eur:
393.09
usd:
367.01
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Burkát viselő afgán nő gyermekével és férjével Kabulban 2021. augusztus 22-én. Afganisztán legnagyobb részét elfoglalták az iszlamista tálibok a kormányerőktől.
Nyitókép: MTI/AP/Rahmat Gul

Afganisztán több millió szegény polgára az éhséggel vív most harcot

Afganisztán jövője a tálibok kezében még formálódik: egyelőre úgy tűnik, az éhségnek is szerepe lehet ebben, legalábbis ami a közeli jövőt illeti.

Kabul legszegényebbjeinek, egyben a város többségének most az jelenti a legnagyobb kihívást, hogy néhány dollárnak megfelelő értékben szerezzenek néhány száz afgánit, amiből megélhetnek. A nagyrészt segélyekből élő ország amerikaiak kontrollálta központi bankjában kilencmilliárd dollár van, azonban az összeget befagyasztották annak érdekében, hogy a tálibok ne tudják arra rátenni kezüket. Így hát hajnalban százak gyűlnek össze Kabul piacán, szerszámaikkal kezükben, munkában reménykedve.

A nagy építkezések azonban leálltak, a bankok zárva vannak, külföldről sem érkezik pénz: filléreken kell osztozniuk azoknak is, akik találnak munkát.

Elkeseredett minden kétkezi munkás

A BBC stábja szemtanúja annak, ahogyan néhány tucat szerencsés munkához jut: a hoppon maradók hangosan elégedetlenkednek. Egyikük, Hayat Khan az elmúlt húsz év korrupt elitje miatt dühöng.

"A gazdag emberek magukra gondolnak, nem a szegényekre. Még kenyeret sem tudok venni. Higgye el, hogy egyetlen fillért sem tudok szerezni, a többi gazdag pedig a nyugati segélydollárokat a zsebébe teszi.

Senki sem törődik a szegényekkel.

Amikor kívülről jött a segély, a hatalmon lévők gondoskodtak arról, hogy az a rokonaiknak jusson, ne a szegényeknek" - mondja.

Mohammed Anwar, aki irodai dolgozóként szerencsés helyzetben van, megállt, hogy belehallgasson a munkásokkal készített interjúkba, majd angolul vádolta lopással vádolta az amerikaiakat.

"Allah nevében felszólítjuk Amerikát, hogy adja vissza nekünk a pénzt, amit elvettek az afgán kormánytól. Azt Afganisztán újjáépítésére kell fordítani" - fogalmazott. Ekkor egy tálib felszólította a stábot, hogy hagyják el a piacot, mivel az veszélyes.

Lassan mindenki éhezik

A brit újságíró szerint az elmúlt héten Kabulban a leggyakrabban élelmiszerárakkal kapcsolatos panaszok hangzottak el, a gyermekeik élelmezéséért küzdő szülők kétségbeesettek. Az élelmiszerárak az egekbe szöktek, milliók küzdenek családjuk ellátásáért.

Az Élelmezési Világprogram (WFP) becslése szerint az afgánok 93 százaléka nem jut elegendő élelemhez. A tálibok múlt havi hatalomátvétele előtt ez a szám 80 százalék volt.

Városszerte piacok alakultak ki, mivel azok az emberek, akiknek a régi Afganisztánban sikerült értéktárgyakat felhalmozniuk, eladják azokat, hogy egy kis pénzhez jussanak, amit főként élelmiszerre fordítanak. Az értékes szőnyegektől és televízióktól kezdve az edények és evőeszközök halmazáig minden kapható, de túl sok az eladó és kevés a vevő, hisz nincs készpénz. A burjánzó használtcikk-piacok is kétségbeeséssel vannak tele.

A személyes szabadságot, a lányok oktatását és a nők munkához való jogát fenyegető veszélyeket világszerte elítélték, de ezeknél is hamarabb csap le most az éhezés réme Afganisztánra.

Azok az országok, amelyek segíteni akarnak az afgánoknak, de elutasítják a tálibokat és mindent, amit ők képviselnek, dilemmával néznek szembe. Ahhoz, hogy az emberek dolgozhassanak, pénzt kereshessenek, élhessenek és ehessenek, a táliboknak életképes államot kell működtetniük Afganisztánban. Az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában és a tálibokkal szemben álló többi országban azonban sokan nehezen tudnának megemészteni bármit, ami régi ellenségeik sikerének tűnik.

Az elhanyagolás a szélsőségeseknek adhat teret

Az alternatíva még rosszabb lehet: nyomorúság, még több menekült, még több alultáplált gyermek, annak a veszélye, hogy Afganisztán ismét bukott állammá válik, ezzel pedig a dzsihádista szélsőségesek számára a lehetőségek földjévé lesz.

A BBC stábja beszélt egy asszonnyal, akinek családja megelégelte a helyzetet: mindenüket eladták, hogy Pakisztánba költözzenek. Az egyetlen kenyérkereső a nő volt, aki elektrotechnikát tanított, azonban mivel csak fiúkat oktatott, elvesztette munkalehetőségét, legkisebb lánya pedig nem járhat iskolába.

"Nagyon szomorú vagyok. A szívem lángol azóta, hogy meghoztam a döntést a költözésről. Hogy tehettem ezt? De hogyan is tehetnék mást? Ha maradunk, nem tudok dolgozni és a gyermekem sem tud tanulni, így nem lesz miből megélnünk" - mondja.

"Én bírom az éhezést, a gyerekeimet viszont nem akarom éhezni látni" - teszi hozzá.

Afganisztán legújabb válsága az élet alapjairól - élelem, biztonság és remény - szól, valamint a kétségbeesésről és a dühről, amikor ezeket elveszik az embertől.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×