INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

jacques chirac

franciaország

gyász

2010. március 16-án készült kép Jacques CHIRAC volt francia államfőről a párizsi szenátus ülésén. Chirac pere 2011. március 7-én kezdődik azzal váddal, hogy párizsi polgármesterként engedélyezte a saját pártjának dolgozó emberek önkormányzati költségvetésből való bérezését. Jacques Chirac az első volt francia köztársasági elnök, akinek illegális pártfinanszírozás miatt a vádlottak padjára kell ülnie egy büntetőbíróságon. A 78 éves politikus ellen csak négy évvel ezelőtti leköszönése után indulhatott vizsgálat, mivel mentelmi jogot élvezett.

Meghalt Jacques Chirac

Infostart

86 éves korában meghalt a volt francia elnök.

Jacques Chirac 1977 és 1995 között Párizs polgármestere, 1974 és 1976, majd 1986 és 1988 között francia miniszterelnök volt. A francia elnöki tisztséget 1995-től 2007-ig látta el.

A nyilvánosságtól évek óta visszavonult, hosszú ideje súlyos neurológiai betegségben szenvedő volt elnök halálhírének bejelentése után a francia parlamentben megszakították az ülést, és egyperces néma csönddel emlékeztek rá a képviselők.

A külpolitika terén - az Ötödik Köztársaság alapítójának, Charles de Gaulle-nak a nyomdokait követve - a független francia diplomácia megvalósítására, Franciaország nagyhatalmi státuszának megőrzésére törekedett, különös tekintettel a Washingtonhoz fűződő viszonyban. Nemzetközileg legemlékezetesebb külpolitikai lépése az Egyesült Államok vezette iraki invázió határozott ellenzése volt 2003-ban.

Franciaország az ő elnöksége alatt vezette be az eurót és törölte el a sorkötelezettséget, illetve kezdett lépéseket tenni a NATO védelmi szövetségébe való visszakapcsolódás felé.

Jacques Chirac volt az első francia elnök, aki elismerte a második világháború alatti Vichy-kormányzatnak a holokausztban betöltött szerepét, amely miatt formálisan bocsánatot kért a zsidó néptől.

Nyitókép: MTI/EPA/Ian Langsdon
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018