eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Vizsgálati mintavételre várakozó ultraortodox zsidó férfi egy mobil koronavírus-tesztállomáson Jeruzsálemben 2020. szeptember 6-án. Izraelben 1010 főre emelkedett a koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma, ezért Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök újabb korlátozó intézkedéseket vezetett be.
Nyitókép: MTI/EPA/Abir Szultan

Már most gyorsul a vírus terjedése Izraelben, pedig még a nyitás java hátra van

A jelenlegi átoltottsági arány még nem elég magas ahhoz, hogy visszatérhessen az élet a korábbi kerékvágásba, legalábbis erre utal, hogy a felszabadultabban élő Izraelben az R-szám ismét 1 közelébe került. Hetedikén jönne a nyitás újabb fázisa.

Februárban már egészen 0,8-ig esett vissza a vírus reprodukciós rátáját jelző R-szám Izraelben, hétvégén azonban ismét 1 közeli értéket tapasztaltak az országban, egészen pontosan 0,99-et, írja a Times of Israel. Ar R-érték azt jelöli, hogy egy fertőzött hány másik embernek adja át a vírust, vagyis hányan kapják el tőle azt. Az 1 alatti értékek arra utalnak, hogy a vírus terjedése lassul, míg az egy fölöttiek arra, hogy gyorsul. A lappangási idő miatt a R-szám a tíz nappal korábbi állapotokra tud csak utalni.

A romló járványhelyzetről nem sokkal azt követően tájékoztatták az izraelieket, hogy az ország megkezdte a gazdaság újraindítását, a Purimot pedig a gyülekezési korlátozások nagy számban történő megszegésével ünnepelték országszerte. Mindennek következményeképp a koronavírus-munkacsoport azt javasolta, hogy vizsgálják felül a nyitás március hetedikére ütemezett, következő fázisát, amely üzletek és iskolák mellett a rekreációs célokat szolgáló intézményeket is megnyitná az oltottak számára.

Yuli Edelstein egészségügyi miniszter a purimi bulikat látva arra hívta fel az izraeliek figyelmét, hogy ennek az ideje még nem jött el.

"Ahhoz a kisebbséghez szólok, amely kárt okoz a többségnek. Az ünneplést hagyják meg akkorra, ha vége a koronavírus-járványnak. Ahelyett, hogy másokkal ünnepelnének, gondoljanak a többiekre"

- fogalmazott a Twitteren.

Az ország koronavírus-szakértője, Nachman Ash szerint egyértelmű, hogy ezek a bulik hátráltatják a nyitást és hozzájárulnak a koronavírus morbiditásának növekedéséhez. Ő is arról beszélt, hogy ezek fényében meg kell gondolni a nyitás következő lépését. A rendőrség útlezárásokkal és a tömegközlekedés leállításával igyekezett megakadályozni a hétvégén, hogy tömegek utazzanak Jeruzsálembe a Purimot ünnepelni. A hatóságok főként az ultraortodoxok körében rendezett ünnepségektől tartanak: a közösség összejövetelei folyamatosan helyi gócokat hoztak létre a pandémia eddigi egy éve során.

A zsidó állam bár jól áll az immunizálás terén, a nyájimmunitástól jelenleg még messze van. Két héttel ezelőtti adatok szerint az ország lakosságának 40 százaléka kapott már egy adag Pfizer-oltást,

a két adaggal oltottak aránya 28 százalékos.

A hatvan év fölöttiek körében elég magas, 80 százalékos az átoltottság, de ez önmagában nem elegendő. Amíg a korlátozások tartottak, sikerült visszaszorítani a járványt, ám a nyitás és a szabályok be nem tartása azonnal a fertőzésszámok felíveléshez vezetett. Jelenleg minden 16 év fölötti állampolgár kaphat már oltást Izraelben.

Március első napjai óta, csütörtököt kivéve, minden napon négyezer fölött volt a napi új fertőzöttek száma Izraelben, az aktív esetek száma jelenleg 42 276.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×