eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Bécs, 2017. október 17.Sebastian Kurz külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke az Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel folytatott bécsi megbeszélés után, 2017. október 17-én. Két nappal korábban az ÖVP nyerte meg az előrehozott osztrák parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Vége az osztrák kormánynak, Kurz országjárásba kezd

Hivatalosan is felmentette hivatalából a kormányt Alexander van der Bellen osztrák államfő kedden, egy nappal azután, hogy a parlament megvonta a bizalmat Sebastian Kurz kancellár kormányától.

Alexander Van der Bellen kedden ideiglenesen kinevezte a feloszlatott kormány tagjait addigi miniszteri tisztségeikre, ameddig az ügyvivő kormány hivatalba nem lép.

Az ügyvivő kormány tagjait várhatóan a jövő héten nevezik ki.

Az ügyvivő kormány előreláthatólag szeptemberig, az előrehozott választásokig marad hivatalban. Az ügyvivő kormány kinevezéséig a kancellári feladatokat átmenetileg Hartwig Löger kancellárhelyettes, pénzügyminiszter látja el.

Kurz tervei

Sebastian Kurz leváltott osztrák kancellár nem veszi át az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői posztját, parlamenti mandátumát sem veszi fel - közölte szóvivője az APA hírügynökséggel.

Az ÖVP frakcióvezetője August Wöginger marad, aki e pozícióban már a korábbiakban is kitűnő munkát végzett, és Kurz bizalmát élvezi - tette hozzá a szóvivő.

Közölte továbbá, hogy

az ÖVP-t vezető Kurz a fizetését sem veszi fel.

Kurz most mindenekelőtt "mindent megtesz annak érdekében, hogy biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet az ügyvivő kormánynak" - hangsúlyozta a szóvivő, hozzátéve, hogy ezt követően

Kurz országjárásra indul Ausztriában, hogy "támogatást szerezzen az emberektől irányvonalának folytatásához".

Kurzot és kormányát hétfőn mozdította el posztjáról az osztrák parlament, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak. A kancellár ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazásán az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) együtt voksolt a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a néppárti kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

Az előrehozott parlamenti választás várhatóan szeptemberben lesz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×