eur:
394.9
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A háromnapos állami látogatáson Nagy-Britanniában tartózkodó Donald Trump amerikai elnököt (j2) és feleségét, Melania Trumpot (j) üdvözli Theresa May brit miniszterelnök és a férje, Philip May a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2019. június 4-én.
Nyitókép: Neil Hall

Donald Trump cukkolta is Theresa Mayt

Az USA-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról beszélt Theresa May brit kormányfő a Londonban tartózkodó Donald Trump és számos globális óriásvállalat vezetőinek részvételével tartott keddi üzleti fórumon. Az amerikai elnök szerint a brit kormánynak perelnie kellett volna az EU-t.

Az amerikai elnök előző nap érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba, de kedden fogadta őt Theresa May is, először a St. James-palotában tartott üzleti reggelin, majd közvetlenül utána a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

May a gazdasági kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: az Egyesült Államokkal lebonyolított brit kereskedelem értéke tavaly megközelítette a 240 milliárd dollárt, az amerikai gazdaságban tevékenykedő brit cégek egymillió amerikait, a Nagy-Britanniában jelenlévő amerikai vállalatok egymillió brit munkavállalót foglalkoztatnak.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egymás gazdaságainak legnagyobb egyedi befektetője, a kölcsönös befektetési állomány értéke eléri az ezermilliárd dollárt.

A brit kormányfő szerint azonban ezt a kapcsolatrendszert még tovább lehetne mélyíteni egy kétoldalú szabadkereskedelmi egyezménnyel.

Trump válaszában kijelentette, hogy lehetőséget lát egy "nagyon-nagyon jelentős" kereskedelmi megállapodásra a brit EU-tagság megszűnése - brexit - után (erről már hétfő este is említést tett egy Twitter-üzenetben).

Derültséget keltve az amerikai elnök arra biztatta Theresa Mayt, hogy tartson ki miniszterelnöki tisztségében a kétoldalú kereskedelmi egyezmény megkötéséig.

Donald Trump arra utalt, hogy May a brexit feltételrendszerét rögzítő, a londoni alsóházban háromszor is elutasított megállapodás elfogadtatásának kudarca miatt pénteken távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód július végére várható megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

A keddi üzleti értekezleten öt brit és öt amerikai óriáscég - a BAE Systems hadiipari vállalat, a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó, a National Grid energiaszállító hálózat, a Barclays bankcsoport, a Reckitt Benckiser egészségápolási és higiéniai fogyasztási cikkeket forgalmazó óriásvállalat, illetve a JP Morgan amerikai nagybank, a Lockheed Martin biztonságtechnológiai és repülőgépipari konglomerátum, a Goldman Sachs International bankcsoport, a Bechtel építőipari beruházó és a Splunk globális szoftverfejlesztő cég vezérigazgatói vettek részt.

Ezek a cégek jelen vannak a brit és az amerikai gazdaságban egyaránt, és összesen 176 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

Az amerikai elnök nagy-britanniai látogatása ellen több helyszínen is tiltakozó megmozdulásokat tartottak. A londoni tüntetésen ismét megjelent az a hatalmas, Trumpot dühösen síró csecsemőként ábrázoló narancssárga léggömb, amely tavalyi kétnapos londoni látogatásán is majdnem végig a parlament előtti tér felett lebegett. A tüntetések szervezői szerint ugyanis az amerikai elnök így viselkedik, ha valami nem a kedve szerint történik.

A Trafalgar-térre szervezett központi demonstráció felszólalói között szerepel Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is. Corbyn tiltakozása jeleként nem vett részt a királynő által Trump tiszteletére adott előző esti nagyszabású díszvacsorán a Buckingham-palotában.

Per az EU ellen, védelmi költségvetés

Theresa May és Donald Trump tárgyalásaik után közös sajtóértekezletet tartottak. May felidézte, hogy Trump a brexit feltételrendszeréről folytatott tárgyalások idején javasolta neki az EU elleni pert.

"Mi nem ezt tettük, ehelyett tárgyaltunk, és jó megállapodást értünk el" - tette hozzá. Sajnálkozva említette meg ugyanakkor, hogy a Brexit-megállapodást az ellenzéki Munkáspárt és "más alsóházi képviselők" ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatni.

Donald Trump a brit kormányfő e kijelentései után közbevetette, hogy ő peres úton rendezte volna az EU-val a brexitfolyamatot. "De soha nem tudhatja az ember (...) Lehet, hogy (a brit miniszterelnök) jobb tárgyaló, mint én" - tette hozzá.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy vannak olyan NATO-tagállamok, amelyek ezt a kiadási célt még nem teljesítik, és "ez nem megengedhető".

Theresa May ugyanakkor méltatóan szólt arról, hogy részben az amerikai elnök sürgetésének eredményeként a NATO-tagországok 100 milliárd dollárnyi védelmi kiadásnövelésre tettek ígéretet.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×