eur:
392.84
usd:
366.55
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfője (b) és Markus Söder, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök közös sajtótájékoztatójuk előtt Berlinben 2021. április 11-én. A két elnök bejelentette, hogy mindketten hajlandóak a pártszövetség közös kancellárjelöltjeként indulni a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan

Friss felmérés a nagy német pártversengésről

Egy ideig a Zöldek előretörését lehetett tapasztalni, aztán a közelmúltban fordított a CDU/CSU szövetsége. Most megjelentek a friss adatok.

Továbbra is a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a legnagyobb választói támogatottsággal rendelkező politikai erő Németországban - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából heti rendszerességgel készített Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő CDU/CSU növelte előnyét a Zöldekkel szemben, és a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltje, Armin Laschet majdnem beérte a baloldali irányultságú ökopárt jelöltjét, Annalena Baerbockot.

A CDU/CSU országos választói támogatottsága egy hét alatt két százalékponttal emelkedett, így a szavazatok 27 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás.

A Zöldek két százalékponttal gyengültek, így 22 százalékon állnak. Az ellenzéki párt előzőleg öt héten át folyamatosan vezetett a Forsa közvélemény-kutató társaság által készített felméréssorozatban. A CDU/CSU június elején szerezte vissza az első helyet.

A Bundestag többi pártjának támogatottsága nem változott. A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) 14 százalékra számíthatnak, az ellenzéki oldalon pedig a CDU/CSU-tól jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) 9 százalékon, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 6 százalékon, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 14 százalékon áll.

A Zöldek gyengülésében a kancellárjelölt melléfogásainak is lehetett szerepük. Annalena Baerbockot az utóbbi napokban leginkább a hivatalos életrajzában kimutatott pontatlanságok miatt bírálták. A dokumentum több részét módosították, például jelezték, hogy nem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságában (UNHCR) visel tagságot, hanem az UNO-Flüchtlingshilfe nevű egyesületben, amely az UNHCR-nek szervez pénzgyűjtő akciókat Németországban.

Annalena Baerbock személyes támogatottsága is gyengült. Ha a németek közvetlenül választhatnának kancellárt, a Zöldek jelöltje 21 százalékos eredményt érne el. Ez 3 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbi 24 százalékhoz képest. Armin Laschet támogatottsága 20 százalékos, egy százalékponttal emelkedett. A harmadik kancellárjelölt, az SPD-s Olaf Scholz 16 százalékon áll, 2 százalékponttal erősödve.

Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×