eur:
392.86
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt vezetője (k) távozik a római államfői rezidenciáról, a Quirinale-palotából 2019. augusztus 22-én. Sergio Mattarella olasz államfő második napja konzultál a parlamenti pártok vezetőivel egy új kormánytöbbség kialakításáról azt követően, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök bejelentette lemondását.
Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Szakértő: Olaszországnak lesz kormánya, de nem lesz kormányzása

Olaszországban jelentősen megnehezítheti a kormányzást a hétvégi két regionális választás eredménye – mondta az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő. A koalíció - létszámában jelentősebb - pártja, az Öt Csillag Mozgalom támogatottsága ugyanis tartományi szinten eltűnt.

Sikerült megtartani pozícióit Észak-Olaszországban a baloldalnak, a voksok több mint 51 százalékát szerezte meg, míg a jobboldali Liga párt jelöltje, 43 százalékot kapott. Délen azonban átvette az irányítást a baloldaltól a jobbközép. Calabriában a Matteo Salvini vezette jobboldali pártkoalíció több mint 55 százalékos sikert ért el. Az egyik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom támogatottsága azonban tartományi szinten eltűnt – mondta az InfoRádiónak Szomráky Béla újságíró, Olaszország-szakértő.

Kifejtette: az Öt Csillag Mozgalom mind a két tartományban elsüllyedt, és ez jelzésszerű az egész országra. Calabriában két éve 40 százalék, most 6-7 százalékot kapott, Emilia Romagnában pedig, ahonnan kiindult, 3,7 százalékon állt meg.

„Elképzelni nem lehet, hogy mi jön ezek után. Olaszországnak lesz kormánya, de nem lesz kormányzása”

- vélekedett.

Szomráky Béla szerint ennek hatására felerősödnek a viták az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt – miközben a PD megpróbálja majd magába olvasztani koalíciós partnerét. A szakértő szerint

erősebben fog folytatódni a torzsalkodás a koalíciós pártok között, és mindkét párt zsarolja a másikat.

Az Olaszország-szakértő kizártnak tartja, hogy a patthelyzetet előrehozott választással oldanák fel, ez ugyanis – a közvélemény-kutatások szerint - egyik kormányon lévő erőnek sem kedvezne, és egyelőre az államfő sem támogatna egy ilyen kezdeményezést. A mostani választást követően a Matteo Salvini vezette jobboldal 12, a baloldal 6 tartományt irányít.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×