eur:
392.9
usd:
366.73
bux:
66196.91
2024. április 25. csütörtök Márk
Orosz rakéta hatástalanítása során megrongálódott lakóház romjai között dolgoznak ukrán állami sürgősségi szolgálat munkatársai a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. április 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Francisco Seco

Szétszakíthat egy uniós kormányt a fegyverszállítás – az ukrajnai háború pénteki hírei

A múlt heti adatokhoz képest most több ukrajnai menekült lépi át a magyar határokat. Jelentős megállapodást kötött Kijev és Szófia. Bajban vannak a háború miatt a mexikói tortillakészítők. Egész nap frissülő hírfolyam! (A nyitóképen: Orosz rakéta hatástalanítása során megrongálódott lakóház romjai között dolgoznak ukrán állami sürgősségi szolgálat munkatársai a dél-ukrajnai Zaporizzsjában 2022. április 28-án.)

2022.04.29. 18:14

Skandinávok kerültek fel az orosz szankciós listára

Kilenc izlandi, tizenhat norvég, valamint három-három grönlandi és feröer-szigeteki dán állampolgár is szankciós listára került Oroszországban ellenintézkedésként – közölte az orosz külügyminisztérium. Az érintetteknek megtiltották, hogy Oroszország területére lépjenek.

A kitiltottak olyan parlamenti képviselők, kormánytagok, üzleti és tudományos körök képviselői, újságírók, valamint közszereplők, akik az orosz diplomáciai tárca szerint az oroszellenes retorika előmozdítói és részt vesznek a Moszkva ellen irányuló politika kialakításában és végrehajtásában.

A minisztérium azt is közölte, hogy a külföldi diplomaták kapcsolattartása az orosz állami szervekkel ezentúl kizárólag rajta keresztül történhet, szintén az érintett országok hasonló intézkedéseire adott válaszként, a kölcsönösség elve alapján. A RIA Novosztyi hírügynökség szerint Mihail Misusztyin miniszterelnök korábban utasítást adott arra, hogy az orosz hatóságoknak minden intézkedést meg kell tenniük a külföldi diplomatákkal való kapcsolattartás csökkentése érdekében. (MTI)

2022.04.29. 17:59

Elesett egy volt amerikai tengerészgyalogos Ukrajnában

A 22 éves Willy Joseph Cancel lehet az első ukrajnai háborúban életét vesztő amerikai harcos.

2022.04.29. 17:16

Norvégia is bezár az orosz hajók előtt

Annak ellenére, hogy nem tagja az Európai Uniónak, Norvégia követi az EU szankciós politikáját, és lezárja kikötőit az orosz hajók előtt, kivéve a vonóhálós halászhajókat – jelentette be a norvég kormány pénteken.

Pénteken Norvégia bejelentette, hogy Oslo végrehajtja az EU három héttel korábban, április 7-én elfogadott ötödik szankciós csomagját is. Ezen büntetőintézkedések néhány kivétellel magukban foglalják az egyetlen norvég-orosz határátkelőhelyen, az északi sarkkörön túl fekvő Storskog településen keresztül történő orosz közúti belépést is. (MTI)

2022.04.29. 17:07

Május végéig ingyen utazhatnak a menekültek a BKK járatain

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) május 31-ig meghosszabbította az ingyenes utazás lehetőségét közösségi közlekedési járatain az Ukrajnából érkező menekülteknek. A március 4-én bevezetett díjmentes utazás az eddigiekhez hasonlóan személyazonosításra alkalmas ukrán úti okmány felmutatásával vehető igénybe.

A díjmentes utazásra jogosító okmányokat továbbra is elfogadják a BKK-járatokon – kivéve a 100E reptéri gyorsjáratot, a siklót, a nosztalgiajáratokat és a hajókat –, a HÉV és a környéki "kék" buszok Budapesten belüli szakaszán. (MTI)

2022.04.29. 17:05

Erősebb NATO-jelentét kértek a bali államok és Lengyelország

Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország külügyminiszterei pénteki rigai találkozójukon azt kérték a NATO-tól, hogy erősítse meg jelenlétét országaik területén. Edgars Rinkevics lett külügyminiszter azzal érvelt, hogy a térség biztonsági helyzetének megváltozása megköveteli a NATO védelmi politikájának átalakítását.

