miatt adódik a kérdés, mi lesz Európával, ha egyszerűen nem jön ide több orosz gáz. Kaderják Péter a számok nyelvére fordította a veszély mértékét.

A keddi 96 millióról szerdára 77 millió köbméterre, azaz mintegy 20 százalékkal csökkent az orosz gáz ukrajnai tranzitja a Naftogaz vezetője szerint annak hatására, hogy az ukránok – vis major helyzetre hivatkozva – leállították a szállítást a szohranyivkai mérőállomáson.

Kaderják Péter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Zéró Karbon Központjának vezetője érdeklődésünkre azt mondta, az ukránok arra hivatkoznak, hogy a háború miatt bizonyos tranzitkapacitásaik ellehetetlenültek, fizikailag nem tudják az orosz gázt továbbítani az európai fogyasztók számára.

"Áprilisban orosz irányból 9-10 milliárd köbméternyi orosz gáz érkezett még mindig Európába, ez a 2019-es áprilisi érték 60 százaléka, de sokkal-sokkal kevesebb, mint az utolsó, Covid előtti évben volt; már így is kevés gáz érkezett Európába Oroszországból. A 10 milliárd köbméternyi gázból mintegy 2-2,2 milliárd köbméter jött az ukrán-szlovák-cseh-német vezetéken, a bejelentés ezt a vezetéket korlátozza" - tisztázta Kaderják Péter.

Hozzátette, ez a mennyiség bőven beleférne viszont a Jamal-vezetékbe (Oroszország-Fehéroroszország-Lengyelország-Németország), de a nemrég megépült déli vezetékbe is, amely Szerbián keresztül éri el Magyarországot.

"Ha az oroszok szeretnék leszállítani ezt a mennyiséget Európának, arra minden lehetőségük megvan"

- összegzett Kaderják Péter.

A gázpiaci helyzet "eszkalálódásának" és "egy másik eseménynek" nevezte, hogy Németországba enélkül is kevesebb gáz érkezik.

"Oroszország szankciókat jelentett be a Németországban működő Gazprom-leányvállalatokra, amelyek egy német döntés következtében ellehetetlenültek; ezek a leányvállalatok német, osztrák gáztározókat is üzemeltettek, töltöttek fel korábban gázzal, és sok nyugat-európai gázfogyasztót is elláttak. A mostani döntés ezeknek a leányvállalatoknak tiltotta meg a hozzáférést az orosz gázhoz" – magyarázta.

Vagyis "ez már nem a kelet-európai gázpiac piszkálása", hanem az orosz és az európai központi gázpiacot sújtó "ellenintézkedés" az oroszok részéről.

Magyar érintettség

Ha az orosz gázszállítás Európába teljesen leállna, Európának fizikailag 15-17 százalékkal csökkentenie kellene a gázfogyasztását, a kiesés legnagyobb része Németországot terhelné, Magyarországon akár a fogyasztás harmadát is érinthetné, Kaderják Péter szerint azonban "még nem tartunk itt", de a mostani történéseket "nagyon komolyan kell venni".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×