INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

velence

árvíz

szent márk székesegyház

Csendőrök az elárasztott velencei Szent Márk téren 2019. november 17-én. A vízszint ismét emelkedik öt nappal az után, hogy a heves esőzések nyomán 187 centiméteres, rekord magasságú tengervíz öntötte el az északolasz várost, ahol továbbra is a legmagasabb fokozatú riasztás van érvényben a tengerár miatt.

Már pótolhatatlan értékeket veszélyeztet a víz a velencei Szent Márk-székesegyházban

Acéllemezekkel és műanyag fallal védenék meg az olasz szakemberek a velencei Szent Márk-székesegyházat, amelyet súlyos veszély fenyeget a várost sújtó óriási árvíz miatt. Az InfoRádiónak nyilatkozó művészettörténész szerint a víz és a pára pótolhatatlan értékeket semmisíthet meg Velencében.

A velencei Szent Márk téren álló Szent Márk-székesegyház padlószintjének víz alá kerülése a márvány padlólapokat nem, de az azokat összetartó habarcsot súlyosan károsíthatta – mondta el az InfoRádiónak Takács Imre, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének oktatója.

"Ezenkívül

nem tesz jót az épületnek, ha a falaiban felszivárog a víz,

ugyanis a székesegyház padlója mellett a falait is – a bizánci stílusú templomokhoz hasonlóan – márvánnyal burkolták, a márványt pedig habarccsal rögzítették, aminek nem tesz jót, ha teleszívja magát vízzel." A közvetlen károsító hatású víz mellett a páratartalom megemelkedése is rongálja az épületben található műalkotásokat – emlékeztetett Takács Imre.

"Ott van például a híres Pala d'Oro, az aranyból készült főoltártábla, amelynek egy része persze fából van, festett falemezek vannak a hátoldalán, ezek XIV. századiak. Kérdés, ezekben mennyi kárt tesz a pára. Az elárasztott területekhez közel van a híres kincstárterem is a székesegyház egyik oldalterében, amit ilyenkor nyilván védenek" – mondta a szakértő.

A tervek szerint az épületet acéllemezekkel és műanyag fallal védenék a megemelkedő tengervíztől.

"A plexifal a fizikai védelmet valószínűleg meg tudná oldani.

De szépnek biztosan nem lesz szép."

Az egyetemi oktató szerint mindent helyre lehet állítani modern anyagokkal, csak az már nem lesz ugyanaz.

Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Kapcsolódó hang

Velence, végveszély - művészettörténész
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018