eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66890.74
2024. április 25. csütörtök Márk
A drezdai uralkodói palotánál helyszínelő rendőrök 2019. november 25-én, miután az éjjel betörtek a múzeumként működő épületegyüttes kincstárába, a Grünes Gewölbébe (Zöld Boltozatba). A rendőrség egyelőre nem tud nyilatkozni a kár nagyságáról.
Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer

Csak félig tudnak megnyitni a nagy drezdai rablás után

Újranyit a betörés után a múzeumként működő drezdai uralkodói palota, de a kincstár, ahonnan a három nagy értékű ékszergarnitúrát ellopták, zárva marad - közölte szerdán Marion Ackerman múzeumigazgató.

A barokk kincstárban a rendőrség folytatja a nyomozást, miután a szakértők felmérték a veszteséget és a károkat, amit a betörés okozott.

Az ismeretlen tetteseknek hétfő reggel a szigorú biztonsági intézkedések ellenére sikerült palota kincstárába (Grünes Gewölbe) bejutnia és a három ékszeres vitrint fejszével betörve elvinni három ékszeregyüttes egyes darabjait.

Az elrabolt ékszerek között van egy nagyméretű gyémántbross, egy gyémántokkal kirakott váll-lap és más ékszerek. A tárlókban őrzött mintegy száz darabból álló három ékszergarnitúrából azonban hátrahagytak számos ékszert, köztük gyémánttal kirakott cipőkapcsokat és gombokat, a királyné gyöngy nyakláncát és egy gyémántokkal kirakott kardot.

A rendőrség szerint a rablást profi bűnözők követték el, nem egyszerű betörésről van szó, hanem célirányos, jól előkészített bűncselekményről

- mondta kedden Olaf Richter, a nyomozás vezetője.

A rendőrség azonosította azt a gépkocsit, amelyet a rablók a meneküléskor használtak. Arról a kiégett gépkocsiról van szó, amelyet még hétfőn a kincstárhoz közeli egyik mélygarázsban megtaláltak. Az elkövetők a gépkocsi felgyújtásával a nyomokat akarták eltüntetni.

A drezdai kincstárat Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király hozta létre 1723-ban. Az évszázadok során háromezernél is több műalkotás - ékszer, dísztárgy, bútor - gyűlt össze benne, és kezdettől nemcsak a műtárgyak őrzésére, hanem bemutatására, kiállítására is szolgált.

A palota és benne a kincstár a második világháború utolsó szakaszában, 1945 februárjában légitámadás következtében szinte a teljes drezdai belvárossal együtt nagyrészt romba dőlt és kiégett. A helyreállítás az ezredforduló után fejeződött be, a kincstár 2006 óta látogatható ismét.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×