eur:
390.96
usd:
366.89
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
A ruandai népirtás áldozatairól emlékeznek meg a ruandai főváros, Kigali Amahoro Stadionban 2019. április 7-én. Huszonöt éve, 1994. április 6-án kezdődött a második világháború utáni egyik legsúlyosabb népirtás Ruandában, ahol körülbelül száz nap alatt hutu szélsőségesek mintegy 800 ezer, többségében a kisebbségi tuszi népcsoporthoz tartozó embert mészároltak le.
Nyitókép: MTI/EPA/Kurokava Dai

A Föld minden negyedik lakója konfliktuszónában él

Az ENSZ által közreadott adatok szerint a II. világháború óta nem volt ilyen magas ez az arány.

A Föld lakóinak negyede, kétmilliárd ember él ma konfliktusos övezetben, és a II. világháború óta nem volt olyan sok erőszakos konfliktus a világon, mint most. A jemeni, a szíriai, a mianmari, a szudáni, a haiti, a Száhel-övezetbeli után itt van az ukrajnai háború, amely a nemzetközi rend alapjait megrázó katasztrófa - jelentette ki szerdán António Guterres ENSZ-főtitkár a világszervezet Béketeremtő Bizottságában.

Az ukrajnai háború hatása messze túlmegy az ország határain, az élelmiszer-, az üzemanyag és a műtrágyaárak az egekbe szöknek, ami katasztrofális a fejlődő országok számára - tette hozzá.

Konfliktus, erőszak és emberjogsértések miatt tavaly 84 millió ember kényszerült otthona elhagyására. És az Ukrajnából máris elmenekült négymillió ember ehhez adódik hozzá, nem beszélve arról a 6,5 millióról, aki nem hagyta el az országot, csak az otthonát - idézte a főtitkár a különböző ENSZ-szervezetektől kapott adatokat.

Guterres szerint az idén lesz legalább 274 millió ember a világon, akinek emberiességi segítségre lesz szüksége. Ez 17 százalékos növekedés a tavalyi adathoz képest, és annak a 183 milliónak az élelemmel való ellátásához, amit az ENSZ célul tud kitűzni, 41 milliárd dollárra van szüksége az Humanitárius Hivatal számítása alapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×