eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
KYIV, UKRAINE - APRIL 28: (----EDITORIAL USE ONLY â MANDATORY CREDIT - UKRAINIAN PRESIDENCY / HANDOUT - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS----) Ukrainian President Volodymyr Zelensky meets UN Secretary-General Antonio Guterres in Kyiv, Ukraine on 28 April 2022. (Photo by Ukrainian Presidency/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Ukrainian Presidency/Anadolu Agency via Getty Images

Antonio Guterres: "apokaliptikus" állapot van Mariupolban

Az ENSZ-főtitkár Kijevben elítélte az ukrán főváros elleni, civileket is veszélyeztető rakétatámadásokat, és kijelentette, hogy az orosz háborús műveleteket elszenvedő Ukrajna "az elviselhetetlen szívfájdalom központja lett".

A főváros központi részét csütörtök este a főtitkár látogatása alatt is rakétacsapás érte.

A főtitkár Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott megbeszélése után elmondta, folynak a tárgyalások az immár szinte teljesen orosz ellenőrzés alá került Mariupol kikötővárosban rekedt civilek kimenekítéséről. Guterres "apokaliptikusnak" nevezte a mariupoli állapotokat, kiemelve, hogy az Azovi-tenger partján fekvő városban kialakult helyzet "válság a válságban".

Zelenszkij videóüzenetében megerősítette, hogy az orosz erők Guterres látogatása idején is több rakétát lőttek ki Kijevre. "Ez sokat elmond arról, hogyan is áll Oroszország a nemzetközi szervezetekhez" - fogalmazott az ukrán elnök, és azt vetette Moszkva szemére, hogy a támadásokkal "meg akarta alázni az ENSZ-t és mindent, amit a szervezet képvisel".

Saviano Abreu, az ENSZ egyik szóvivője azt mondta, Guterres megdöbbenését fejezte ki a légicsapásokkal kapcsolatban, amelyeket a delegációhoz közel hajtottak végre.

A főtitkár ellátogatott az ukrán főváros környéki településekre is, egyebek között a bucsai mészárlás helyszínére is.

"Háborúban mindig a civilek fizetik a legnagyobb árat" - szögezte le ezt követően.

Kijev előtt Guterres Moszkvába is ellátogatott, ahol találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és arra kérte Oroszországot, hogy az ENSZ-szel együttműködve tegye lehetővé a civilek evakuálását a bombázott területekről, különösen Kelet- és Dél-Ukrajnában, ahová Oroszország a február 24-én kezdett támadását összpontosítja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×