eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
Boszniai muzulmán asszony imádkozik a srebrenicai tömegmészárlás áldozatainak temetőjében az újonnan azonosított áldozatok temetési szertartásán a Szarajevótól 150 kilométerre, északkeletre fekvő Srebrenica melletti Potocariban 2020. július 11-én, a vérengzés 25. évfordulóján. Az 1992 és 1995 közötti boszniai háború legsúlyosabb tömeggyilkossága Srebrenicában történt, ahol a boszniai szerbek 1995-ben a város lerohanásakor több mint 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkoltak meg.
Nyitókép: Fehim Demir

Támogatást ad a holland kormány a srebrenicai kéksisakosoknak

Sok veterán máig poszttraumás stresszben szenved.

A holland kormány bejelentette, hogy támogatásban részesíti a 1995 elejétől 1995 július végéig a kelet-boszniai Srebrenicában és közvetlen környékén az ENSZ kötelékében szolgálatot teljesítő holland békefenntartó katonákat, a Dutchbat III egység tagjait – írja a Dutchnews holland hírportál.

A Dutchbat III katonai egység az ENSZ békefenntartó missziójának részét képezte, és azzal a céllal küldtek az ENSZ védelme alatt álló Srebrenicába, hogy megóvja annak muszlim bosnyák lakosságát a szerb erők agressziójától a boszniai háború alatt.

A boszniai szerb csapatok azonban a holland békefenntartók jelenléte dacára – akik semmilyen különösebb ellenállást nem tanúsítottak – 1995 júliusában elfoglalták a várost, és mintegy 8000 bosnyák férfit és fiút mészároltak le.

A vérontást, amelyet a hágai Nemzetközi Törvényszék népirtásnak minősített, a második világháborút követő időszak legszörnyűbb európai tömeggyilkosságaként tartják számon.

A holland állam legalább 10 százalékban felelős volt a történtekért – emlékeztetett a lap.

A Dutchnews egy tavalyi holland jelentésre hivatkozva arról számolt be, hogy 25 évvel a történtek után az egységben szolgálatot teljesítő katonák közül sokan még mindig poszttraumás stresszzavarban szenvednek a háború során tapasztaltak miatt. A jelentés szerint

minden harmadik veteránnak továbbra is szüksége van pszichológiai támogatásra, és a 850 ember szinte mindegyike úgy érzi, nem ismerték el eléggé erőfeszítéseiket.

A hírportál szerint a holland kormány a Dutchbat III veteránjait szimbolikus, 5000 euró támogatásban részesíti. Ank Bijlevend-Schouten holland védelmi miniszter azt is megígérte, hogy az egység veteránjainak további szakmai segítséget fognak ajánlani.

Srebrenica
Srebrenica

A hágai székhelyű holland legfelsőbb bíróság 2019 júliusában megállapította, hogy Hollandia részben felelőssé tehető hozzávetőleg háromszáz boszniai muszlim haláláért, akiket szerb katonák a srebrenicai mészárlás során gyilkoltak meg, miután elhurcolták őket a csak kézifegyverekkel felszerelt holland ENSZ-békefenntartók bázisáról. Azt is kimondta ugyanakkor, hogy ez a felelősség csak egészen kismértékű, mivel az áldozatokat valószínűleg akkor is megölték volna, ha az enklávéban maradhatnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×