eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Sebastian Kurz osztrák kancellár nyilatkozatot tesz Bécsben 2019. május 18-án, miután korrupciós botrány miatt lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről Heinz-Christian Strache, a koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője. Kurz bejelentette a kormánykoalíció felbontását és új választások mielőbbi kiírását javasolta.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Sajátos helyzet: fél éven belül öt kormánya lesz Ausztriának

Az osztrák államfő kedden hivatalosan is felmenti Sebastian Kurz kormányát, miután a kancellár elvesztette a bizalmi szavazást. Ausztriában szeptemberben tartanak előrehozott választást. Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára azt mondta: a választási lehetőségek korlátozottak.

Fél éven belül öt különböző kormánya lesz Ausztriának – mondta az InfoRádiónak Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

Az első volt az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) alkotta koalíció, amely azonban felbomlott, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról. Sebastian Kurz kancellár elbocsátotta a szabadságpárti minisztereket, akik kulcspozíciókat töltöttek be.

Ezt követően hétfőn sikeres bizalmatlansági indítványt nyújtottak be Kurz ellen.

Egy hétre átmeneti kormány alakul Hartwig Löger, a kormány pénzügyminisztere vezetésével, hogy keressenek egy kancellárt a szeptemberig tartó időszakra. Erre nagy esélye van Franz Fischlernek, aki korábban agrárbiztos volt. Szeptemberben pedig előre hozott választást tartanak, ami után végleges kormány alakulhat – fejtette ki a szakértő.

Kiss J. László közölte: a Kurz elleni bizalmatlansági indítványt a szociáldemokraták és a Szabadságpárt együtt szavazták meg, de előbbiek vezetése jelezte, ez nem jelent még döntést egy lehetséges koalícióról.

Ausztriában minden elképzelhető,

hiszen a Szabadságpárt volt már mindkét nagy pártnak koalíciós partnere és nagykoalíció is fennállt.

A választási lehetőségek ugyanakkor korlátozottak a három párt között, bár a mostani EP-választáson a zöldek és a liberálisok is javítottak a helyzetükön – emelte ki az egyetemi tanár. Hangsúlyozta: a következő fél év döntő lesz abból a szempontból, hogy milyen új erőviszonyok alakulhatnak ki.

  • Sebastian Kurz nagy népszerűségnek örvend, ezt mutatja, hogy az ÖVP 35 százalékos eredményt ért el az EP-választáson.
  • Az FPÖ elbizonytalanodott, új vezetőjének támogatottsága nem túl nagy, és
  • a szociáldemokratáknak is idő kell, hogy rendezzék a soraikat

– fejtette ki a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×