eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Szakadt szélű amerikai zászló lobog a Florida állambeli Orlandóban 2020. november 2-án, egy nappal az elnökválasztás előtt.
Nyitókép: Joe Burbank

Amerikai elnökválasztás - a legfontosabb hírek percről percre

November 3-án elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban, a voksoláson a hivatalban lévő republikánus elnök, a 74 éves Donald Trump és demokrata párti kihívója, a 77 éves Joe Biden között döntenek a választók. Összesítések szerint több mint 95 millióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével levélben vagy személyesen, ami több mint 70 százaléka a 2016-os részvételnek. A levélszavazatok összesítése egyes vélemények szerint lassíthatja a végeredmény kihirdetését, amelyre előfordulhat, hogy akár napokat, vagy akár hónapokat is várni kell. Minden hír az elnökválasztásról egy helyen.

2020.11.04. 08:26

Donald Trump a fehér házból nyilatkozik - élő

2020.11.04. 07:54

Joe Biden: még egyáltalán nincs vége - videó

Számos csatatér államban Donald Trump vezet, és egyre inkább az ő javára billen a mérleg, de Joe Biden reménykedik: bízik abban, hogy több államban a később beérkező nagy mennyiségű levélszavazat az ő javára fordíthatja a versenyt.

2020.11.04. 07:11

Donald Trump csalást sejtetett és bejelentésre készül

A regnáló republikánus elnök szerda éjjel a Twitteren közölte: bejelentésre készül, és hozzátette: "nagy győzelem!"

Ezután pedig egy másik bejegyzésben ismét arról írt, hogy szerinte el akarják csalni a választásokat, a bejegyzésből kiderül, bár le nem írta, hogy politikai ellenfeleire célzott. Azt írta, hogy "Nagyot megyünk, de megpróbálják elcsalni a választásokat. Nem fogjuk megengedni nekik. Szavazatokat nem lehet az urnák lezárása után leadni".

Bejegyzését a Twitter megjelölte és kitakarta a kötelező figyelmeztetéssel, amely szerint "Az ebben a Tweetben megosztott tartalom vitatott, és előfordulhat, hogy félrevezető a választásokon vagy egyéb polgári tevékenységekben való részvétellel kapcsolatban." A rákattintás után meg lehet nézni a bejegyzést.

2020.11.04. 06:54

Egy lépéssel közelebb Donald Trump a győzelemhez

A magyar idő szerint szerda hajnali hat és hét közötti előrejelzések és a részeredmények szerint a jelenlegi amerikai elnök nyerte a választást a kulcsfontosságú államok közé tartozó Floridában és számos más csatatér államban, amelyek közül egyedül Arizonában jelzik Joe Biden győzelmét.

A szavazatok feldolgozásának elhúzódása miatt viszont továbbra sem lehet eredményt hirdetni.

Nagy a harc a szenátus sorsáért, a képviselőházé eldőlni látszik. Körkép.

2020.11.04. 05:55

Újabb csatatér állam: New Hampshire

Itt minden bizonnyal Joe Biden, a Demokrata Párt elnökjelöltje arat győzelmet - állapította meg helyi idő szerint kedden, saját számításaira hivatkozva a CBS és az NBC hírcsatorna. New Hampshire-ben 4 elektori szavazat sorsa dől el. Ahhoz, hogy az egyik elnökjelölt megnyerje a választást, 270 elektori szavazatra van szüksége. A CNN hírtelevízió jelenlegi becslése szerint Biden eddig 98 ilyen voksot szerzett meg, míg republikánus ellenfele, Donald Trump jelenlegi elnök 95 elektor szavazatára számíthat már biztosan.

2020.11.04. 03:50

Trump hét, Biden három újabb államban győzött

A jelenlegi elnök az előrejelzések, illetve a részeredmények szerint Louisiana, Arkansas, Missouri, Nebraska, Dél-Dakota, Észak-Dakota és Wyoming államokban aratott győzelmet.