A tárcavezető elmondta: állandó NATO-jelenlétet szeretnének a balti országokban és Lengyelországban, hogy ellenállhassanak Oroszország és Fehéroroszország bármiféle szándékának, és megvédhessék területüket.

Erre vonatkozó kérelmüket a NATO következő, madridi csúcstalálkozóján nyújtják be – tette hozzá.

Rinkevics Eva-Maria Liimets észt, Gabrielius Landsbergis litván, valamint Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel tanácskozott az Ukrajnának nyújtott katonai támogatás folytatásának és fokozásának szükségességéről. A három balti állam eddig 600 millió euró értékű katonai segélyt küldött Ukrajnának

Jelenleg egy 1500 katonából álló különleges NATO-zászlóalj állomásozik Lettország legnagyobb katonai támaszpontján, a fővárostól, Rigától északra. Az egységet nemrég 750 dán katonával bővítették. (MTI)

2022.04.29. 17:00

Kilépnek a kormányból a szocialisták, ha Biulgária fegyvert szállít

Kilép a bolgár kormánykoalícióból a Bolgár Szocialista Párt (BSZP), ha a kormány úgy dönt, hogy fegyvereket szállít Ukrajnának – jelentette be a párt vezetője, Kornelia Nyinova.

A politikus megjegyezte: Bulgária jelenleg nem szállít fegyvereket és lőszert Kijevnek. "Ukrajnába egyetlen lövedéket sem küldtek", és "egyetlenegy fegyverszállítási megállapodásunk sincs sem Ukrajnával, sem Oroszországgal" – mondta. (MTI)

2022.04.29. 16:56

Újságírónőt ölt az orosz rakéta Kijevben – fotók

Több mint kétszáz T-52-es tankot adott át Lengyelország Ukrajnának, a szlovákoktól kapott Sz-300-as légvédelmi rendszert pedig már hadrendbe is állították Dél-Ukrajnában. Az oroszok elraboltak egy segélyszervezetnek dolgozó két brit állampolgárt Zaporizzsja megyében.

2022.04.29. 15:11

Magyarázza a fegyverszállítási bizonyítványt a német külügyminiszter

A német kormány nem akarta Vlagyimir Putyint szükségtelenül provokálni. A többi között ezekkel a szavakkal magyarázta Annalena Baerbock a Bundestagban, hogy a Scholz-kabinet a hazai és külföldi bírálatok szerint meglehetős késedelemmel döntött nehézfegyverek szállításáról Ukrajnának Közben egyre több a bírálat hangzik el azzal kapcsolatban, hogy a német ajánlati listán meglehetősen elavult fegyverek szerepelnek.

2022.04.29. 14:35

Vlagyimir Putyint részt vesz a G20-on, ahova Volodimir Zelenszkijt is meghívták

A világ iparilag legfejlettebb 20 államát tömörítő G20 csoport soros elnökségét jelenleg betöltő Indonézia hívta meg a két elnököt. Oroszországból gyors válasz érkezett.

2022.04.29. 13:30

Európai Unió: a vegyi fegyverek jelentik az egyik legsúlyosabb veszélyt

Az unió támogatja a vegyi fegyverekkel elkövetett támadások felelőseinek elszámoltathatóságát célzó nemzetközi erőfeszítéseket – mondta Josep Borrell.

2022.04.29. 13:18

Hollandia rendvédelmi tiszteket küld Ukrajnába

A hadsereg részeinek számítanak, de rendőri jellegű feladatokat is ellátnak.

2022.04.29. 13:06

Szakértők: májusban fordulat állhat be az ukrajnai hadműveletekben

A Republikon Intézet Háború a szomszédban címmel rendezett konferenciát az orosz-ukrán háborúról. A meghívott szakértők egyebek mellett arról is beszéltek, hogy felső változás állíthatná meg az ukrajnai háborút.

2022.04.29. 12:51

Újabb rekordon az euróövezeti infláció

Áprilisban az éves inflációs ráta 7,5 százalékra emelkedett a márciusi 7,4 százalékról - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken előzetes adatai alapján. A jelentés az ukrajnai háború és az Oroszországgal szembeni szankciók miatt megemelkedett nyersanyagárakra vezeti vissza az infláció gyorsulását.

