eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A Magyar Honvédség újbeszerzésű Leopard 2A4HU harckocsija (b) a német Krauss-Maffei Wegmann (KMW) GmbH & Co. KG. müncheni gyárában tartott bemutatón 2020. július 3-án. Ebből a típusból összesen 12 darab érkezik hamarosan, majd további 44 darab Leopard 2A7+HU (b2) harckocsit pedig 2023-tól szállítanak hazánkba.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyarázza a fegyverszállítási bizonyítványt a német külügyminiszter

A német kormány nem akarta Vlagyimir Putyint szükségtelenül provokálni. A többi között ezekkel a szavakkal magyarázta Annalena Baerbock a Bundestagban, hogy a Scholz-kabinet a hazai és külföldi bírálatok szerint meglehetős késedelemmel döntött nehézfegyverek szállításáról Ukrajnának Közben egyre több a bírálat hangzik el azzal kapcsolatban, hogy a német ajánlati listán meglehetősen elavult fegyverek szerepelnek.

Christine Lambrecht védelmi miniszter a hét elején jelentette be, hogy a kormány engedélyt adott a német védelmi ipar egyik legnagyobb szereplője, a Krauss-Maffei Wegmann konszernnek 50 Gepard típusú, légvédelmi löveggel és radarral felszerelt lánctalpas, páncélos jármű eladásához.

A döntést sokáig nem csupán az hátráltatta, hogy a legnagyobb kormánypártban, a Német Szociáldemokrata Pártban sokan ellenezték Ukrajna támogatását nehézfegyverekkel, hanem az is, hogy ezt a fegyverrendszert kevéssé használják már.

Ugyanakkor ismertté vált az is, hogy egy másik fegyvergyártó, a Rheinmetall is értékesítene járműveket Ukrajnának. A vállalat a többi között engedélyt kért 88 Leopard-1 típusú harckocsi szállítására az ukrán hadseregnek.

Baerbock a parlamentben tartott vita során elismerte, hogy a fegyverszállítással kapcsolatos döntés későn született meg.

Azt állította ugyanakkor, hogy arról már hetekkel korábban egyeztettek a NATO-szövetségesekkel, erről azonban a nyilvánosság előtt semmit nem kommunikáltak.

Szavai szerint ennek az volt az oka, hogy

nem kívánták veszélyeztetni a szállításokat, és nem akarták Vlagyimir Putyin orosz államfőt szükségtelenül provokálni.

A német külügyminiszter szerint a Kreml vezetője számára többé nem létezik a nemzetközi jog. Putyin egyedül dönt arról, hogy melyik német döntést tekinti a háborúba való belépésnek. A Nyugat többé nem támaszkodhat a biztonság szavatolásának meglévő eszközeire.

A brutális realitás az, hogy egyszerű válaszokkal nem tudunk véget vetni a háborúnak. Erre egyedül csak az orosz elnök képes – jelentette ki.

Ezzel egy időben elsősorban a szakértők körében vita kezdődött arról, hogy a felajánlott, többnyire elavultnak számító, de felújított nehézfegyverekkel Németország valójában mennyire segíti a több mint két hónapja ostromlott Ukrajnát.

Már a Gepardok esetében is felmerült, hogy az ukrán hadseregnél nem ismerik a rendszert, ezért

használatba vétele előtt képzésre lesz szükség.

A Rheinmetall ajánlata pedig tartalmazza a személyzet németországi képzését, a karbantartási képzést, a szerszámokat, a pótalkatrészeket, a németországi szervizbázist és a lőszert is.

Az idézett szakértők szerint erre különösen szükség lenne a 88 Leopard-1ípusú harckocsi esetében, amelyek értéke összesen 115 millió dollár.

Valójában 1965-ben gyártott harckocsikról van szó. A Krauss-Maffei konszern első példányát 1965 szeptember 9-én vette át Ludwig Erhard kancellár védelmi minisztere, Kai-Uwe von Hassel.

Az ebből az alkalomból rendezett ünnepi ceremónián a miniszter kijelentette:

Ennek a harckocsinak egyedül a béke fenntartását kell szolgálnia, nem pedig esetleges támadásokat. Csakis a munkahelyek védelmét és hazánk szabadságát.

Ma pedig, csaknem hatvan évvel később Németországban arról folyik a vita, hogy lehet-e ezekkel a harckocsikkal segíteni azokat az ukrán katonákat, akik hetek óta védik hazájukat a brutális orosz támadásokkal szemben.

Értesülések szerint az ezzel kapcsolatos vita is hozzájárult ahhoz, hogy a német kormány meglehetősen nehezen hozta meg a nehézfegyverek szállításával kapcsolatos döntést, amely a Rheinmetall ajánlatát egyelőre nem is érintette.

A németek támogatják a nehézfegyver-szállítást

A németek többsége egyetért azzal, hogy hazájuk nehézfegyverekkel is támogatja az Oroszország indította háborúban védekező ukrán hadsereget – mutatta ki egy MTI által ismertetett felmérés.

A ZDF országos köztelevízió megbízásából készített kutatás szerint egy hónap alatt megváltozott a közhangulat a védekezés mellett támadásra is alkalmas eszközök – harckocsik, harcjárművek – Ukrajnába küldésének ügyében.

  • Márciusban még a lakosság csaknem kétharmada, 63 százaléka ellenezte, hogy Németország ilyen fegyverekkel is segítse az ukrán hadsereget, a támogatók aránya pedig 31 százalék volt.
  • Április végére az ellenzők aránya 39 százalékra süllyedt, és 56 százalék helyesli a kezdeményezést.

Ugyanakkor március után áprilisban is 50 százalék mindazok aránya, akik szerint a szövetségi kormány mindent együttvéve éppen megfelelően támogatja Ukrajnát az orosz támadás elleni küzdelemben. Azok aránya, akik szerint Berlin túl kevés támogatást nyújt, a márciusi 37 százalékról 32 százalékra csökkent, és márciusi 7 százalék után 13 százalék véli úgy, hogy még több támogatást kell biztosítani Ukrajnának.

A kormánypártok – szociáldemokraták (SPD), Zöldek, liberálisok (FDP) – közötti viták azonban rontották a kancellár, Olaf Scholz megítélését;

a márciusi 72 százalék után 49 százalék érzi úgy, hogy az SPD-s politikus jól kezeli az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt keletkezett válságot.

A pártok közötti erőviszonyokat nem rendezte át a háború, továbbra is

  • az SPD az első számú politikai erő, a szavazatok 25 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás.
  • A második a legnagyobb ellenzéki erő, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség 23 százalékkal,
  • a harmadik a Zöldek pártja 21 százalékkal.
  • Utánuk a CDU/CSU-tól jobbra álló ellenzéki AfD következik 11 százalékkal, majd
  • az FDP 9 százalékkal, és
  • az SPD-től balra álló Die Linke (Baloldal) 4 százalékkal.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×