INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

románia

határátkelés

koronavírus

Autósok várakoznak magyarországi  belépésre az osztrák-magyar határon Nickelsdorfban 2020. március 17-én. A magyar hatóságok az éjszaka folyamán egyszeri átutazást tesznek lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak egy kijelölt tranzitútvonalon. Magyarország március 16-án éjféltől zárta le határait a külföldről érkező nem magyar állampolgárok előtt a koronavírus-járvány megfékezése érdekében.

Hegyeshalomnál marad a dugó, de nyitottak új határátkelőket

Infostart / MTI

Mintegy 12 500 olyan román és külföldi állampolgár lépte át a határt a romániai Nagylaknál, akik a magyar hatóságok által kijelölt humanitárius folyósokon érhették el az éjjel Romániát - közölte a román határrendészet, azokról az autósokról tájékoztatva, akik előzőleg a magyar határok lezárása miatt átmenetileg Ausztriában rekedtek.

Matei Filip Ionut, az aradi határrendészet szóvivője az Agerpres hírügynökségnek elmondta, hogy a 12.500 személy 4600 járművel érkezett, a határátlépésnél nem volt semmilyen incidens.

Csütörtök reggel még több száz román állampolgár várakozott a román-magyar határon a Romániába belépésre, a várakozási idő jelenleg mintegy 180 perc.

Az Arad megyei prefektúra (kormánymegbízotti hivatal) szóvivője, Lucian Cozma szerint szerda reggel 8 órától csütörtök reggel 6 óráig 125 személyt helyeztek karanténba, további 7300-at házi elkülönítésbe. Az első hazaérkező román vendégmunkások csoportjától számítva összesen 180 személyt helyeztek karanténba azokban a megyékben, ahova lakcímük szól, és mintegy 10 ezer személy került házi elkülönítésbe.

A hatósági közlés szerint az átlépők között voltak külföldi állampolgárok is, főleg moldovaiak és bolgárok, akik Románián átutazva akarnak hazatérni.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök csütörtökön az operatív törzs ülése előtt elmondta: bízik abban, hogy jól működött a határzár és a határőrizet, és bízik abban, hogy akiknek kellett, át is jutott a humanitárius folyosókon.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta: új határátkelőket is nyitottak, Rábafüzes, Hegyeshalom és Kópháza is nyitva áll. "

Hegyeshalomnál ezek a nehézségek továbbra is fenn fognak állni, ugyanis az a döntés született, hogy akkor tudjuk ezt a humanitárius folyosót biztosítani, ha este 9 és hajnali 5 között van lehetőség az áthaladásra.

Ez így zavarja a legcsekélyebb mértékben az autópályákon közlekedő magyarokat. A rendőrség is így tudja biztosítani a hazatérő román és bolgár vendégmunkásokból álló konvojok biztonságát" - mondta el Gulyás Gergely.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Kapcsolódó hang

Kormányinfó - határhelyzet (Gulyás Gergely)
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018