eur:
394.53
usd:
363.18
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József

Új-Zéland felmenő rendszerben betiltja a dohányzást

A következő nemzedék és törvényesen soha nem vehet már dohányterméket - jelentette be a wellingtoni kormány.

Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes bejelentése értelmében a jövő év végéig elfogadandó törvény 2027-es hatályba lépésekor a 14 évesek vagy a fiatalabbak már soha életükben nem vehetnek dohányterméket az országban.

"Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni vagy hozzáférhetővé tenni" - közölte Verall.

Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek majd forgalomba azok számára, akik még majd vásárolhatnak dohányt, és az ilyen termékeket árusító üzletek számát is csökkentik.

"Ez történelmi nap az ország egészsége szempontjából" - hangsúlyozta a miniszterhelyettes, felidézve, hogy a dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza.

Új-Zéland kormánya azt tűzte ki célul, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban; ezért a leszokást segítő intézkedéseket is terveznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×