eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Prága, 2020. március 11.Védőmaszkot viselő férfi fényképez Prága óvárosában 2020. március 11-én. MTI/AP/Petr David Josek
Nyitókép: Védőmaszkot viselő férfi fényképez Prága óvárosában 2020. március 11-én. Csehországban eddig 64 személynél diagnosztizálták az új koronavírusos fertőzést, kórházakban és nyugdíjasotthonokban egy napja már látogatási tilalom van. MTI/AP/Petr David Josek

A koronavírus-helyzet meredeken romlik: a fertőzöttek napi száma egyre magasabb Csehországban

Tovább romlik a járványhelyzet Csehországban és meredeken nő a koronavírus-fertőzöttek napi száma.

A laboratóriumi vizsgálatok csütörtökön 3130 személynél mutatták ki a fertőzést, a napi fertőzések száma így első ízben már a háromezret is meghaladta. A napi növekmény csütörtökön túllépte az ezret.

Az egészségügyi minisztérium péntek reggeli kimutatása szerint az aktív fertőzöttek száma jelenleg 20 281, ami szintén új rekordot jelent.

A járvány március elsejei kirobbanása óta Csehországban 44 155-en fertőződtek meg, csaknem a háromötödük már kigyógyult a betegségéből.

Bár a betegség lefolyása az esetek döntő többségében enyhe,

gyorsan emelkedik a kórházi kezelésre szorulók és a súlyos állapotban lévők száma is. Csütörtökön 413 beteg volt kórházban, közülük 91 állapotát súlyosnak minősítették az orvosok.

Ezek a betegek lélegeztetőgépen vannak.

A fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeiben eddig 489 ember halt meg, közülük négyen csütörtökön.

Andrej Babis kormányfő pénteken bejelentette, hogy felújítják az országos válságstáb tevékenységét. Ez a követelés már néhány hete felmerült, de Babis ellenezte. A sajtó szerint alapvetően azért, mert a válságbizottságot a törvény alapján nem a kormányfő, hanem a belügyminiszter irányítja. Ezt a posztot jelenleg Jan Hamácek, a kormánykoalíciós szociáldemokrata párt elnöke irányítja. Tavasszal ez fellendítette Hamácek és pártjának a népszerűségét.

Adam Vojtech egészségügyi miniszter a közszolgálati rádiónak nyilatkozva elismerte: a járványhelyzet nem jó, egyre romlik és nem kizárt, hogy újabb országos óvintézkedésekre lesz szükség.

A szaktárca pénteken felülvizsgálta az úgynevezett szemaforrendszert, amelyben színekkel jelölik a járványhelyzetet az egyes régiókban. A térképen megjelent a piros szín, amely a legsúlyosabb helyzetet jelzi. Ezt Prága kapta, ahol a legrosszabb a helyzet, és százezer lakosra már több mint 200 fertőzött jut. Stefan Hrib főpolgármester bejelentette, hogy a jövő hét folyamán a prágai középiskolák, főiskolák és egyetemek áttérnek a távoktatásra.

Országos szinten új intézkedésként péntektől kezdve az általános iskolák felső tagozatú (6.-9. osztály) tanulói és tanítói az órákon is kötelesek védőmaszkot viselni.

Az új koronavírus-esetek több mint egyötödét ugyanis az utóbbi időben az iskolákban mutatták ki.

A járvány közösségi terjedését jelző narancssárga régióból, amely a pirostól egy fokkal alacsonyabb szintű, már több mint egy tucat van. A kisebb kockázatot jelző zöld színt több mint 40 járás kapott, ezek az ország több mint felét lefedik. A problémamentességet jelző, fehér színű járásokból már csak néhány maradt, elsősorban Észak-Morvaországban. Csehországban 70 járás van.

Ladislav Dusek, az egészségügyi információk és statisztikák intézetének (ÚZIS) igazgatója szerint szeptemberben eddig 19 539 ember kapta el a fertőzést. "Az optimista modell szerint szeptember végéig ez a szám 44 ezerre, a kevésbé optimista várakozások szerint 70 ezerre emelkedik" - jelentette ki Dusek. Szerinte a védőmaszkok következetes viselése és a higiéniai előírások betartása a felére is csökkentheti a járvány terjedési ütemét.

Csehországban szeptember 10-től kötelező a védőmaszkok használata a tömegközlekedési eszközökben, zárt termekben, épületekben, a vendéglők és a szórakozóhelyek pedig éjféltől reggel hatig zárva tartanak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×