Az euróövezeti infláció így már több mint háromszorosan meghaladja az EKB 2 százalékos célját.

Az árak gyorsabban emelkedtek az élelmiszerek, alkohol és dohánytermékek esetében, 6,4 százalékkal áprilisban az 5,0 százalékos márciusi után. A nem energetikai ipari termékek 3,8 százalékkal drágultak 3,4 százalék után, a szolgáltatások ára pedig 3,3 százalékkal nőtt 2,7 százalék után.

Az energiaárak éves növekedése lassult, de továbbra is rendkívül magas maradt,

áprilisban 38 százalék volt a márciusi 44,4 százalékkal szemben.

Az energia nélkül számítva az infláció áprilisban 4,2 százalékra emelkedett a márciusi 3,4 százalékról. Energia, élelmiszer és élvezeti cikkek ára nélkül számítva a fogyasztói árindex 3,5 százalékra emelkedett áprilisban az előző havi 2,9 százalékról. (MTI)

2022.04.29. 12:13

Kijevi rakétagyár megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Lerombolták az Artem ukrán rakéta- és űrvállalat kijevi gyártóépületeit az orosz légierő nagy pontosságú fegyverei - közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a péntek délelőtti hadijelentésben.

2022.04.29. 11:33

Volodimir Zelenszkij szerint jelentős segítség az ukrán haderőnek Joe Biden gigacsomagja

Joe Biden amerikai elnök az eddigi amerikai katonai segély több mint tízszeresét, 33 milliárd dollárt kért a kongresszustól Ukrajna támogatására, ráadásul az orosz oligarchák befagyasztott amerikai vagyonából Ukrajna is kaphatna.

2022.04.29. 12:15

Oroszország nem rendezheti meg a 2023-as Universiadét

A rendezési jog elvételéről péntek reggeli online szavazásán döntött az egyetemi és főiskolai sport világszövetsége, a FISU végrehajtó bizottsága. A határozatot Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt hozta a szervezet.

A jövő évi nyári Universiadénak Jekatyerinburg adott volna otthont augusztus 7. és 19. között. Korábban a FISU ugyanettől az orosz várostól elvette a 2022 szeptemberére tervezett Harcművészeti Világjátékok rendezési jogát is, és ugyancsak megfosztotta Oroszországot az egyetemista-főiskolás sportolók két sportági világbajnokságától: a rögbisekének Kazany, az erőemelőkének pedig Moszkva lett volna a gazdája.

Az ukrajnai orosz inváziót támogató Fehéroroszország fővárosa, Minszk a FISU vízisí- és wakeboard-világbajnokságától volt kénytelen megválni. A vb-k törlése előtt a FISU március 12-én felfüggesztette az orosz és fehérorosz sportolók részvételét a szervezet égisze alatt zajló versenyeken. (MTI)

2022.04.29. 10:57

Félnek a németek a hideg zuhanytól

Fagyoskodni Ukrajnáért? Az orosz gáz és az olaj bojkottja keményen sújthatja a Kremlt. De vajon a német emberek készek viselni a következményeket? Egy erre vonatkozó közvélemény-kutatás eredményei kijózanítóak.

2022.04.29. 11:02

A katasztrófavédelem is segít

A katasztrófavédelem az elmúlt három napban 121 ember, köztük 57 gyermek és 42 nő elhelyezésében, szállításában működött közre. A háború kitörése óta összesen 10 259 ember - közülük 5604 gyermek és 3127 nő - esetében intézkedett a szervezet, eddig 13 megye volt érintett a helyzet kezelésében. Az elmúlt 24 órában a katasztrófavédelem harminchét munkatársa vett részt a háború elől menekülők elhelyezését célzó munkában.

2022.04.29. 10:33

Adatok a BOK csarnokból

A budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton csütörtökön 358 menekülőnek segítettek az ott dolgozó munkatársak. Az éjszakát 162 ember töltötte a létesítményben - tudatta Budapest Főváros Kormányhivatala.

2022.04.29. 10:32

Antonio Guterres: "apokaliptikus" állapot van Mariupolban

Az ENSZ-főtitkár Kijevben elítélte az ukrán főváros elleni, civileket is veszélyeztető rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy az orosz háborús műveleteket elszenvedő Ukrajna "az elviselhetetlen szívfájdalom központja lett".

