eur:
388.5
usd:
360.58
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Az újraválasztásáért induló Donald Trump elnököt éltetik támogatói a Florida állambeli Miamiban 2020. november 3-án, az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások estéjén. A kulcsfontosságú ingaállamnak számító Floridában a legfrissebb eredmények szerint Trump áll nyerésre. A voksoláson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.
Nyitókép: MTI/EPA/Cristobal Herrera-Ulashkevich

Egy lépéssel közelebb Donald Trump a győzelemhez

A jelenlegi amerikai elnök nyerte a választást a kulcsfontosságú államok közé tartozó Floridában az előrejelzések és a részeredmények szerint. Bár Arizonában Joe Biden győzelmét jelzik előre, több más csatatér államban jelenleg Donald Trump vezet. A szavazatok feldolgozásának elhúzódása miatt viszont továbbra sem lehet eredményt hirdetni. Nagy a harc a szenátusért, a képviselőház sorsa eldőlni látszik. Körkép.

Donald Trump elnök szoros küzdelemben nyerte a választást a kulcsfontosságú államok közé tartozó Floridában: a kedd éjjel közzétett előrejelzések és részeredmények szerint a szavazatok több mint 51 százalékát kapta meg. Florida 29 elektort küld az elnököt megválasztó elektori testületbe, és az első elemzések szerint a floridai győzelemmel Trump közelebb került az újraválasztás lehetőségéhez demokrata kihívójával, Joe Bidennel szemben.

A győzelemhez 270 elektori voksra van szükség.

Csatatér államok

Ezekre a választói döntésekben ingadozó államokra szegeződik a legnagyobb figyelem.

A kedd éjjeli, magyar idő szerint hajnali hat körüli részeredmények és előrejelzések szerint tehát Donald Trump megnyeri Iowát, Texast és Ohiót (itt a felmérések előnyt jósoltak neki). A közvélemény-kutatók előzetes vélekedése ellenében vezet Floridában és Georgiában, ez így összességében erős déli diadalt mutat.

Győzelemre áll a jelenlegi elnök Észak-Karolinában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban, itt szintén nem az ő győzelmét várták az előrejelzések alapján.

Biden egyetlen csatatér államban, Arizonában áll győzelemre.

Forrás: BBC, magyar idő szerint 06:30
Forrás: BBC, magyar idő szerint 06:30 (interaktív térkép itt)

A legfrissebb előrejelzések és részeredmények szerint Donald Trump amerikai elnök aratott győzelmet Idahóban, Utahban, Ohióban és Texasban, míg demokrata párti kihívója, Joe Biden a három, hagyományosan liberális nyugati parti államban nyert.

Képviselőház és szenátus

Bár az úgynevezett csatatér-államokban még tart a szavazatok számlálása, az eddigi eredmények és valamennyi előrejelzés szerint a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket az Egyesült Államokban zajló választásokon. A jelenleg republikánus többségű szenátusért éles küzdelem folyik.

A demokrata párti politikusoknak 232:197 arányú többségük volt a szövetségi képviselőházban. Az eddigi választási eredmények szerint ezt a többséget megőrizték, sőt akár még bővíthetik is.

Washington, 2020. november 4.
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke sajtótájékoztatót tart az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások estéjén Washingtonban 2020. november 3-án. A voksoláson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók.
MTI/EPA/Pool/J. Scott Applewhite
Washington, 2020. november 4. Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke sajtótájékoztatót tart az amerikai elnök-, valamint képviselőházi és részleges szenátusi választások estéjén Washingtonban 2020. november 3-án. A voksoláson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. MTI/EPA/Pool/J. Scott Applewhite

A szenátus helyekért éles küzdelem folyik. Az azonban már eldőlt, hogy Mitch McConnellt, a felsőházi republikánus többség vezetőjét Kentuckyban újraválasztották. Több tekintélyes republikánus szenátort – köztük például John Cornyn texasi, Ben Sasse nebraskai vagy James Inhofe oklahomai politikust – ismételten megválasztottak, és megőrizte bársonyszékét a dél-karolinai Lindsey Graham is, akinek pedig a Demokrata Párt dél-karolinai elnökének személyében erőteljes kihívója volt.

A republikánusok elveszítettek egy szenátori széket Coloradóban, ahol Cory Gardnert "kiütötte" a washingtoni bársonyszékből John Hickenlooper, aki korábban Colorado kormányzója is volt. Ugyanakkor Alabamában veszített a demokrata párti Doug Jones szenátor, s helyette Tommy Tuberville, Donald Trump elnök egyik támogatottja nyerte el a választók bizalmát

A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották újra.

A QAnon-mozgalom támogatója is bekerült

Érdekességként kiemelte az amerikai sajtó, hogy bekerült a törvényhozás alsóházába a szélsőséges összeesküvés-elméleteket terjesztő QAnon-mozgalom egyik támogatója, Marjorie Taylor Greene republikánus üzletasszony, aki sima győzelmet aratott Georgia államban, miután demokrata párti riválisa személyes okokból visszalépett a jelöltségtől.

A politikus jelöltsége ellen eleinte a Republikánus Párton belül is voltak tiltakozó hangok, Trump azonban határozottan támogatásáról biztosította.

Greene nyíltan támogatja a korábban többnyire csak az internet "sötét bugyrában" jelen lévő QAnon-mozgalmat, amelynek egyik elmélete szerint sátánista csoportok gyermekek globális szexkereskedelmét szervezik, és szövetkeznek Donald Trump megbuktatására.

(Percről percre híreinket itt olvashatják.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×