eur:
394.36
usd:
371.5
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
A Demokrata Párt elnökjelöltségére pályázó Joe Biden volt amerikai alelnök a vetélytársával, Bernie Sanders vermonti szenátorral tartott televíziós vitán a CNN hírcsatorna washingtoni stúdiójában 2020. március 15-én. Az elnökválasztást november 3-án tartják az Egyesült Államokban.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Egyre mélyül Joe Biden szexuális zaklatási botránya

Visszavonulásra szólította fel Joe Bident, a demokraták várható elnökjelöltjét Tara Reade, az őt szexuális zaklatással vádoló nő egy csütörtök esti televíziós interjúban.

"Kérem, lépjen hátra és vállalja a felelősséget" - üzent Joe Bidennek Tara Reade, a demokrata elnökjelöltaspiránst szexuális zaklatással vádoló 56 éves nő, majd hozzátette, hogy "ilyen jellemmel nem szabad indulnia az Egyesült Államok elnökségéért". A nő a vádak nyilvánosságra hozatala óta először adott televíziós interjút Megyn Kelly újságírónőnek, amiben részletezte is a vele 1993-ban történteket, amikor Biden munkatársaként dolgozott a szenátusban.

Elmondta: Biden a szenátus folyosóján a falhoz szorította őt, s az ujjaival belé hatolt, közben a nyakát csókolta és azt lihegte, hogy szexelni akar vele. A visszautasításra Biden döbbenten azt mondta neki: "mi az ördög, ember, azt hallottam, hogy tetszem magának!". Majd - Reade elmondása szerint - dühös lett és azt kiáltotta: "maga semmit nem jelent nekem, maga egy semmi!". Tara Reade-et az incidens után menesztették a munkahelyéről.

Az újságírónő kérdésére, hogy

szeretné-e, ha Biden visszalépne az elnökjelöltségtől, Tara Reade igennel felelt, de úgy fogalmazott: "ez úgysem fog megtörténni".

Reade, aki Kaliforniában él és jogászként különleges igényű gyermekekkel foglalkozik, kitért arra is, hogy amióta nyilatkozott az amerikai sajtóban, többször is megfenyegették, a közösségi médiában mindennek lehordták, halálos fenyegetéseket is kapott. Mint mondta, még azzal is megvádolták, hogy az oroszok ügynöke. Időközben Douglas Wigdor, aki korábban Harvey Weinstein áldozatait is képviselte csütörtökön közleményben tudatta, hogy ő képviseli Tara Reade-et.

Az interjú után Kate Bedingfield, a Biden-kampány szóvivője közleményt adott ki, és azt hangoztatta, hogy az interjúban "ellentmondások" voltak, és szerinte a vádak hamisak. Biden a múlt héten az NBC televízió egyik reggeli műsorában ugyancsak tagadta a vádakat, és azt állította, hogy a szexuális zaklatás "soha nem történt meg".

Szavait azonban egyre több dokumentum kérdőjelezi meg. Előkerült például egy korabeli videofelvétel a CNN-en futó Larry King Showból, amelyen Reade édesanyja telefonál be a műsorba, és elmeséli lánya történetét. Igaz, nem nevezi néven Bident, csupán annyit mond, hogy "egy ismert szenátorról" van szó. A San Luis Obispo Tribune című kaliforniai helyi lapban pedig Reade válására vonatkozó bírósági dokumentumokat hoztak nyilvánosságra, amelyek szerint a válás egyik oka a korábbi szexuális zaklatás traumája volt. Erről Tara Reade férje számolt be 1996-ban a válóperes tárgyaláson, konkrétan megnevezve, hogy ex-feleségét szexuálisan zaklatták, amikor Joe Biden irodájában dolgozott. A vádakat megerősítette a nő testvére, egyik szomszédja, és egyik volt kollégája is. Valamennyien tudtak a zaklatásról.

Biden a múlt héten felkérte a szenátus titkárát, hogy tegye hozzáférhetővé a reá vonatkozó bejelentések dokumentumait, a titkár azonban - a törvény előírta hivatali titokra hivatkozva - ezt elhárította. Amerikai újságírók oknyomozó riportjai szerint egyébként Biden az összes rá vonatkozó kongresszusi dokumentumot átadta a Delaware Egyetemnek, amely azonban nem hajlandó ezeket hozzáférhetővé tenni. Az egyetem felügyelő bizottságában - amely erről dönt - ott ül maga Biden is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×