INFORÁDIÓ 
2020. október 30. péntek
Alfonz

koronavírus

európai járványközpont

magyarország

Utazási irodák dolgozói a koronavírus-járvány miatt a belga kormány által bevezetett  korlátozások miatt tiltakoznak Brüsszelben 2020. szeptember 22-én. Az intézkedések enyhítése mellett azt is követelik, hogy az egyes országok járványveszélyt jelző színkódját egységesítsék az Európai Unióban. A feliratok jelentése: egy Európa, egy szín.

Európai járványközpont: aggasztó a járványhelyzet 7 uniós tagállamban

Infostart / MTI

Fokozott aggodalmat vált ki a járvány alakulása és a megnőtt halálozási ráta Magyarországon, Bulgáriában, Csehországban, Horvátországban, Máltán, Spanyolországban és Romániában - írta jelentésében az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC).

A járványok megfigyelésével foglalkozó, stockholmi székhelyű európai hivatal új kockázatfelmérése szerint ennél az országcsoportnál tapasztalható

"a súlyos esetek, illetve a kórházi ápolásra szorulók magasabb aránya", a "halálozási arány már megfigyelt, illetve a jövőben várható növekedésével" együtt járva.

A hét országgal kapcsolatos aggodalom onnan ered, hogy a fertőzöttek számának növekedése sok idős embert érint, míg más európai országokban elsősorban a fiatal - és következésképpen a kockázatnak kevésbé kitett - felnőttek körében nő az esetszám.

A stockholmi székhelyű szervezet szerint utóbbi jellemzi az Egyesült Királyságot és az EU másik tizenkét tagállamát (Franciaország, Ausztria, Dánia, Észtország, Írország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Belgium, Svédország).

Az elmúlt napokban azonban ezeknek az országoknak a többsége is "közeledni látszik a fokozott aggodalomra okot adó kategória kritériumaihoz"

az ECDC szerint.

A fennmaradó országokban a helyzet stabil jelenleg, itt a kockázat alacsony a lakosság egészére, illetve mérsékelt a kockázatnak kitett személyekre nézve. Ezek Németország, Olaszország, Lengyelország, Finnország, Görögország, Ciprus, Litvánia, valamint az EU-n kívüli Norvégia.

Az ECDC hangsúlyozta: az "Európai Unión belül továbbra is magas a lakosság sérülékenysége, a prevalencia-adatok (a betegségben szenvedők aránya a teljes népességben) arra engednek következtetni, hogy

a lakosság immunitásszintje 15 százaléknál alacsonyabb az uniós régiók többségében és az Egyesült Királyságban".

"Az emberek többsége még mindig megfertőződhet" - hangsúlyozta Sztella Kiriakídisszel, az EU egészségügyi biztosával közösen tartott online sajtótájékoztatóján Andrea Ammon, az ECDC igazgatója.
Spanyolországban és számos más országban is "azt tapasztaljuk, hogy a jelenlegi fertőzöttek nagy része magán összejöveteleken, nagy családi vacsorákon, a rokonokkal és barátokkal tartott találkozókon fertőződött meg" - mondta az igazgató.

Andrea Ammon ugyanakkor elutasította a boltok, éttermek és bárok általános bezárását. "Ez attól függ, hogyan lehet az adott intézményekben biztosítani a fizikai távoltartás alapvető szabályait" - mondta.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018