INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 19. szombat
Vilhelmina

olaszország

szomráky béla

tartományi választás

Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt vezetője (k) távozik a római államfői rezidenciáról, a Quirinale-palotából 2019. augusztus 22-én. Sergio Mattarella olasz államfő második napja konzultál a parlamenti pártok vezetőivel egy új kormánytöbbség kialakításáról azt követően, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette lemondását.

Szakértő: Olaszországnak lesz kormánya, de nem lesz kormányzása

Olaszországban jelentősen megnehezítheti a kormányzást a hétvégi két regionális választás eredménye – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő. A koalíció - létszámában jelentősebb - pártja, az Öt Csillag Mozgalom támogatottsága ugyanis tartományi szinten eltűnt.

Sikerült megtartani pozícióit Észak-Olaszországban a baloldalnak, a voksok több mint 51 százalékát szerezte meg, míg a jobboldali Liga párt jelöltje, 43 százalékot kapott. Délen azonban átvette az irányítást a baloldaltól a jobbközép. Calabriában a Matteo Salvini vezette jobboldali pártkoalíció több mint 55 százalékos sikert ért el. Az egyik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom támogatottsága azonban tartományi szinten eltűnt – mondta az InfoRádiónak Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő.

Kifejtette: az Öt Csillag Mozgalom mind a két tartományban elsüllyedt, és ez jelzésszerű az egész országra. Calabriában két éve 40 százalék, most 6-7 százalékot kapott, Emilia Romagnában pedig, ahonnan kiindult, 3,7 százalékon állt meg.

„Elképzelni nem lehet, hogy mi jön ezek után. Olaszországnak lesz kormánya, de nem lesz kormányzása”

- vélekedett.

Szomráky Béla szerint ennek hatására felerősödnek a viták az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt – miközben a PD megpróbálja majd magába olvasztani koalíciós partnerét. A szakértő szerint

erősebben fog folytatódni a torzsalkodás a koalíciós pártok között, és mindkét párt zsarolja a másikat.

Az Olaszország-szakértő kizártnak tartja, hogy a patthelyzetet előrehozott választással oldanák fel, ez ugyanis – a közvélemény-kutatások szerint - egyik kormányon lévő erőnek sem kedvezne, és egyelőre az államfő sem támogatna egy ilyen kezdeményezést. A mostani választást követően a Matteo Salvini vezette jobboldal 12, a baloldal 6 tartományt irányít.

Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Kapcsolódó hang

Olaszországi választás
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018