eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orosz páncélozott járművekből álló konvoj halad egy autópályán az Oroszország által 2014-ben bekebelezett dél-ukrajnai Krím félszigeten 2022. január 18-án. Oroszország a becslések szerint 100 ezer katonát és harcjárművet vonultatott fel az elmúlt hetekben Ukrajna északi, keleti és déli határa térségében, ami miatt Kijev és a nyugati országok attól tartottak, hogy Moszkva Ukrajna elleni támadásra készül.
Nyitókép: MTI/AP

A háború szele - Nem mindegy, ki hol él Ukrajnában

Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke abban bízik, hogy nem lesz háború, csak "kamaszos vetélkedés a nagyhatalmak között", amit látunk. Ukrajna keleti felében viszont "csomagolnak" az emberek, a Nyugat-Európában dolgozó kárpátaljai magyarok "kicsit aggódnak".

Hogy mennyire érzik az emberek a saját bőrükön a háború szelét, az attól is függ, hogy ki hol él Ukrajnában - mondta érdeklődésünkre Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség elnöke.

"Aki az ország nyugati felében él, mint mi, az elég messze van az eseményektől, a fővárosban vagy a keleti régiókban másként érzékelik, tapasztalják a helyzetet. Egy keleti megyében élő kollégám azt mondta, érzi a háborús fenyegetettséget, nálunk ez nincs így. Ráadásul a veszélyérzet attól is függ, hogy nézünk-e ukrán nyelvű híradásokat vagy sem, eljutnak-e hozzánk a nyugati információs csatornák" - ecsetelte.

Kijelentette:

keleten csomagolnak, az egyszerű emberek is, sokan családostól Kárpátaljára mentek "haza".

"Mindenki biztos volt benne, hogy a katonai hadmozdulat be is fog következni, az emberi fejekben tehát a háborús helyzet ott volt."

Hogy konkrétan mi történne, ha kitörne a háború, arról Zubánics László azt mondta, nehezen lehet megítélni, mert

az ország 1991-es függetlenedésekor és 2005-ben, valamint 2014-ben az "események" kapcsán sem volt igazán háborús érzet.

"Nagyon sokan úgy vélik, hogy menekülni kell, az ötven éven felüliek viszont azt mondják, a háború az háború, de jön a tavasz, és a kerti munkákkal kell foglalkozni. Tehát nem igazán tudják, hogyan kéne reagálni."

A kárpátaljai magyarokat most leginkább a magas gázárak, a rossz utak és a romló közbiztonság foglalkoztatja.

"A kárpátaljai magyarok jelentős része ma valahol Nyugat-Európában keresi meg a kenyérre valót,

valószínűleg ők is most aggódnak kicsit az itthon maradottak kapcsán, de mi egyelőre bizakodóak vagyunk, hogy ez a háborús helyzet csak látszat, illetve kamaszos vetélekedés a nagyhatalmak között. Reméljük, háború a mi korosztályunk részére nem fog bekövetkezni."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

„Fegyverkezési verseny” van a baktériumok és az emberiség között – nem mi állunk győzelemre

Pál Csaba akadémikus biológus és csapata az Európai Kutatási Tanács támogatásával azt vizsgálják a következő években, hogy az újonnan fejlesztett antibiotikumok mennyire hatékonyak az ellenálló baktériumokkal szemben. A HUN-REN SZBK Biokémiai Intézetének tudományos tanácsadója az InfoRádióban elmondta: mivel a baktériumok egyre jobban képesek alkalmazkodni az antibiotikumokhoz, ma már sokkal veszélyesebbek, mint korábban.

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×