Joe Biden a keleti parti New York államban, illetve a délnyugati Új-Mexikóban és Coloradóban szerezte meg a szavazatok többségét.

2020.11.04. 02:30

Kelet vs. nyugat

A legfrissebb információk szerint Joe Biden demokrata párti elnökjelölt a keleti parti hat államában és egy középnyugati tagállamban aratott győzelmet, míg a jelenlegi republikánus elnök, Donald Trump öt déli és egy középnyugati tagállamban győzött azok közül, ahol már befejeződött a voksolás.

Biden Massachusettsben, Rhode Islanden, Connecticutban, New Jerseyben, Delaware-ben és Marylandben, valamint a középnyugati Illinois-ban aratott győzelmet.

Donald Trump "vitte el" Alabama, Indiana, Mississippi, Tennessee, Dél-Karolina és Oklahoma államokat.

2020.11.04. 02:00

Kentucky, Vermont

Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus amerikai elnök Kentucky államban nyert, riválisa, a demokrata párti jelölt, Joe Biden Vermontban aratott győzelmet a helyi idő szerint kedd este közzétett első eredmények szerint.

Donald Trump több mint 58 százalékos támogatottsággal győzött a középnyugati Kentuckyban, míg Joe Biden az északkeleti Vermontban a szavazók csaknem 72 százalékának bizalmát szerezte meg.

A nem végleges eredmények szerint Virginiában is a demokrata párti elnökjelölt nyert, Indianában és Nyugat-Virginiában pedig Trump győzelmét vetítik előre.

2020.11.03. 23:59

A koronavírus-téma dönthet

A gazdaság és a koronavírus-járvány kezelése számít a legfontosabb kérdésnek az amerikai választók mintegy felénél - ismertette a CNN hírtelevízió kedden az amerikai elnökválasztáson a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló első felméréseket. Az Edison Research exit poll-adatai szerint tízből két szavazó azt mondta, hogy a járvány kezelése volt a leginkább meghatározó kérdés abban, hogy kit tart alkalmasabbnak az Egyesült Államok vezetésére. A megkérdezettek nagyjából 40 százaléka úgy vélekedett, hogy az ország "nagyon rosszul" teljesít a vírus feltartóztatását illetően. A szavazók körülbelül fele azon az állásponton van, hogy akkor is határozottan fel kell lépni a járvány ellen, ha az elfogadott intézkedések ártanak a gazdaságnak. Tízből három ember a gazdasági helyzetet, minden ötödik válaszadó pedig a faji egyenlőtlenségeket nevezte meg a legfontosabb ügyként, míg mások a bűnözést, a biztonságot vagy az egészségügyet. (MTI)

2020.11.03. 23:57

Twitter-lépés

Szabályszegésre hivatkozva több, a közelmúltban létrehozott, jobboldali hírterjesztő fiókot függesztett fel a Twitter az amerikai elnökválasztással kapcsolatban - közölte a cég kedden. A Twitter azt tudatta, hogy a különböző fiókok az oldal szabályait megsértve koordinálták tevékenységüket, azonos üzeneteket osztottak meg, holott látszólag nem volt közük egymáshoz. Az egyik ilyen oldalnak, az SVNewsAlertsnek a múlt héten már 69 ezer követője volt. A fiókon gyakorta jelentek meg a választással összefüggő zavargásokkal kapcsolatos üzenetek, és a választás biztonságával és megbízhatóságával kapcsolatban vetett fel sűrűn kérdéseket. Rendszeresen jelentek meg bejegyzések arról is, hogy a demokrata pártiak csalásra készülnek, emellett követői figyelmébe ajánlotta Donald Trump republikánus párti elnök beszédeit és nagygyűléseit is. Az SVNewsAlerts a Facebookon is aktív, 20 ezer követővel, de a másik internetes óriásvállalat egyelőre nem kommentálta a Twitter döntését. Az amerikai szenátus egyik múlt heti bizottsági meghallgatásán a republikánus törvényhozók élesen bírálták mások mellett a Twitter és a Facebook vezetőit a platformokon alkalmazott "cenzúra" miatt. (MTI)

2020.11.03. 22:51

"Nagyszerű éjszakáról" beszélt Trump, "meglesz a 270" - vélekedett Biden

A regnáló amerikai elnök szerint Pennsylvania lehet a mérleg nyelve, kihívója folyamatosan számolgat.

