eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök a Grodno melletti, a lengyel és a litván határól néhány kilométerre fekvő katonai gyakorlótéren 2020. augusztus 22-én. Az augusztus 9-i elnökválasztás óta mindennaposak a tüntetések Fehéroroszországban, mert a tiltakozók szerint Lukasenka csalással győzött.
Nyitókép: MTI/EPA/Belta pool/Andrej Sztaszevics

Fehéroroszország lezárja Litvániával, Lengyelországgal és Ukrajnával közös határát

A fehérorosz elnök - akit a RIA Novosztyi orosz hírügynökség idézett - a minszki bejelentéskor úgy fogalmazott, kénytelen kivonni az utcákról a katonákat, fegyvert adni a fél hadsereg kezébe.

Aljakszandr Lukasenka a hírügynökség szerint azt mondta, kénytelen lezárni a nyugati határokat, illetve keleten az Ukrajnával közös határszakaszt.

Lukasenka egyben felszólította a litván, lengyel és az ukrán népet:

ne engedjék meg politikusaiknak egy "forró" háború kirobbantását.

Előzőleg a fehérorosz külügyminisztérium "agresszív jellegűnek" minősítette az Európai Parlamentnek (EP) a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatos határozatát, amely Minszk szerint "semmilyen konstruktív elemet nem tartalmaz"

Az EP csütörtökön fogadta el a határozatot a fehéroroszországi helyzetről, ebben elutasították az augusztus 9-én tartott fehéroroszországi elnökválasztás eredményét, mert az EP szerint a választások „az összes nemzetközileg elismert norma kirívó megsértésével” zajlottak. A határozat szerint az EP Aljakszandr Lukasenkát mandátuma november 5-i lejárta után nem ismeri el az ország elnökének,.

Az EP elítélte a tömeges letartóztatásokat, a békés tiltakozók és az újságírók erőszakos elnyomását.

Fehéroroszországban folyamatosak a tüntetések az augusztus 9-i elnökválasztás óta, amelyen Lukasenka a hivatalos eredmények szerint a voksok mintegy 80 százalékával megszerezte hatodik mandátumát. Az ellenzék szerint az országot 1994 óta irányító elnök elcsalta a választást. A hatóságok könyörtelen brutalitással igyekeznek elfojtani a tüntetéseket. Több tiltakozó meghalt, sokan kínzásokról számoltak be a fogva tartás során, és vannak, akik azóta sem kerültek elő, hogy őrizetbe vették őket.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×