eur:
392.55
usd:
366.24
bux:
66793.26
2024. április 26. péntek Ervin
Bécs, 2017. október 17.Sebastian Kurz külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke az Alexander Van der Bellen osztrák elnökkel folytatott bécsi megbeszélés után, 2017. október 17-én. Két nappal korábban az ÖVP nyerte meg az előrehozott osztrák parlamenti választásokat. (MTI/EPA/Christian Bruna)
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Elvesztette a bizalmi szavazást az osztrák kancellár

Megvonta a bizalmat az osztrák parlament Sebastian Kurz kancellár kormányától - az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Elvesztette azt a bizalmatlansági indítványt, amelyet hétfőn kezdeményeztek ellene az osztrák parlamentben - ez volt az első sikeres bizalmatlansági indítvány Ausztria történetében.

Az indítványt megszavazta az eddig a kormánykoalícióban részt vevő Szabadságpárt, a szocialisa SPÖ, a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), és a JETZT, így pedig összejött a több mint 92 mandátum. Ez volt az első sikeres bizalmatlansági indítvány Ausztria történetében.

Ausztria államfőjének most kancellárt kell kineveznie olyan kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva elvezetni az országot a következő parlamenti választásig.

Az ügy előzménye, hogy a Spiegel és a Süddeutsche Zeitung videofelvételeket mutatott be egy 2017-es ibizai találkozóról, amelyen az Osztrák Szabadságpárt vezetője, Heinz-Christian Strache alkancellár a választások előtt pár hónappal közbeszerzési győzelmeket ígért egy nőnek - aki állítólag Vlagyimir Putyinhoz kötődik -, ha az megveszi Ausztria legbefolyásosabb bulvárlapját, és a kampányban Strachét támogatják.

A botrány miatt Heinz-Christian Strache lemondott, felbomlott a Sebastian Kurz által vezetett Osztrák Néppárttal alkotott kormánykoalíció, és ideiglenes, részben szakértőkből álló kormány alakult meg.

Az előrehozott választásokat szeptember elejére írták ki.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×