2020.11.03. 21:03

A posta gyorsasága is befolyásolhatja a végeredményt

Egy washingtoni szövetségi bíró az állami postaszolgálat (USPS) több hivatala munkájának felgyorsítását rendelte el kedden annak érdekében, hogy az elnök-, képviselőházi és részleges szenátusi választásokra levélben beküldött szavazatokat ne késlekedve szállítsák ki a választási irodákba. Emmet Sullivan bíró - aki már korábban is több, a postán feladott levélszavazatok késlekedése miatt perrel foglalkozott - elrendelte, hogy az Egyesült Államok több térségében és városában a postának meghatározott időn belül továbbítania kell a levélszavazatokat. A rendelkezés érinti Pennsylvaniát, Michigant, Georgiát, Texast, Floridát és Arizonát, vagyis azokat az államokat, ahol szoros eredmények várhatók Donald Trump elnök és demokrata párti kihívója, Joe Biden között a keddi elnökválasztáson. Pennsylvaniát és Texast kivéve valamennyi érintett tagállamban azt írják elő a választási törvények, hogy a levélszavazatoknak a választás napján az urnazárásokig be kell érkezniük a választási bizottságokig, a későn érkező voksokat ugyanis nem veszik figyelembe. Pennsylvaniában a helyi legfelsőbb bíróság lehetővé tette, hogy a késve érkezett levélszavazatokat a választás napja után még három napig figyelembe vehessék. A republikánusok perkeresete nyomán a szövetségi legfelsőbb bíróság helyben hagyta ugyan a pennsylvaniai bírák döntését, de nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy a választás napja után befogadja a Republikánus Párt esetleges perkeresetét és érvénytelenítse a vitatott levélszavazatokat. Texasban csakis azokat a levélszavazatokat tekintik érvényesnek, amelyek egy nappal a választás napja után érkeztek be, és a postai bélyegző nem későbbi, mint november 3-a, a választás napja. Az utasításában Emmet bíró nemcsak államokat, hanem konkrét városokat is megjelölt. Köztük szerepel a pennsylvaniai Philadelphia, a michigani Detroit, a georgiai Atlanta és a texasi Houston is. (MTI)

2020.11.03. 20:20

A brit fogadóirodáknál Trump győz

Egy brit fogadóirodában - mint az Index a The Sun hasábjain felfedezte - Donald Trumpra fogadnak 95 százalékban, egy korábbi bankár ráadásul a hajrában 5 millió dollárt tett a Karib-szigeteken a jelenlegi elnök újrázására.

2020.11.03. 20:18

Amerikai elnökválasztás: már zajlik a voksolás, mindkét elnökjelölt dörzsöli a tenyerét

Joe Biden úgy érzi, nagy győzelem felé tart, Donald Trump pedig 2016-os eredménye megismétlését várja.

