eur:
392.37
usd:
366.01
bux:
66803.48
2024. április 26. péntek Ervin
Nagymácséd, 2018. február 26.Rendőrök kettős gyilkosság helyszínét biztosítják Nagymácsédban (Velka Maca) 2018. február 26-án, miután az előző éjjel a falubeli otthonában megtalálták Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét. A bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Lukás Grinaj)
Nyitókép: MTI/TASR/Lukás Grinaj

Kuciak-gyilkosság: "én húztam meg a ravaszt"

Beismerő vallomást tett a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottja - írja a szlovákiai sajtó. Az eddig sofőrként emlegetett férfi minden lényegeset elmondott.

A szlovák közmédia eddig meg nem erősített információi szerint hatórás vallatás után beismerő vallomást tett Miroslav Marcek, a Kuciak-gyilkosság egyik gyanúsítottja: ő lőtte le Ján Kuciak újságírót és menyasszonyát, Martina Kusnírovát.

A rendőrök ezt követően a gyilkosság helyszínére vitték Marceket, ahol a nyomozással kapcsolatos műveletekbe vonták be. Végül felkeresték a Vág folyó partját is, a gútai híd környékét később búvárok és helyszínelők lepték el – a szlovákiak sajtó szerint az emberöléshez használt fegyvert keresik.

A korábbi gyanú szerint Marcek csak a sofőr szerepét töltötte be a kettős gyilkosságban, társát, Szabó Tamást gyanúsították azzal, hogy meghúzta a ravaszt. Most azonban úgy tűnik épp fordítva történt,

a magyar férfi vezette az autót. Kettejüket Andruskó Zoltán Marian Kocner megbízására bérelte fel, hetvenezer euró, vagyis mintegy 22 és fél millió forintot ígérve az újságíró haláláért.

Az ismert nagyvállalkozó, Marian Kocner ellen márciusban emeltek vádat a gyilkosság megrendelése vádjával. Kocner piszkos ügyleteiről ugyanis a meggyilkolt újságíró korábban részletesen beszámolt leleplező cikkében. A speciális ügyészségi hivatal összesen 8 vádlottat, 6 károsultat, 17 gyanúsítottat és 225 szemtanút hallgatott ki, nyomozóik 53 házkutatást tartottak.

A félvidéki magyar napilap, az Új Szó azonban arra hívja fel a figyelmet: „azt már tudjuk, hogy kik hajtották végre a gyilkosságot, és úgy tűnik, tudjuk, ki bérelte fel őket.

Azt viszont még nem tudjuk biztosan, ki volt a gyilkosság megrendelője”

- arra utalva, hogy talán nem Kocner volt az egyetlen felbujtó.

Szlovákia történetének első újságíró-gyilkossága óriási felháborodást és hetekig tartó utcai megmozdulásokat váltott ki, végül Robert Fico miniszterelnök és több kormánytag lemondásra kényszerült.

Ján Kuciák az Aktuality.sk oknyomozó hírportál újságírójaként számos leleplező riportot írt. Halála előtt épp az olasz maffia és a pozsonyi kormány közötti kapcsolatokat próbálta feltárni. A fiatal oknyomozó újságírót és jegyesét nagymácsédi otthonukban, 2018. február 21-én ölték meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×