eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
COVID-19 Coronavirus vaccine and syringe with Austrian flag on background. COVID-19 vaccination program begins in Europe
Nyitókép: Stefan Cristian Cioata/Getty Images

Szombattól oltási kötelezettség van Ausztriában - apró betűs részekkel

Majdnem minden 18 éven felülinek fel kell vennie a koronavírus elleni védőoltást.

Hivatalosan is életbe lépett szombaton Ausztriában a koronavírus elleni általános oltási kötelezettséget előíró jogszabály.

Alexander Van der Bellen államfő aláírta a törvényt, miután az osztrák parlament mindkét háza megszavazta.

Európában egyetlen országban sem írtak még elő ilyen szigorú oltási kötelezettséget, bár Ausztriában is több lépcsőben tervezik ezt bevezetni. Az első fázisban, február elejétől minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről, s ekkor még nem fogják büntetni a szabályszegőket. Az előírás csak március 16-tól válik kikényszeríthetővé, akkortól akár 3600 eurós (1,2 millió forint) pénzbírsággal is sújthatják azt, aki nem vette fel az oltást.

Az oltási kötelezettség minden 18 éven felülire vonatkozik Ausztriában. A szabályozás kivételt tesz a várandós nők és mindazok esetében, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást. Továbbá 180 napig mentesülnek a kötelezettség alól a koronavírus okozta Covid-19 betegségből felgyógyultak.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×