2020.11.03. 18:17

Nincsenek behatolók

Nincs jele az amerikai választási folyamatba történő külföldi beavatkozási kísérletnek - jelentette ki Chad Wolf ügyvivő belbiztonsági miniszter az interneten tartott sajtókonferenciáján kedden, a szavazás napján. A tárcavezető hangsúlyozta: az Egyesült Államokból sehonnan nem érkezett jelzés arra vonatkozóan, hogy "külföldi szereplők kompromittálták vagy manipulálták volna a szavazást", a voksolás rendben zajlik. Az amerikai kormányzat - és magán kiberbiztonsági cégek - korábban többször arra hívták fel a figyelmet, hogy orosz kínai és iráni szereplők megpróbáltak behatolni politikusok, pártok és helyi választási szervezetek és irodák számítógépes rendszereibe. Ezt a keddi nap folyamán egyelőre nem tapasztalták - erősítette meg Chad Wolf. A politikus megerősítette azokat a sajtóértesüléseket, melyek szerint a déli Georgia állam egyik megyéjében kora reggel - nem sokkal a választási helyiségek megnyitása után - technikai problémák mutatkoztak, az elektronikus választási rendszer nem működött. A választási bizottság azonban azonnal kiküldött szavazócédulákat, így a helybéliek zavartalanul leadhatták voksaikat. A sajtótájékoztatón a belbiztonsági minisztérium egyik munkatársa, Christopher Krebs elmondta: tudomása szerint egy-két helyről érkezett ugyan jelentés az elektronikus rendszer átmeneti zavarairól, de a rendszer az egész országban jól működik. Az amerikaiak az ország 46-ik elnökét választják meg kedden, de teljes egészében újraválasztják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és a szenátus egyharmadát, továbbá több tagállamban a helyi törvényhozást, illetve 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzót is választanak. (MTI)

2020.11.03. 18:08

Feledy Botond: az első győzelmi jelentés még érvénytelen lesz, bárkié is

Amerikában kedden tartják az elnökválasztást, több mint 95 millióan azonban már éltek az előzetes szavazás lehetőségével, ez több mint 70 százaléka a 2016-os részvételnek. Feledy Botond szerint nem csak emiatt lesz rendhagyó az idei voksolás, a korábbiakkal ellentétben ma végeredmény sem várható.

2020.11.03. 17:13

Magas lesz a részvétel

Az Egyesült Államokban helyi idő szerint reggel óta már százezrek voksolnak az szavazóurnáknál, Donald Trump, az újraválasztásáért küzdő republikánus elnök és kihívója, a demokrata párti Joe Biden egyaránt bizakodónak nevezte magát. Az Egyesült Államok 50 tagállamában és tengerentúli területein kedden megkezdődött a szavazás. Az országban hat időzónában voksolnak, a keleti part egyes tagállamaiban helyi idő szerint reggel hat órakor - de Maine államban például reggel ötkor - órakor nyíltak meg a szavazóhelyiségek. Az amerikaiak az ország 46-ik elnökét választják meg, de teljes egészében újraválasztják a 435 tagú szövetségi képviselőházat és a szenátus egyharmadát, továbbá több tagállamban a helyi törvényhozást, illetve 11 tagállamban és két tengerentúli területen kormányzót is választanak. Donald Trump kedd reggel a republikánusokhoz közelálló Fox televíziónak nyilatkozva optimistának nevezte magát. "Biztos esélyem van a győzelemre" - fogalmazott. Az elnök - akinek az országos felmérések elsöprő többsége szerint nincs előnye a Bidennel folytatott versengésben -, úgy vélekedett, hogy Floridában, Texasban, Arizonában nagy arányú győzelmet arat. "Úgy gondolom, hogy Észak-Karolinában és Pennsylvaniában is mi győzünk" - fűzte hozzá. Az elnök úgy vélekedett, hogy legalább annyi elektorra tesz szert, mint 2016-ban. Négy évvel ezelőtt 306 elektor voksát sikerült megszereznie. A győzelemhez egyébként az 538 elektor közül 270-nek a támogatását kell megszerezni. Donald Trump elhessegette azokat a sajtóban megjelent feltételezéseket, melyek szerint kedden éjjel - még a levélszavazatok megszámlálása előtt - győztesnek nyilvánítaná magát. Leszögezte, hogy ezt csakis akkor teszi meg "amikor meglesz a győzelem". Joe Biden még hétfőn éjjel, a pennsylvaniai Pittsburghben tartott kampánygyűlésén nyilatkozott. "Az az érzésem, hogy nagy győzelem felé tartunk" - mondta. A választásokon több mint százmillióan éltek az előzetes szavazás lehetőségével levélben vagy személyesen, és szakértők ez alapján is arra számítanak, hogy magas lesz a részvétel. (MTI)

