eur:
394.91
usd:
371.5
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Az egyik tűzoltó orrából vesz vizsgálati mintát egy vöröskeresztes önténtes a Drezdában létesített autós tesztállomás megnyitásának napján, 2020. április 15-én, a koronavírus-járvány idején. Németországban 132 210 regisztrált koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, 3495-en életüket veszítették.
Nyitókép: Jens Meyer

Minden német szempár a kórházi takarítókra szegeződhet

A külsős tisztítócégek munkatársai vihetik be az intézményekbe a koronavírust. Közben Bajorország az intézkedések sűrűjében van.

Hétfő délután a bajor tartományi közigazgatási bíróság alkotmányellenesnek nyilvánította a kormány május 3-ig érvényes korlátozó rendeletének a kereskedelemre vonatkozó részét, mely szerint csak az autószalonok, az építők boltjai, a kerékpár-, valamint a könyvesboltok nyithatnak ki méretkorlátozás nélkül. Az egyéb üzletekre viszont egy 800 négyzetméteres területkorlátozás érvényes.

Ez ellen a számukra hátrányos megkülönböztetést jelentő rendelet ellen számos áruházlánc tiltakozott és fordult bírósághoz. Azt nehezményezik, hogy az április 15-én a tartományi miniszterelnökök és Angela Merkel videokonferenciáján hozott határozat értelmében, a több más tartományéhoz is hasonló, 800 négyzetméteres méretkorlátozást és az egy vásárlóra jutó minimum 20 négyzetméteres felületet előíró bajor rendelet vét az egyenlő elbánás elve ellen, és ezért alkotmányellenes.

A bíróság ítéletében kimondta, hogy az üzletek különböző megítélése és

a méretkorlátozás járványvédelmi szempontból dologilag jogellenes.

De mivel a jelenleg hatályos rendelet csak május 3-ig van érvényben és a kormány április 30-ig amúgy is felülvizsgálná a korlátozó intézkedéscsomag egészét, ezért a bíróság annak hatályát a járványra hivatkozva nem törölte.

Markus Söder bajor miniszterelnök az ítélet után kijelentette, hogy tiszteletben tartják a bíróság döntését, és

május 4. után minden üzletnek megengedik a kinyitást.

Erről már a keddi kormányülésen megfelelő határozatokat fognak hozni. De ragaszkodni akarnak a 800 négyzetméteres területkorlátozáshoz.

Söder továbbá ígéretet tett arra is, hogy valamilyen enyhítést fognak eszközölni a vendéglátás területén is, hogy a rengeteg embernek munkát adó ágazatban ne legyen csődhullám.

Hasonló perek több német tartományban is folynak, és a közigazgatási bíróságok döntésein múlik majd, hogy hogyan állhat talpra a kiskereskedelem Németországban.

A sajtókonferencián az eddig mindig erős, határozott bajor oroszlánként fellépő Söder rekedt és láthatóan fáradt volt. A kancellária az esetleges koronavírusos fertőzésre vonatkozó találgatások ellenében arról tájékoztatott, hogy

a miniszterelnök egy hétvégi biciklitúrán belélegzett sok virágpor következtében csak szénanáthában szenved.

De a keddi kormányülést ő fogja vezetni, és utána döntésekről sajtótájékoztatót is tart.

Járványbetörés

A járvány közben több mint 530 német idősotthonban, számos menekült- és egyéb tömegszálláson és börtönben is megjelent. A Robert Koch Járványügyi Intézet adatai szerint eddig több mint 14 000 esetet jelentettek ilyen intézményekből. Ha a vírus bejut egy ilyen házba, terjedését már alig lehet megállítani. A koronavirus német halálos áldozatainak egyharmada, 1500 fő idősotthonokból származik. (A németországi helyzet számokban és a járványgörbe ITT található.)

Sajnos a megfelelő védőfelszerelések és -ruhák, valamint a gyorstesztek hiánya miatt az ápolók és egyéb személyzet tagjai közül Németországban is sokan megbetegednek, pedig az ápolókra szigorú kijárási korlátozások vonatkoznak, otthonukat kizárólag munkábajárásra hagyhatják el.

De hiába próbálnak ők minden előírást betartani, sok esetben

a takarítást végző külsős cégek dolgozói viszik be a vírust

a házakba. Számos idősotthonban a krónikus személyzethiány miatt még a beteg dolgozóknak is tovább kell dolgozniuk, hogy el tudják látni az ápolásra szorulókat.

Eddig mintegy 6400 koronavírussal fertőzött egészségügyi dolgozóról tudnak Németországban, közüllük 8-an meg is haltak. A hatalmas terhelés miatt az egészségügyi hivatalok eddig nem vezették a fertőzötteket szakmák szerint, de mivel ezek ismeretére nagy szükség volt, már 80 százalékuk megteszi ezt. De a felderítetlen esetek száma valószínüleg jelentős.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×