eur:
394.35
usd:
371.39
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Energy Crisis. Gasoline Shortage. Gas And Oil Concept. Young Adult Man Trying To Refuel Car And Opening Metal Canister At The Local Petrol Station. Real Life, Real People, Ambient Light
Nyitókép: Elena Popova/Getty Images

Drámai a gazdasági helyzet Kárpátalján

Sok benzinkút bezárt, a tankolásnál már felmerült a szovjet időkből ismert kártyás rendszer bevezetése. Nem enyhül a belső menekülthelyzet.

A kisebb kutak már bezártak, a nagyobb láncoknál még kapható üzemanyag, de egyre nagyobb a hiány. Már most is csak 10-20 liter tankolható egy alkalommal, de a kártyás rendszerrel még inkább korlátoznák a vásárlást - írta tudósítójának beszámolója alapján a vg.hu.

Az üzemanyag-problémáknak több oka is van.

  • Sorra érik rakétatalálatok az ukrajnai kőolaj-feldolgozó üzemeket és a tárolókat.
  • Oroszország és Fehéroroszország felől nem érkezik kőolaj, az ország tengeri kikötői is blokád alatt vannak, így csak Nyugat-Európából, szárazföldön érkeznek szállítmányok, amelyek viszont nem fedezik a szükségletet.
  • Zajlanak a tavaszi mezőgazdasági munkálatok is, és a munkagépeket is fel kell tankolni.

A bajokat csak tetézi, hogy hatalmas árrobbanás is várható. A kormány ideiglenesen felfüggesztette az üzemanyagot terhelő jövedéki adót és az áfát, de még így is 30-40 százalékkal drágább a benzin és a dízel, mint a háború kirobbanása előtt. Ezeknek a járulékoknak a visszaépítésével akár a többszörösükre is emelkedhetnek az árak, ami az élet minden területén árfelhajtó hatású lesz.

A tudósítás szerint a kormány a jelenlegi 1,5 százalékról 3 százalékra kívánja emelni a hadiadót - ezt a munkavállalók esetében a béreket terhelő különadót 2014-ben, a kelet-ukrajnai harcok kitörésekor vezették be.

Időközben nem enyhül a belső menekülthelyzet sem. Ugyan sokan már visszatértek Kijevbe, de továbbra is több millióan tartózkodnak a biztonságosabb nyugat-ukrajnai régiókban. Csak Kárpátalján 400 ezren vannak. Létezik egy olyan kormányzati ígéret, hogy mindenkit, akinek a harcok miatt odaveszett az otthona, új lakáshoz juttatnak. Az egyelőre nem tisztázott az összeállítás szerint, hogy ezt miből finanszíroznák, de a terv szerint nem kell az új lakáshoz jutáshoz visszatérni az eredeti lakhelyre, ezért a vélekedések szerint sokan lesznek, akik Nyugat-Ukrajnában, akár a Kárpátalján fognak maradni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×