2022.04.29. 09:28

Huszonöt emeletes kijevi lakóházat találhatott el az egyik rakéta - galéria

Két nagy erejű robbanás rázta meg az ukrán főváros, Kijev központját csütörtök este.

2022.04.29. 08:59

Jelentős megállapodást kötött Ukrajna és Bulgária

Áram, kikötők, katonai együttműködés - Kiril Petkov bolgár miniszterelnök útját heves viták övezték országában.

2022.04.29. 08:49

Bajban vannak a mexikói tortillakészítők

Az országban alapvető ételnek számító búzatortilla elképesztően drágul.

Mexikóváros, 2022. április 28.
Dolgozók tortillákat készítenek egy mexikóvárosi élelmiszergyártó üzemben 2022. április 27-én. Az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gabonaáremelkedés miatt az elmúlt 21 év legmagasabb inflációja sújtja a mexikói tortillagyártókat. Oroszország és Ukrajna meghatározó tényezője a nemzetközi gabonakereskedelemnek együttes búzaexportjuk a világ kb. 190 millió tonnás éves búzakivitelének körülbelül 30 százalékát teszi ki.
MTI/EPA/EFE/Jose Mendez
Dolgozók tortillákat készítenek egy mexikóvárosi élelmiszergyártó üzemben 2022. április 27-én. Az ukrajnai háború miatt bekövetkezett gabonaáremelkedés miatt az elmúlt 21 év legmagasabb inflációja sújtja a mexikói tortillagyártókat. Oroszország és Ukrajna meghatározó tényezője a nemzetközi gabonakereskedelemnek, együttes búzaexportjuk a világ körülbelül 190 millió tonnás éves búzakivitelének körülbelül 30 százalékát teszi ki. MTI/EPA/EFE/Jose Mendez

2022.04.29. 08:42

Jelentés a magyar határokról

Az Országos Rendőr-főkapitányság közlése szerint Magyarország területére 2022. április 28-án 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 5999 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6221 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

Ez a szám - a korábbi napokéhoz hasonlóan - magasabb, mint a múlt héten jelentett napi adatok.

A beléptetettek közül a rendőrség 758 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. április 28-án 344 ember, köztük 187 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

2022.04.29. 08:39

Nagyszabású hadgyakorlatok lesznek Európában a nyáron

Ez egy brit közlésből derült ki, miszerint a brit hadsereg mintegy 8000 katonája csatlakozik a nyáron Európa-szerte zajló gyakorlatsorozathoz. A BBC azt írta, a hidegháború óta ez lesz az egyik legnagyobb bevetés - a tervezett gyakorlatok létszáma az ukrajnai háború miatt jelentősen nőtt.

Ben Wallace védelmi miniszter a lépést "a szolidaritás és az erő demonstrációjaként" jellemezte, amely "elrettenti az agressziót, amely olyan mértékű, amilyen Európában ebben az évszázadban nem volt tapasztalható".

A brit katonák a NATO haderőivel, valamint a Finnországot és Svédországot magában foglaló Joint Expeditionary Force szövetséggel fognak gyakorlatozni.

2022.04.29. 08:34

Drámai a gazdasági helyzet Kárpátalján

Sok benzinkút bezárt, a tankolásnál már felmerült a szovjet időkből ismert kártyás rendszer bevezetése. Nem enyhül a belső menekülthelyzet.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Nagy ígéretekkel indult, de súlyos kudarcot vallott Oroszország békemisszója – Mi lesz így a két ősellenség konfliktusából?

Heves tüntetésekhez vezetett Örményországban, hogy az ország vezetése úgy döntött, négy falut visszaad a szomszédos Azerbajdzsánnak, melyeket még a két ország között a Szovjetunió felbomlása idején kitört első hegyi-karabahi háborúban szállt meg. Jereván békeszerződésre törekszik a nála katonailag sokkal erősebb Azerbajdzsánnal, ennek érdekében megkezdték a határok pontos kijelölését. A béketörekvések ellenére a retorika sokszor még mindig háborús, az örmény lakosság pedig egyre jobban tart attól, hogy a szomszédos ország támadást indíthat ellenük. Az orosz békefenntartók eközben kivonultak Hegyi-Karabahból, így most már csak Azerbajdzsánon és Örményországon múlik, mihez kezdenek egymással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×