eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Lubmin, Mecklenburg-West Pomerania / Germany - April-3-2022: Gas pipes, connections, equipment and pressure reducers at the site of Gazproms Nord Stream 2 Pipeline Landing in Germany. (Western Europe)
Nyitókép: Stefan Dinse/Getty Images

Elővette a Jamal "gázpisztolyt" Oroszország

Lengyelország és Németország felé nem szállít a Gazprom. Mindhárom érintett reagált.

Leállítja a az európai gázszállítást Oroszország a Jamal gázvezetéken - tudósít a Euronews.

Ismert, a Jamal vezeték Oroszország-Fehéroroszország-Lengyelország-Németország vonalon szállítja az energiaforrást.

A leállás a lengyel partnerre kivetett orosz szankciók miatt következett be.

Reakciók

Németország már reagált is, elítélte az orosz Gazprom gázóriáshoz köthető döntést.

"Több helyen is valósággá vált a gáz és az olaj fegyverként való alkalmazása" - nyilatkozta Robert Habeck, Németország gazdasági és klímaügyi minisztere.

Lengyelország panasszal élt, ez ugyanis Varsó szerint szerződésszeegés.

Ugyanezt állítja viszont a Gazprom is, amely viszont azzal érvel, hogy a korábbi szankciók miatt ellehetetlenült a gázvezetékek karbantartása, illetve a részvétel azok azon cégek életében, amelyekbe a Gazprom a pénzét beletette.

Nem ez az első leállás a héten

A keddi 96 millióról szerdára 77 millió köbméterre, azaz mintegy 20 százalékkal csökkent az orosz gáz ukrajnai tranzitja a Naftogaz vezetője szerint annak hatására, hogy az ukránok – vis major helyzetre hivatkozva – leállították a szállítást a szohranyivkai mérőállomáson.

Erről bővebben itt írtunk.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×