eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
II. Erzsébet brit királynő pohárköszöntőt mond a Donald Trump amerikai elnök (b) és kíséretének tiszteletére a londoni uralkodói rezidencián, a Buckingham-palotában adott díszvacsorán 2019. június 3-án.
Nyitókép: MTI/AP/PA pool/Dominic Lipinski

II. Erzsébet beszédében üzent is Donald Trumpnak

A második világháború után kialakult nemzetközi intézményrendszer fontosságát hangsúlyozta a brit uralkodó az amerikai elnök tiszteletére adott hétfő esti díszvacsorán.

A hétfői pompa és ceremónia után a kedd a politikai tárgyalások napja a Nagy-Britanniai állami látogatásra érkezett Donald Trump számára. Az amerikai elnök érkezése előtt ismét összevitatkozott London polgármesterével, miközben kedden karnevált idéző tömegtüntetést szerveztek a vizit elleni tiltakozásul.

Donald Trump két és fél évvel beiktatása után végre megkapta amit akart: hivatalos állami látogatásra érkezett Nagy-Britanniába.

A ceremónia részeként 21 ágyúlövés, királyi díszőrség és maga az uralkodó és államfő, a kora ellenére friss és jókedélyű II. Erzsébet királynő fogadta.

Trumppal és a First Lady Melaniával együtt teázott Károly herceg, a trónörökös és felesége, Camilla, Cornwalli hercegnő, este pedig 170 személyes, frakkos-tiarás díszvacsorát rendezett neki a királynő. A vendégek között azonban nem volt ott Jeremy Corbyn, az ellenzéki Munkáspárt vezére és néhány más politikus, akik az elnök stílusa és politikája elleni tiltakozásból maradtak távol.

Nem jött el Harry herceg sem, akinek újdonsült anya feleségét, az amerikai Meghan Markle-t undoknak titulálta az elnök.

A látogatás nem nélkülöz más ellentmondásos elemeket sem. Azt követően, hogy régi ellensége, Sadiq Khan londoni főpolgármester gyakorlatilag lefasisztázta, Trump leszállása előtt pár perccel a Twitteren mart oda, „jéghideg lúzernek” titulálva a tízmilliós város vezetőjét. „Khan pocsék munkát végzett Londonban, inkább a bűnözésre és ne rám koncentrálna”.

Khan hivatala erre „gyerekes sértegetésnek” nevezte az elnök beszólását.

Trump jókedvét azonban ez nem befolyásolhatta, mert érkezése után az amerikai tengerészgyalogság egyik helikopterével repült át a királynői rezidenciára, a Buckingham Palotába. Az útra magával hozta saját dinasztiáját, vejét és tanácsadóját, Jared Kushnert, lányát, Ivankát és férjét. Trump tíz másodpercen át szorongatta Károly herceg kezét, majd kissé félszeg módon kezet rázott a királynővel is.

Mivel a látogatás egybeesik a II. Világháborús Normandiai Partraszállás 75. Évfordulójával, a királynő méltatta a két ország szövetségét, de finoman odaszúrt Trumpnak azzal, hogy a két ország egy sor nemzetközi intézmény létrehozatalában segédkezett és bár változott a világ, ezek az intézmények a nehezen megszerzett béke őrei.

Délutáni pihenője során Trump megeresztett még egy Twitter-tirádát: „nem láttam még semmilyen tüntetést, de biztos vagyok benne, hogy az álhír-média keményen dolgozik, hogy megtalálja őket”. Hozzátette még: „Lehetséges egy nagy Kereskedelmi Szerződés, amint az Egyesült Királyság lerázta láncait”- és ez alatt az Európai Uniós tagságot értette.

Az elnök ma bővebben is kifejtheti véleményét a brexitről, amikor tárgyalásokat folytathat a Downing Street 10 alatti kormányfői rezidencián és figyelmeztetheti Theresa May távozó miniszterelnök utódját: ne engedje, hogy a Huawei kínai telekom cég is beszállhasson a brit 5Gs- hálózatba.

Közben tüntetőkből is akad majd jócskán: többtízezer ember vonul majd fel Trump politikája és személye ellen tiltakozva. A parlament felett pedig ismét a levegőbe bocsájtják a Trumpot csecsemőként ábrázoló gunyoros léggömböt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×