eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek videokonferenciáján, amelyet a fehérorosz politikai válsággal foglalkozó rendkívüli online uniós csúcs előtt tartottak 2020. augusztus 19-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

"Három napon át" fogja bejelenteni a kormány a további intézkedéseket

A csütörtök este 8 órakor lezárt nemzeti konzultációt másnap reggel egy miniszterelnöki részvételű operatívtörzs-ülés követi, majd Orbán Viktor a Kossuth rádióba megy. A hétvége a nemzeti konzultáció "eredményhirdetéséé" lesz.

Rendkívül kevés információ hangzott el a csütörtöki Kormányinfón arról, mikor, kiknek, hogyan jön a nyitás, milyen formában és ütemezéssel oldják fel a járványügyi korlátozásokat, arról azonban már jóval többet beszélt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hogy a következő órákban, napokban mi alapozhatja meg a későbbi döntést.

A kancelláriaminiszter közölte:

  • csütörtök este 8 órakor lezárják az újranyitás témájában egy hónapja indított nemzeti konzultációt
  • péntek reggel 6 órakor Orbán Viktor miniszterelnök részvételével tanácskozik az operatív törzs
  • a kormányfő ezt követően fél 8-kor interjút ad a Kossuth rádióban, ahol - a Kormányinfón elhangzottak alapján - a következő hetek terveiről, intézkedéseiről is beszámolhat
  • a hét végén - egyelőre nem ismert időpontban és formában - a kormány bejelenti a nemzeti konzultáció eredményeit.

Gulyás Gergely szavai néhány dologra azért ráirányították a figyelmet. Az egyik az a dilemma volt, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőkre vonatkozzanak-e könnyítések, illetve hogy nem lesz-e társadalmilag igazságtalan, ha például

valakik mehetnek szállodába, valakik nem,

ebből pedig következik, hogy a szolgáltatások terén igencsak küszöbön áll valamilyen lazítás. Ennek kapcsán beszélt a szépségipari dolgozók helyzetéről, ők "a jövő héten még biztosan nem" nyithatnak, "a nagyhét azonban fontos lehet számukra".

Ennél konkrétabbat is mondott, úgy fogalmazva, hogy

"jelentős enyhítések néhány héten belül elképzelhetők",

illetve hogy a májusban érettségiztető tanárokat nem kell előre venni az oltási sorban, mert mire eljön az érettségi ideje, ők már egyébként is sorra fognak kerülni. Hogy a "néhány hét" április első hétvégéjéig, húsvétig eltelik-e vagy sem, arról pénteken vagy a hét végén közölhet bővebbet a kormány.

Arra a kérdésre pedig kitérően válaszolt, hogy a védettségi igazolvány jogosultságaival felérhet-e az utazás előtt felmutatott negatív koronavírus-teszteredmény.

Amire most mindenki készülhet, vagyis a "szabad nyárra", arról a miniszter újra beszélt, amikor megemlítette, júniusra elérhető a lakosság átoltottsága; nehéz napokról, hetekről szólt, illetve arról, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint is tetőzik március végéig a járvány.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×