eur:
393.16
usd:
366.58
bux:
66841.01
2024. április 25. csütörtök Márk
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő fiú testhőmérsékletét méri egy nő a Meldene általános iskola bejáratánál Johannesburgban 2020. június 8-án. Dél-Afrikában három hónappal a kijárási korlátozások bevezetése után újra megnyitottak az általános iskolák.
Nyitókép: MTI/AP/Denis Farrell

Afrika: a második hullám rosszabb, de kevesebb korlátozást vezettek be

A megfertőzöttek száma 30 százalékkal magasabb a második hullámban, mint az elsőben volt, ugyanakkor kevesebb korlátozó intézkedést vezettek be a kontinensen, írja egy friss tanulmány.

A többlethalálozás okaként a közegészségügyi intézkedések lazítását, többek közt a távolságtartás ajánlása terén tapasztalható kisebb szigort és a lezárások lazítását nevezte meg a Lancetben megjelent tanulmány, írja a MedicalXpress. A kutatók az Afrikai Unió 55 országának új esetekkel, halálozással, a vírusból való felgyógyulással és teszteléssel kapcsolatos, nyilvánosan elérhető adatait vizsgálták a szakemberek, illetve ezekkel párhuzamosan a különböző korlátozó intézkedések – iskolabezárások vagy utazással kapcsolatos szigorítások – összességét is áttekintették. A vizsgált adatok a tavaly február 14. és december 31. közti időszakra vonatkoztak.

A első hullám ideje alatt a napi új esetek száma 18 273 volt, míg a második hullámban 27 790: ez 30 százalékos emelkedést jelent.

A 38 országnak, ahonnan második hullámra utaló adatok érkeztek, közel fele enyhébb korlátozó intézkedéseket vezetett be, mint az első hullámban.

A szakértők valószínűsítik azt is, hogy a variánsok megjelenése is hozzájárult a magasabb esetszámhoz ebben a hullámban. A legmagasabb esetszámok ezer főre vetítve a következők voltak:

  • Zöld-foki szigetek 1973
  • Dél-afrikai Köztársaság 1819
  • Líbia 1526
  • Marokkó 1200
  • Tunézia 1191.

Általánosságban nem volt halálosabb a második hullám, mint az első, azonban az egyes országok szintjén nagy különbségek mutatkoztak: az 53 országból, amely jelentett koronavírussal összefüggő halálozást, egyharmad esetében a globálisan tapasztalt halálozási rátánál 2,2 százalékkal magasabb volt a halálozás.

Afrikában továbbra is problémát jelent az, hogy nagyon kevés oltáshoz jutnak hozzá az egyes országok: John Nkengasong, az afrikai járványügyi intézet vezetője szerint vakcinaháború van kialakulóban, miközben folyamatosan késve érkeznek meg az oltásszállítmányok.

"Ha nem tudjuk felgyorsítani a vakcinák beérkezését, az hatalmas kihívást jelent majd számunkra a jövőre nézve.

Az emberiségnek nincsen szüksége még egy vakcinaháborúra is pandémia idején.

Abban vesztesek leszünk" - fogalmazott.

A kontinens lakói kevesebb oltáshoz jutottak eddig lakosságarányosan, mint a Föld más részei, és azok szállítása is késedelmesen indult meg. Hiába a COVAX-program nyújtotta segítség, az egyes országok próbálnak bilaterális egyezmények útján is vakcinához jutni, mert ami eljut hozzájuk, az nem elegendő. Afrika 1,3 milliárdos lakosságának 60 százalékát szeretnék a jövő év közepére beoltani.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×