eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők transzparesekkel a kezükben a brit parlament épületénél, Londonban 2019. január 21-én. Theresa May brit miniszterelnök ezen a napon a parlament alsóháza elé terjeszti állásfoglalását és új cselekvési tervét a brit EU-tagság megszűnésével kapcsolatban, miután a testület nagy többséggel elutasította a Brexit feltételrendszeréről az EU-val novemberben elért megállapodást.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Műveleti központot hoznak létre az észak-írek a kaotikus brexitre készülve

Megugró munkanélküliség, csökkenő élelmiszer-választék, erőszakos cselekmények - ez vár Észak-Írországra, ha bekövetkezik a kaotikus brexit - állítja a régió köztisztviselői szolgálatának vezetője.

Észak-Írország 56 százalékban az EU-ban maradásra voksolt, de amikor Nagy-Britannia részeként esetleg megállapodás nélkül távozik az unióból, akkor azt komolyan megszenvedheti. Az északír államigazgatási testület főnöke súlyos következményekre figyelmeztetett, ha március 29-én a folyamatot szabályozó egyezmény hiányában „esik ki” az Egyesült Királyság az Európai Unióból.

Ebben az esetben már másnap a WTO vámszabályai lennének érvényesek,

Észak-Írország és Írország addig szabadon átjárható határán pedig fokozatosan bevezetnék az ellenőrzést.

David Sterling, a közigazgatás főnöke levelet írt a regionális pártoknak és egy másolat eljutott a Financial Times című laphoz is.

A hatoldalas levél enyhén szólva nem optimista forgatókönyvet vázol fe a „no-deal brexit”, azaz a szabályozatlan kilépés esetére: a vállalkozások bedőlése, a hétköznapi élet megváltozása és az esetleges súrlódások a határon mély és maradandó hatással lesznek az északír társadalomra. Sehol máshol nem lesz ilyen súlyos a helyzet az Egyesült Királyságban, mint itt – írta levelében Sterling.

Kommentárok szerint ezzel burkoltan az északír protestánsokat képviselő Demokratikus Unionista Pártra próbált nyomást gyakorolni. A DUP 10 képviselője döntő szerepet játszik abban, hogy Theresa May miniszterelnöknek sikerül-e átnyomnia a parlamenten a brexit folyamatát szabályozó, Brüsszellel kötött egyezményt.

Észak-Írországban már 800 embert kiképeztek egy, a megállapodás nélküli brexit esetén felállítandó műveleti központ működtetésére.

Közigazgatási dolgozók azzal számolnak, hogy egy ilyen helyzetben lázongás tör ki a helyi közösségekben, és a rendőrségnek „extra feladatai lesznek”.

Egyes brit illetékesek szerint az alku nélküli brexit gazdasági hatásai miatt a brit kormányt életben tartó észak-ír törpepárt Theresa May oldalára állhat a jövő heti szavazáson és jóváhagyhatja a miniszterelnök és Brüsszel kilépési megállapodását. A brit kormány a múlt héten közölte: az északír gazdaság növekedése akár 9 százalékkal eshet vissza a következő 15 évben, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül távozik az unióból.

A DUP ezek után puhított az ír határgarancia ügyét korábban vehemensen bíráló retorikáján.

Közben az északír vállalkozások figyelmeztettek, hogy az alku nélküli brexit esetén bevezetendő vámok és határellenőrzés heteken belül munkahelyek elveszítéséhez vezet az Írországgal folytatott kereskedelem miatt.

A parányi haszonkulccsal dolgozó mezőgazdasági szektor nincs felkészülve az alku nélküli brexitre.

Egyes cégek Írországba költözhetnek, ami miatt meredeken emelkedhet a munkanélküliség – áll a levélben. Sterling azt írta: élelmiszerhiány nem lesz, de szupermarketekben kínált friss ételek köre szűkülhet.

A közigazgatási vezető azt is hozzátette: kérvényezni fogják az EU-tól és Írországtól, maradjon egységes az elektromos áram piac a szigeten, mert az „minden más határ-menti piacnál jobban integrált”. Hozzátette ugyanakkor azt is hogy emelkedhet az áram ára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×