eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid
SAINT-PETERSBURG, RUSSIA - 2022/02/21: A woman watches TV with Russian President Vladimir Putin speaking during a broadcast after a meeting with the National Security Council to recognize the self-proclaimed Donetsk Peoples Republic (DPR) and the Luhansk Peoples Republic (LPR).DPR and LPR asked Russian Federation to recognize them as independent states. (Photo by Sergei Mikhailichenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Nyitókép: Sergei Mikhailichenko/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Oroszországban mintegy 30 független hírportált zároltak, köztük a BBC honlapját

Az ukrajnai hadműveletek február 24-i kezdete óta már több független sajtóorgánumot bezárattak az országban, valamint korlátozzák a hozzáférést a Facebook, az Instagram és a Twitter oldalaihoz.

Mintegy 30 független hírportált, köztük a brit BBC honlapját zárolta szerdán az orosz tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) az Interfax helyi hírügynökség tájékoztatása szerint.

"Úgy vélem, ez csupán kezdete a Nyugat által indított információs háborúban hozott ellenintézkedéseknek" - kommentálta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a brit közszolgálati műsorszolgáltatót is érintő lépést.

A letiltott hírportálok között több ukrán és egy észt sajtóorgánum is van. Az érintett internetes honlapok ugyanakkor virtuális magánhálózaton (VPN) keresztül este még elérhetőek voltak.

Tilalmi listára került a Bellingcat oknyomozó portál is, amely több leleplező cikket is közzétett a moszkvai hatalmi apparátusról. Szintén ez lett a sorsa egy orosz nyelvű izraeli hírportálnak és a 2016 óta már csak digitális formában létező Novije Izvesztyije lapnak is.

Oroszország ukrajnai hadműveletének február 24-i kezdete óta már több független sajtóorgánumot bezárattak az országban. A hatóságok mindemellett erősen korlátozták a hozzáférést az internetes hírportálokhoz, illetve az Instagram, a Facebook és a Twitter közösségi hálózatokhoz.

Március elején rémhírterjesztést és a szankciófelhívást büntető orosz törvényt is elfogadtak Oroszországban. A jogszabály súlyos büntetéseket helyez kilátásba az orosz fegyveres erőkre vonatkozó, az orosz kormányzat szerint hamis hírek terjesztőire. Emiatt viszont számos nyugati sajtóorgánum inkább megszüntette helyi tevékenységét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Fontos területen győzték le a nyugati szankciók Oroszországot

Fontos területen győzték le a nyugati szankciók Oroszországot

Az orosz légiközlekedési ipar jelentős kihívás előtt áll, hiába próbálja az ország a nyugati repülőgépeket hazai gyártású gépekkel felváltani. A rezsim győzelmet hirdetett a nyugati szankciók hatásának enyhítésében, és azt tervezi, hogy az import helyettesítését célzó programokkal tartósan meghiúsítja azokat. A repülőgépgyártási ágazat azonban egyelőre nem tud talpra állni – állítja a Wilson Center kutatóintézet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×