eur:
395.78
usd:
366.78
bux:
65712.52
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök, valamint Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel és Peter Pellegrini szlovák kormányfő (j-b) a Kohézió Barátai csoport kormányfői találkozóját megelőző V4-es egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Prágában 2019. november 5-én.
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Angela Merkellel tárgyalnak kedden a visegrádi országok kormányfői

A kedd délelőttre tervezett videokonferencia központi témája az új koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz.

A videokonferencia Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák miniszterelnök, illetve Angela Merkel német kancellár csúcstalálkozóját helyettesíti, amelyet eredetileg áprilisban, a cseh visegrádi elnökség keretében terveztek Prágában - jelentette hétfőn Prágából a CTK hírügynökség a cseh kormányfői hivatalra hivatkozva.

A csúcstalálkozó központi témája az új koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz. A kormányfők véleményt cserélnek az időszerű európai politikai problémákról, és megvitatják az aktuális gazdasági kérdéseket, valamint a regionális együttműködés témáját is.

Angela Merkel az utóbbi években rendszeres vendége a visegrádi kormányfői csúcstalálkozóknak. A legutóbb találkozóra tavaly februárban Pozsonyban került sor. A kormányfők és a kancellár akkor egyebek között megegyeztek egy közös projektben, amely segítene Marokkónak enyhíteni a migrációs problémákat, és tárgyaltak az Északi Áramlat gázvezetékről is, amely a kelet-közép-európai országok megkerülésével a Balti-tengeren keresztül szállítja majd az orosz földgázt Németországba.

A V4-ek és Németország között miniszteri szinten is rendszeres a párbeszéd. Az öt ország külügyminisztereinek Prágába tervezett márciusi találkozója a koronavírus-járvány miatt szintén elmaradt. A tanácskozás később videokonferencia formájában valósult meg. Miután az idei év második felében Németország lesz az Európai Unió soros elnöke, a miniszterek megvitatták a német elnökség prioritásait is.

Csehország június végéig tölti be a V4-ek elnöki tisztségét.

A koronavírus-járvány miatt a hagyományos visegrádi találkozók március óta gyakorlatilag szünetelnek, illetve videokonferenciák formájában valósulnak meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×