INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

donald trump

theresa may

brexit

amerika

A háromnapos állami látogatáson Nagy-Britanniában tartózkodó Donald Trump amerikai elnök (b) és Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a londoni külügyminisztériumban 2019. június 4-én.

Donald Trump azt ígéri, ő lesz a britek megmentője a brexit után

„Fenomenális” kereskedelmi szerződést ígért az Európai Unióból kilépő Nagy-Britanniának Donald Trump. A Londonban vendégeskedő Donald Trump ugyanakkor ráijesztett a britekre, hogy a korona ékkövének tartott állami egészségügyi szolgálat is része lenne az alkunak. Később tagadta Amerika felelősségét a klímaváltozásban, miközben az utcán tüntetők tiltakoztak ellene.

A tőle megszokott szuperlatívusszal írta le Donald Trump, hogy

mire számíthatnak a britek a tengerentúli testvérektől a brexit után: „fenomenális kereskedelmi megállapodásra”.

A hivatalos állami látogatáson Nagy-Britanniában tartózkodó Trump erről akkor beszélt, amikor találkozott Theresa May távozó brit kormányfővel.

A brit külügyminisztériumban a riporterek elé kiállva Trump a két rokonnemzet szövetségét éltette, majd azzal lepte meg őket, hogy különösen meleg szavakkal beszélt az oldalán álló Mayről. Míg a brit kormányfő „Donaldnak” nevezte, addig ő „hatalmas profinak” és „miniszterelnöknek” szólította vendéglátóját, sőt a bírálat helyett azt is megjegyezte,

May biztos jobb tárgyaló, mint ő.

Az elnök elkente a vitás kérdéseket, így például a Huawei kínai telekommunikációs céghez való viszonyt, az Irán körüli feszültséget és visszafogottan viccelődött May lehetséges utódairól, megemlítve Boris Johnson volt és Jeremy Hunt jelenlegi külügyminisztert.

A May-jel folytatott rövid tárgyalások után a fő kérdés az volt, mit lép Amerika azután, hogy a britek kilépnek az Európai Unióból, és reményeik szerint önálló kereskedelmi politikába kezdenek.

Trump szerint átfogó kereskedelmi alkura számíthatnak - bár

sokakat aggaszt, hogy ennek része lenne az amerikai élelmiszerszabványok, így a klórral mosott amerikai csirke beengedése is.

Brit politikusok körében felzúdulást váltott ki, hogy Trump emellett említette a britek büszkeségét, az állami egészségügyi szolgálatot, az NHS-t. A szigetországban félelemmel tekintenek arra, mi történne, ha az ingyenes szolgáltató rendszerbe kereskedelmi alapon működő amerikai cégek épülnének be.

Trump szerdán már hátraarcot csinált és azt mondta egy interjúban: „a brit egészségügyet nem tartja a kereskedelmi kérdések részének”.

Arról is beszélt, hogy

Károly herceg, brit trónörökös a klímaváltozás veszélyeiről próbálta győzködni, de erre azt mondta, hogy „Amerika tiszta”,

és más országok felelősségét hangoztatta. „Amerikában kristálytiszta a víz... Kína, India, Oroszország és sok más ország az, ahol nem olyan tiszta a levegő vagy a víz és egyre rosszabb a helyzet” - magyarázta.

Az éghajlatváltozással kapcsolatban annyit mondott, elfogadja, hogy változik, majd azt fejtegette, hogy először „globális felmelegedésnek” majd „klímaváltozásnak”, most pedig „szélsőséges időjárásnak” nevezik.

Közben az elnök látogatása tüntetőket - bár a vártnál kevesebb embert - vonzott az utcákra.

A londoni eseményen Jeremy Corbyn ellenzéki pártvezér volt az egyik fő szónok. Őt ugyanakkor bírálták, amiért először nem ment el a Trump tiszteletére adott fogadásra, majd mégis találkozót kért az elnöktől, amit azonban Trump ezek után elutasított.

Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018