eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter átadja az adományokat Bisera Turkovicnak, Bosznia-Hercegovina külügyminiszterének Szarajevóban 2020. április 16-án.
Nyitókép: KKM/KKM/Borsos Mátyás

Bosznia is kapott védőfelszerelést Magyarországtól

Kétszázezer maszkot és tízezer orvosi védőruhát ajándékozott Magyarország Bosznia-Hercegovinának annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni ország meg tudja őrizni védekezési kapacitását.

A védőfelszerelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Szarajevóban és Banja Lukában. A tárcavezető a helyszínen kiemelte:

Magyarország a Nyugat-Balkán szomszédságában él, ezért az az érdeke, hogy ott béke, nyugalom, stabilitás és fejlődés legyen.

Szijjártó Péter rámutatott, hogy Bosznia-Hercegovina kifejezetten kulcsszerepet játszik a térség stabilitásának és békéjének megőrzésében.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy Bosznia-Hercegovina komoly kihívások előtt áll az illegális migráció tekintetében. "Ez egy migrációs útvonal, ezért fontos, hogy az ország a jövőben is mindent megtegyen az illegális migrációs folyamatok megállítása érdekében" - húzta alá.

Szijjártó Péter csütörtöki boszniai útja során találkozott Bisera Turkovic külügyminiszterrel, Fahrudin Radoncic biztonsági miniszterrel, valamint Milorad Dodikkal, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával.

Mint mondta, tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy "az illegális migráció veszélyes, meg kell állítani, és most nemcsak biztonsági, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázattal is jár". Ezért - annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina védekezési kapacitása ne csökkenjen - Szarajevónak és Banja Lukának ugyanolyan mértékű segítséget, 100-100 ezer maszkot, valamint 5-5 ezer orvosi védőfelszerelést ajándékozott Magyarország.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a kezdetek óta segíti Bosznia euroatlanti és európai integrációs törekvéseit. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2022 végéig a magyar nagykövet látja el Szarajevóban a NATO-kapcsolattartó nagyköveti pozíciót, emellett négy magyar tiszt szolgál a NATO szarajevói parancsnokságán, és 168 magyar katona teljesít szolgálatot az Európai Unió boszniai katonai műveletében, és dolgozik magyar európai integrációs szakértő a külügyminisztérium stábjában is.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×