2020.11.03. 16:02

Donald Trump irgalmatlan hajrájában vagyunk az elemző szerint

A legfrissebb országos felmérések szerint 10 százalékponttal vezet az elnökválasztási hajrában a demokrata Joe Biden a republikánus Donald J. Trump jelenlegi amerikai elnökkel szemben. Azonban egy friss elemzés megmutatja, hogy a felmérésekkel ellentétben miért feltételezhető, hogy Trump még megnyerheti a 2020-as amerikai elnökválasztást. Íme az elemzés.

2020.11.03. 15:48

Donald Trump sikerei és botrányai, vagy Joe Biden kapcsolatai és külpolitikai tudása?

A stílusa miatt sokat támadott, de korántsem eredménytelen elnököt egy politikai veterán hívja ki az amerikai elnökválasztáson.

2020.11.03. 15:05

Érdekességek az amerikai elnökválasztások történetéből

November 3-án szavaznak új elnökükről az Amerikai Egyesült Államok polgárai. Az első eredmények magyar idő szerint szerda hajnalra várhatók.

2020.11.03. 14:07

Amerikai Egyesült Államok

Adatok választás előtt:

2020.11.03. 13:30

Út a Fehér Házba

Az amerikai elnökválasztási folyamat 2020-ban.

2020.11.03. 12:18

Amerikai elnökválasztás: van, ahol már a végeredmény is megvan

Az egyesült államokbeli New Hampshire két kistelepülésén szerdára virradóra ismertté váltak az első elnökválasztási eredmények.

2020.11.03. 11:34

Iráni kapcsolatok

Az amerikai elnökválasztás eredménye nem fogja befolyásolni Irán Washingtonnal kapcsolatos politikáját - szögezte le kedden Ali Hamenei ajatollah, Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője. "Az Egyesült Államokkal kapcsolatos politikánk világos, és nem változik (washingtoni) személycserék miatt. Nekünk nem számít, ki jön, ki megy" - közölte Hamenei az iráni állami televízióban Mohamed próféta születésnapja és az 1979-es teheráni nagykövetségi túszdráma évfordulója alkalmából mondott beszédében.

Az ajatollah hangsúlyozta, hogy országa nem hagy fel ballisztikusrakéta-programjával, mert meg kell védenie magát az ellenségeitől. "Az irániak nem engednek az amerikai nyomásnak és követeléseknek" - tette hozzá.

2020.11.03. 08:33

Donald Trump: zavargások lehetnek az alkotmánybíróság döntése miatt

Akár zavargások is kirobbanhatnak az elnökválasztás után a szövetségi alkotmánybíróság azon mostani döntése miatt, hogy a voksolás után három nappal beérkező szavazatokat is figyelembe kell venni - jelentette ki Donald Trump amerikai elnök a wisconsini Kenosha városában helyi idő szerint hétfőn este.

2020.11.03. 07:45

USA: eljött a választás, ami az egész világra kihat, de az eredményre akár hónapokig is várhatunk

November 3-án elnököt választanak az Egyesült Államokban. Több mint 70 millióan már előre leadták a szavazatukat, de éppen emiatt lehet, hogy csak hónapok múlva derül ki jogerősen, hogy a következő négy évben Donald Trump vagy Joe Biden vezetheti a NATO legerősebb katonai hatalmát. Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az ELTE tanára az InfoRádió Aréna című műsorában a választási rendszer részletei mellett azt is elmondta, miért okoznak csúszást a levélszavazatok, milyen jogorvoslati lehetőségek halaszthatják a hivatalos végeredmény kihirdetését, és miért lehet még fontos szerepe a frissen kinevezett főbírónak is. Amerika választ sorozatunk harmadik része, nagyinterjú.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×