eur:
392.63
usd:
365.72
bux:
66794.59
2024. április 26. péntek Ervin
A háromnapos állami látogatáson Nagy-Britanniában tartózkodó Donald Trump amerikai elnököt (j2) és feleségét, Melania Trumpot (j) üdvözli Theresa May brit miniszterelnök és a férje, Philip May a londoni kormányfői rezidencia, a Downing Street 10. előtt 2019. június 4-én.
Nyitókép: Neil Hall

Donald Trump cukkolta is Theresa Mayt

Az USA-val kötendő szabadkereskedelmi megállapodásról beszélt Theresa May brit kormányfő a Londonban tartózkodó Donald Trump és számos globális óriásvállalat vezetőinek részvételével tartott keddi üzleti fórumon. Az amerikai elnök szerint a brit kormánynak perelnie kellett volna az EU-t.

Az amerikai elnök előző nap érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba, de kedden fogadta őt Theresa May is, először a St. James-palotában tartott üzleti reggelin, majd közvetlenül utána a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban.

May a gazdasági kerekasztal-beszélgetésen kifejtette: az Egyesült Államokkal lebonyolított brit kereskedelem értéke tavaly megközelítette a 240 milliárd dollárt, az amerikai gazdaságban tevékenykedő brit cégek egymillió amerikait, a Nagy-Britanniában jelenlévő amerikai vállalatok egymillió brit munkavállalót foglalkoztatnak.

Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egymás gazdaságainak legnagyobb egyedi befektetője, a kölcsönös befektetési állomány értéke eléri az ezermilliárd dollárt.

A brit kormányfő szerint azonban ezt a kapcsolatrendszert még tovább lehetne mélyíteni egy kétoldalú szabadkereskedelmi egyezménnyel.

Trump válaszában kijelentette, hogy lehetőséget lát egy "nagyon-nagyon jelentős" kereskedelmi megállapodásra a brit EU-tagság megszűnése - brexit - után (erről már hétfő este is említést tett egy Twitter-üzenetben).

Derültséget keltve az amerikai elnök arra biztatta Theresa Mayt, hogy tartson ki miniszterelnöki tisztségében a kétoldalú kereskedelmi egyezmény megkötéséig.

Donald Trump arra utalt, hogy May a brexit feltételrendszerét rögzítő, a londoni alsóházban háromszor is elutasított megállapodás elfogadtatásának kudarca miatt pénteken távozik a kormányzó Konzervatív Párt éléről. Ez miniszterelnöki megbízatásának végét is jelenti, de ügyvezető minőségben az utód július végére várható megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat.

A keddi üzleti értekezleten öt brit és öt amerikai óriáscég - a BAE Systems hadiipari vállalat, a GlaxoSmithKline gyógyszergyártó, a National Grid energiaszállító hálózat, a Barclays bankcsoport, a Reckitt Benckiser egészségápolási és higiéniai fogyasztási cikkeket forgalmazó óriásvállalat, illetve a JP Morgan amerikai nagybank, a Lockheed Martin biztonságtechnológiai és repülőgépipari konglomerátum, a Goldman Sachs International bankcsoport, a Bechtel építőipari beruházó és a Splunk globális szoftverfejlesztő cég vezérigazgatói vettek részt.

Ezek a cégek jelen vannak a brit és az amerikai gazdaságban egyaránt, és összesen 176 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.

Az amerikai elnök nagy-britanniai látogatása ellen több helyszínen is tiltakozó megmozdulásokat tartottak. A londoni tüntetésen ismét megjelent az a hatalmas, Trumpot dühösen síró csecsemőként ábrázoló narancssárga léggömb, amely tavalyi kétnapos londoni látogatásán is majdnem végig a parlament előtti tér felett lebegett. A tüntetések szervezői szerint ugyanis az amerikai elnök így viselkedik, ha valami nem a kedve szerint történik.

A Trafalgar-térre szervezett központi demonstráció felszólalói között szerepel Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője is. Corbyn tiltakozása jeleként nem vett részt a királynő által Trump tiszteletére adott előző esti nagyszabású díszvacsorán a Buckingham-palotában.

Per az EU ellen, védelmi költségvetés

Theresa May és Donald Trump tárgyalásaik után közös sajtóértekezletet tartottak. May felidézte, hogy Trump a brexit feltételrendszeréről folytatott tárgyalások idején javasolta neki az EU elleni pert.

"Mi nem ezt tettük, ehelyett tárgyaltunk, és jó megállapodást értünk el" - tette hozzá. Sajnálkozva említette meg ugyanakkor, hogy a Brexit-megállapodást az ellenzéki Munkáspárt és "más alsóházi képviselők" ellenállása miatt nem sikerült elfogadtatni.

Donald Trump a brit kormányfő e kijelentései után közbevetette, hogy ő peres úton rendezte volna az EU-val a brexitfolyamatot. "De soha nem tudhatja az ember (...) Lehet, hogy (a brit miniszterelnök) jobb tárgyaló, mint én" - tette hozzá.

Az amerikai elnök arról is beszélt, hogy vannak olyan NATO-tagállamok, amelyek ezt a kiadási célt még nem teljesítik, és "ez nem megengedhető".

Theresa May ugyanakkor méltatóan szólt arról, hogy részben az amerikai elnök sürgetésének eredményeként a NATO-tagországok 100 milliárd dollárnyi védelmi kiadásnövelésre tettek ígéretet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×