INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

ján kuciák

újságíró-gyilkosság

szlovák

Nagymácséd, 2018. február 26.Rendőrök kettős gyilkosság helyszínét biztosítják Nagymácsédban (Velka Maca) 2018. február 26-án, miután az előző éjjel a falubeli otthonában megtalálták Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét. A bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Lukás Grinaj)

Kuciak-gyilkosság: "én húztam meg a ravaszt"

Beismerő vallomást tett a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottja - írja a szlovákiai sajtó. Az eddig sofőrként emlegetett férfi minden lényegeset elmondott.

A szlovák közmédia eddig meg nem erősített információi szerint hatórás vallatás után beismerő vallomást tett Miroslav Marcek, a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottja: ő lőtte le Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát.

A rendőrök ezt követően a gyilkosság helyszínére vitték Marceket, ahol a nyomozással kapcsolatos műveletekbe vonták be. Végül felkeresték a Vág folyó partját is, a gútai híd környékét később búvárok és helyszínelők lepték el – a szlovákiak sajtó szerint az emberöléshez használt fegyvert keresik.

A korábbi gyanú szerint Marcek csak a sofőr szerepét töltötte be a kettős gyilkosságban, társát, Szabó Tamást gyanúsították azzal, hogy meghúzta a ravaszt. Most azonban úgy tűnik épp fordítva történt,

a magyar férfi vezette az autót. Kettejüket Andruskó Zoltán Marian Kocner megbízására bérelte fel, hetvenezer euró, vagyis mintegy 22 és fél millió forintot ígérve az újságíró haláláért.

Az ismert nagyvállalkozó, Marian Kocner ellen márciusban emeltek vádat a gyilkosság megrendelése vádjával. Kocner piszkos ügyleteiről ugyanis a meggyilkolt újságíró korábban részletesen beszámolt leleplező cikkében. A speciális ügyészségi hivatal összesen 8 vádlottat, 6 károsultat, 17 gyanúsítottat és 225 szemtanút hallgatott ki, nyomozóik 53 házkutatást tartottak.

A félvidéki magyar napilap, az Új Szó azonban arra hívja fel a figyelmet: „azt már tudjuk, hogy kik hajtották végre a gyilkosságot, és úgy tűnik, tudjuk, ki bérelte fel őket.

Azt viszont még nem tudjuk biztosan, ki volt a gyilkosság megrendelője”

- arra utalva, hogy talán nem Kocner volt az egyetlen felbujtó.

Szlovákia történetének első újságíró-gyilkossága óriási felháborodást és hetekig tartó utcai megmozdulásokat váltott ki, végül Robert Fico miniszterelnök és több kormánytag lemondásra kényszerült.

Ján Kuciák az Aktuality.sk oknyomozó hírportál újságírójaként számos leleplező riportot írt. Halála előtt épp az olasz maffia és a pozsonyi kormány közötti kapcsolatokat próbálta feltárni. A fiatal oknyomozó újságírót és jegyesét nagymácsédi otthonukban, 2018. február 21-én ölték meg.

Nyitókép: MTI/TASR/Lukás Grinaj

Kapcsolódó hang

Kuciak-gyilkosság - beismerő vallomás
 


A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018