eur:
394.64
usd:
364.89
bux:
65498.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Lerombolt lakóépület romjai a délkelet-ukrajnai kikötővárosban, Mariupolban 2022. április 13-án.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszej Alekszandrov

Szakértők: májusban fordulat állhat be az ukrajnai hadműveletekben

A Republikon Intézet Háború a szomszédban címmel rendezett konferenciát az orosz-ukrán háborúról. A meghívott szakértők egyebek mellett arról is beszéltek, hogy felső változás állíthatná meg az ukrajnai háborút.

A konferencia résztvevői nem voltak optimisták arra vonatkozóan, hogy hamar befejeződne az orosz - ukrán háború. Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgatója szerint Moszkva számára elfogadhatatlan lenne, ha Ukrajna az európai intézményekbe integrálódna a konfliktus ideje alatt.

"Ehhez képest még egy bukott, kettévágott, bármilyen állapotban levő ország is elfogadhatóbb a Kreml számára" - fogalmazott.

Felső változás hozhatja a háború végét

Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója egyik félnél sem látja a kilépési pontot, miközben jelenleg a keleti országrészen zajlanak a harcok.

"Ha az orosz erőknek sikerülne áttörnie az ukrán frontot, ami szerintem nem fog sikerülni, akkor valószínűleg át tudnak csoportosítani és elindulhatnak Ukrajna déli része felé. Akkor sokkal komolyabb harcokat fogunk látni Odessza környékén, Ukrajna déli, délnyugati része környékén is" - mondta el a szakértő.

Rácz András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Stratégiai és Védelmi Kutatóintézetének Oroszország-szakértője szerint ha változás lesz az orosz felső vezetésben, akkor

azonnal véget érhet

az oroszok szavaival élve különleges katonai műveletnek nevezett akció.

"Akár csak részleges mozgósítás is azt eredményezné, hogy Oroszország néhány hónapon belül több 10 ezer, a pesszimista becslések szerint akár 100 ezer katonát is mozgósítani tud hadfelszereléssel együtt, tehát minden, amit most a képességekről mondok, az addig igaz, amíg Oroszország nem rendel el hadiállapotot. A jelenlegi úgymond békelétszámok mellett olyan nagyon sok tartalék ebben az orosz rendszerben nincs" - vélekedik. A szakértő hozzátette: a dombaszi ütközet után az oroszok nem tudnak belekezdeni újabb harcokba anélkül, hogy nem hirdetnek hadiállapotot és rendelnek el mozgósítást. Tényleges fegyverletétel azonban így sem lesz.

Készülhetnek a győzelmek bejelentésére

A háborúval összefüggő orosz dezinformációs tájékoztatás is szóba került a Republikon Intézet Háború a szomszédban konferenciáján. A francia elnök nyilatkozata mellett a szakértők is úgy vélik, Vlagyimir Putyin orosz elnök a Donyec-medencei szeparatista régiókra fogja koncentrálni az orosz erők támadásait Ukrajnában annak érdekében, hogy május 9-én, a náci Németország második világháborús kapitulálásának évfordulóján győzelmet hirdethessen az Ukrajna elleni háborúban.

Marsai Viktor, a Migrációkutató Intézet kutatási igazgató felhívta a figyelmet az oroszok Nyugat-ellenességére. "Azok a narratívák nagyon erősek, hogy

itt mindenről a nyugat tehet

- sajnos a világban is látjuk ezt: szegény Putyin nem tehetett mást, mint visszaütött. De azért egy idő után fölmerül az emberekben a kérdés, hogy nem látunk ugye NATO felségjelű harckocsikat Ukrajnában, és hogy valahogy azok a tömegsírok odakerültek. Nyilván mindig el lehet azt mondani, hogy ezt az ukránok követték el úgy, hogy »éjszaka belopóztak és megölték a saját lakosságukat«" - fogalmazott- Hozzátette: talán még az orosz választások előtt eljön az a pont, amikor Vlagyimir Putyint félreállítják. "Ezt nyilván nem óriási lakossági tüntetések fogják elérni, hanem egy belső puccs, már ha megtörténik. Egyébként szerintem ebben lehet a legnagyobb reményünk" - mondta el.

Rácz András Oroszország-szakértő emlékeztetett arra, hogy 1905-ben volt az utolsó olyan népfelkelés, ami alulról jött az országban.

"Ha lesz változás, az nem alulról fog jönni, hanem az eliten belülről. Ha május 9-ét arra használják, hogy részleges győzelmeket jelentenek be, valamint azt, hogy menni kell tovább a »fasizmus ellen«, annak feltehetően lesz egy rövid távú népszerűségnövelő hatása" - vélekedik.

Az oroszok elégedettek a háborúval

Bendarzsevszkij Anton, a Danube Institute kutatási igazgatója azt mondta: az oroszok többségének alapvetően tetszik az, ami Ukrajnában történik.

"Az orosz imperializmusnak a lehető legteljesebb kivetülése az, hogy Oroszország egy másik országra támad, és ez egy korlátozott jellegű különleges katonai művelet (nem háború!), amiben megvédik az oroszokat. Az orosz narratíva szerint ott van az Egyesült Államok és a NATO, és az oroszok most megmutatják nekik, Ukrajna pedig csak elszenvedője ennek, semmilyen beleszólásuk nem volt, de majd most jól megvédik az ott élő oroszokat. Ez a narratíva tetszik a lakosságnak, amely felmérések szerint 60 százalékban olvas alternatív hírforrásokat, de az ő nagyjából kétharmaduk – vagy annál több is – nem hiszi el azt, amit ott olvas" - fogalmazott.

Miközben az oroszok azt mondják, hogy az ukránok a nácik, az orosz katonák folytatnak mészárlást. A lakossághoz azonban lassabban csoroghat le ez az információ. Bendarzsevszkij Anton szerint ha az Oroszország elleni szankciók folytatódnak, akkor úgymond a konyhákban fél év múlva ürülhet ki a hűtő. És ez már komoly elégedetlenségek forrása is lehet – tette hozzá a Danube Intézet kutatási igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×