eur:
396.61
usd:
369.86
bux:
70471.96
2024. június 25. kedd Vilmos

Gyanús iráni hajót fogott el az amerikai haditengerészet

A rakományának összetevőiből robbanóanyagot lehet készíteni. A térségben, ahol elfogták, folyamatos a feszültség egy nemzetközi konfliktus miatt.

Az amerikai haditengerészet a hétvégén elfogott és átvizsgált egy Iránból érkező hajót, fedélzetén negyven tonna olyan műtrágyával, amelynek összetevőiből robbanóanyagot lehet készíteni - közölte a Bahreinben állomásozó Ötödik Flotta.

A tájékoztatás szerint a hajót egy olyan útvonalon tartóztatták fel, amelyet a jemeni kormányellenes húszi lázadók használnak fegyverek beszerzésére.

Ugyanezt a hajót egy évvel ezelőtt már elfogták, akkor több ezer fegyvert találtak a fedélzetén. Ez alkalommal az Ománi-öböl nemzetközi vizein észlelték haladását.

Fedélzetén negyven tonna karbamidos műtrágyára bukkantak, olyan vegyi anyagra, amelyet mezőgazdasági célokra, de robbanóanyagok előállítására is fel lehet használni - tette hozzá az amerikai haditengerészet.

A térségben, ahol elfogták, folyamatos a feszültség a Jemenben több éve tartó polgárháború és az azzal összefüggésben lévő nemzetközi konfliktus miatt. A 2014 augusztusa óta dúló háborút a síita húszik a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erőkkel vívják, a kormánycsapatokat Szaúd-Arábia vezetésével nemzetközi koalíció segíti 2015 óta.

A koalíció és szövetségesei, köztük az Egyesült Államok rendszeresen azzal vádolják Iránt, hogy katonai eszközökkel támogatja a húszikat. Ezeket az állításokat azonban Teherán tagadja, és ragaszkodik ahhoz, hogy csak "elvi támogatást" nyújt a felkelőknek.

Címlapról ajánljuk
Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül
"Kötelesség"

Csoboth Róbert fiáról, Kevinről: erre a gólra vártam tőle 18 éven keresztül

Csoboth Kevin soha nem fogja tudni azt mondani, hogy én mint szülő nem tettem érte meg mindent – mondta az InfoRádióban az édesapa. Csoboth Róbert beszélt fia pályafutásának kezdetéről, a nehézségekről és arról is, hogy a skótok elleni gól milyen kapukat nyithat meg előtte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.25. kedd, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
Bedőlt lakossági hitelek Magyarországon: mindenre számítottak a bankárok, csak erre nem

Bedőlt lakossági hitelek Magyarországon: mindenre számítottak a bankárok, csak erre nem

Két évvel ezelőtt, amikor a háború kitört, az infláció meglódult és már a járvány miatt bevezetett moratóriumok nagy része is véget ért, arra számított a magyar bankszakma, hogy hét év után először újra egy jelentős bedőlési hullám veszi kezdetét a lakossági hiteleknél, és 2024-ben fogjuk elérni az új, az előzőnél persze alacsonyabb nemteljesítési csúcsot. Ma 2024-et írunk, de a várt portfólióromlásnak nyoma sincs, ami persze nem jelenti azt, hogy ne lennének figyelmeztető jelek, mutatjuk a számokat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×