eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay

Az Európai Néppárté lesz a legnagyobb frakció

A várakozásoknak megfelelően az Európai Néppárt (EPP) adja majd a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben (EP) a választások részleges eredményein alapuló mandátumbecslés szerint.

Az EP arról számolt be, hogy a konzervatív erőket tömörítő pártcsalád 180 képviselőt küldhet az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt az újabb ciklus elején ismét 751 tagú testületbe.

A második helyezett szociáldemokratáknak (S&D) 152, a harmadik liberálisoknak (ALDE) Emmanuel Macron francia elnök pártjával együtt pedig 105 mandátumuk lehet.

A zöldek frakciója 67 tagú lehet, s így megelőzi a jelenlegi harmadik legnépesebb képviselőcsoportnak számító Európai Konzervatívok és Reformereket (ECR), amely a brit kormánypárttal kiegészülve 61 helyre számíthat ebben a régi-új konstellációban.

Ezen mandátumbecslés 22 ország előzetes eredményein és hat ország előrejelzésein alapul.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×