INFORÁDIÓ
2021. június 25. péntek
Vilmos

németország

pártpreferencia

bundestag

választások

Armin Laschet, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, Észak-Rajna-Vesztfália tartomány kormányfője (b) és Markus Söder, a testvérpárt bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, bajor miniszterelnök közös sajtótájékoztatójuk előtt Berlinben 2021. április 11-én. A két elnök bejelentette, hogy mindketten hajlandóak a pártszövetség közös kancellárjelöltjeként indulni a szeptemberi németországi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson.

Friss felmérés a nagy német pártversengésről

Infostart / MTI

Egy ideig a Zöldek előretörését lehetett tapasztalni, aztán a közelmúltban fordított a CDU/CSU szövetsége. Most megjelentek a friss adatok.

Továbbra is a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége a legnagyobb választói támogatottsággal rendelkező politikai erő Németországban - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából heti rendszerességgel készített Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásra készülő CDU/CSU növelte előnyét a Zöldekkel szemben, és a jobbközép pártszövetség kancellárjelöltje, Armin Laschet majdnem beérte a baloldali irányultságú ökopárt jelöltjét, Annalena Baerbockot.

A CDU/CSU országos választói támogatottsága egy hét alatt két százalékponttal emelkedett, így a szavazatok 27 százalékára számíthatna, ha a következő vasárnap lenne a Bundestag-választás.

A Zöldek két százalékponttal gyengültek, így 22 százalékon állnak. Az ellenzéki párt előzőleg öt héten át folyamatosan vezetett a Forsa közvélemény-kutató társaság által készített felméréssorozatban. A CDU/CSU június elején szerezte vissza az első helyet.

A Bundestag többi pártjának támogatottsága nem változott. A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokraták (SPD) 14 százalékra számíthatnak, az ellenzéki oldalon pedig a CDU/CSU-tól jobbra álló ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) 9 százalékon, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) 6 százalékon, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) 14 százalékon áll.

A Zöldek gyengülésében a kancellárjelölt melléfogásainak is lehetett szerepük. Annalena Baerbockot az utóbbi napokban leginkább a hivatalos életrajzában kimutatott pontatlanságok miatt bírálták. A dokumentum több részét módosították, például jelezték, hogy nem az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságában (UNHCR) visel tagságot, hanem az UNO-Flüchtlingshilfe nevű egyesületben, amely az UNHCR-nek szervez pénzgyűjtő akciókat Németországban.

Annalena Baerbock személyes támogatottsága is gyengült. Ha a németek közvetlenül választhatnának kancellárt, a Zöldek jelöltje 21 százalékos eredményt érne el. Ez 3 százalékpontos csökkenés az egy héttel korábbi 24 százalékhoz képest. Armin Laschet támogatottsága 20 százalékos, egy százalékponttal emelkedett. A harmadik kancellárjelölt, az SPD-s Olaf Scholz 16 százalékon áll, 2 százalékponttal erősödve.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Clemens Bilan
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018