INFORÁDIÓ 
2020. november 30. hétfő
Andor, András

szijjártó péter

határátkelő

szlovákia

ausztria

koronavírus

Személygépkocsi visszafordul Magyarország felé a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.

Újranyitnák a komáromi határátkelőt is

Infostart / MTI

Továbbra is mindent megtesznek, hogy a teherszállítás folyamatosságát és akadálymentességét fenntartsák, mert ez szükséges az emberek ellátásának biztosításához és az országok gazdaságának működőképességéhez - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután egyeztetett cseh, szlovák és osztrák kollégájával.

Kifejtette: azt kérte osztrák partnerétől, hogy a Hegyeshalom-Nickelsdorf határátkelőhely osztrák oldalán időben kezdjék el a kamionok és a személyforgalom szétválasztását annak érdekében, hogy a Magyarországon csak éjszaka átengedett tranzitforgalomra várók ne blokkolják a kamionforgalmat. Erre ígéretet, sőt azt a választ kapták, hogy ezt a munkát Ausztria már megkezdte - közölte.

Kitért rá:

azt is kérte osztrák kollégájától, hogy biztosítsák, az éjszakai tranzitforgalomra várók ne blokkolják a hegyeshalmi átkelőnél napközben sem a kifelé, sem a befelé irányuló forgalmat,

és erre is ígéretet tettek, azt mondták, hogy ennek megfelelő intézkedéseket már hoztak is.

Szijjártó Péter Magyarország és Szlovákia vonatkozásában emlékeztetett: a miniszterelnök a parlamentben már hétfőn világossá tette, hogy kétoldalú tárgyalásokat folytatnak a határátlépési szabályokról, mivel a határmenti közösségek rendkívül szoros kapcsolatban állnak egymással. Sikerült megállapodást kötni: a magyar és a szlovák állampolgárok határátlépését szabályozták - mondta.

Közölte: azért, hogy a kamionforgalmat illetően is kevesebb legyen a várakozási idő, a korábban kijelölt két határátkelő helyett három helyen - Rajkánál, Parassapusztánál és Tornyosnémetinél - is átléphetnek a kamionok.

A külügyminiszter arról is beszélt, hogy csütörtökön a belügyminiszterrel és a komáromi polgármesterrel folytatott konzultációt követően kezdeményezték Szlovákiánál a komáromi határátkelőhely újranyitását a magyar és a szlovák állampolgárok átlépésének segítésére.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Komka Péter
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018