eur:
394.07
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Preparing for travel in new normal. Man packing passport, face masks and hand sanitizer. Themes personal protection and flight rules during coronavirus pandemic.
Nyitókép: Chalabala/Getty Images

Covid-igazolás: súlyos gazdasági kárt okoz a német vészfékezés

Németország máris felrúgta a Covid-igazolás általános szabályait, Gyévai Zoltán szerint erre elvileg Berlinnek lehetősége van, mégis veszélyes irányba viheti az uniós igazovány alkalmazását.

Július elsejétől használható az uniós Covid-igazolás az utazásoknál, de Németország azonnal felrúgta a közös szabályokat, és korlátozásokat vezetett be a Portugáliából érkezők esetében, mert attól tart, hogy az ottani emelkedő esetszámok miatt behurcolhatják a koronavírus-fertőzés újabb mutánsát az országba. Ebből máris vita lett, Ursula von der Leyen, az Európa Bizottság elnöke és a soros elnök Szlovénia miniszterelnöke is arra figyelmeztette Németországot, hogy a 27-ek megállapodását illene betartani.

"Lehetőségük van a tagállamoknak arra, hogy rendkívüli helyzetekben egy vészféket meghúzzanak. A németek ezt meghúzták, de a feltételek nem voltak adottak, nem erre vonatkozik ez a szabályozás. Eszerint ugyanis ha egy országban az Európai Unió területén oly drámai mértékben megnövekszik a megbetegedések száma, ez az ország automatikusan visszakerülhet a vörös zónába, akkor egy másik tagállam a Covid-igazolványok elismerését az ország irányában felfüggesztheti" – mondta Gyévai Zoltán, az EU Monitor főszerkesztője.

"Én már utaztam az igazolvánnyal Brüsszel és Ljubljana között, és mint kés a vajban, úgy mentem át minden ellenőrzésen. Nagyon jól működik, viszont az tény és való, ebből komolyabb problémák lehetnek, ha ez a dolog elharapódzik" – vélekedett az uniós szakértő, és hozzátette, a vészfékezés a turisztikai szezont is és a bevételeket is lelassíthatja, akár a gazdasági helyreállítást is késleltetheti Portugáliában.

Ezért Gyévai Zoltán azt jósolja, lesznek még ebből viták, és szép elképzelések majd a valóság keresztülhúzza, és mindenki elkezdve saját feje után menni, miközben vannak közösen rögzített szabályok is.

"Nem lesz könnyű se a szlovén elnökség, sem az Európai Bizottság dolga, hogy egyben tartsa a nyájat. Ha a nyájimmunitás megvan, akkor természetesen már könnyebb lesz" – mondta.

A témáról bővebben is szó lesz az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában szerda este 7 óra után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×