eur:
388.65
usd:
370.82
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Védőmaszkot viselő vásárlók állnak sorban egy ungvári pékség előtt 2020. április 11-én délelőtt. Megtiltotta a helyi kormányzóság az embereknek, hogy a hétvégén elhagyják otthonaikat Kárpátalján, valamint Ukrajna nyugati részében Voliny és Csenyivci megyében a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom április 11-én 13 órától 13-án 6 óráig lesz érvényben.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Nem lassul a járvány Ukrajnában

Több mint ötszáz új fertőzöttet azonosítottak egy nap alatt. Nem Kijevben a legrosszabb a helyzet.

Továbbra is gyors ütemben terjed a koronavírus-fertőzés Ukrajnában, csütörtökre egy nap alatt 507 új esetet azonosítottak, így a fertőzöttek száma elérte a 13 691-et - közölte Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter szokásos napi online sajtótájékoztatóján.

A betegségben elhunytak száma 13 új esettel 340-re nőtt, míg eddig 2396-an gyógyultak fel, közülük 299-en az elmúlt napban.

Az új fertőzöttek között 109 egészségügyi dolgozó van, körükben a megfertőződöttek száma már elérte a 2660-at.

A legtöbb fertőzöttet az előző napon az ország déli részén fekvő Odessza és a délnyugat-ukrajnai Csernyivci megyékben regisztrálták, egyaránt 63 esetet. Az országban továbbra is az utóbbi megye a legfertőzöttebb régió, a betegek száma már meghaladta a kétezret. A második helyen a főváros, Kijev áll jelenleg 1675 azonosított esettel. Vitalij Klicsko főpolgármester szavai szerint Kijevben a helyzet hullámzó, hol több, hol kevesebb a napi növekmény a fertőzöttek számában. Eddig 29-en haltak bele Kijevben a betegségbe.

A tárca adatai szerint Kárpátalja megyében eddig 600 fertőzöttet regisztráltak, 13-an haltak meg, és 86-an gyógyultak fel.

A kijevi Pecserszka Lavra kolostor- és templomkomplexumban - ahol áprilisban több mint százan fertőződtek meg, és halálos áldozatai is voltak a betegségnek, ami miatt karantén alá vonták az egész létesítményt - újabb 17 ember tesztje lett pozitív. A miniszter közölte, hogy az új fertőzöttek a korábban azonosított betegektől kapták el a vírust a kolostorban, ahol az elmúlt időszakban már önelszigetelésben voltak, és az ismételt teszt mutatta ki náluk a fertőzöttséget. Hozzátette, hogy a kijevi városvezetés szigorítani fogja a Lavrára elrendelt karantént.

Irina Mikicsak egészségügyi miniszterhelyettes a csütörtöki tájékoztatón arról beszélt, hogy az egészségügyi alkalmazottak körében tapasztalható nagyarányú fertőzöttségnek összetett oka van Ukrajnában. Szavai szerint egyrészt az, hogy körükben több tesztet végeztek el, mint máshol. Megjegyezte, hogy több fertőzött köztük tünetmentes. Másfelől viszont a fő problémának azt nevezte, hogy Ukrajnában éveken át alig költöttek az orvosok és ápolók védőfelszerelésére, erre a különböző szintű költségvetéseknek kevesebb mint egy százalékát fordították. Hangsúlyozta, hogy a tárca jelenlegi vezetése most olyan hiányosságoknak a következményeivel szembesül, amelyek éveken át halmozódtak fel.

Az ukrán határőrszolgálat csütörtökön arról számolt be, hogy három újabb charterjárattal több mint 470 ukrán állampolgárt evakuáltak külföldről. Előző nap Kanadából, Norvégiából és Indiából térhettek haza repülőgépeken ukránok. A hazatérőknek két hétre vagy karanténba kell vonulniuk egy kijelölt intézményben, vagy választhatják az önelszigetelést otthonukban, ahol viszont a mobiltelefonjukra letöltött applikáción keresztül ellenőrzik őket a hatóságok, hogy betartják-e az előírásokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×