eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin
2014. október 2-án készült kép Meng Van-csóuról, a Huawei kínai távközlési óriásvállalat globális pénzügyi igazgatójáról a Russia Calling elnevezésű befektetői fórumon, Moszkvában. Az amerikai hatóságok kérésére Kanadában letartóztatták Meng Van-csóut 2018. december 1-jén. Sajtóértesülések szerint a kényszerintézkedés az Irán ellen bevezetett amerikai szankciók megsértésével hozható összefüggésbe.
Nyitókép: MTI/EPA/Makszim Sipenkov

Megindult a háború a Huawei ellen

Banki csalás, kereskedelmi titok ellopása és és hatósági félrevezetés miatt több ügyben is vádemelést javasol az amerikai igazságügy a kínai Huawei pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou ellen.

Az amerikai igazságügyi minisztérium banki csalás, kereskedelmi titkok ellopása és hatósági félrevezetés miatt két ügyben is vádemelést javasolt a Huawei kínai telekommunikációs óriáscég és pénzügyi igazgatója, a Washington kérésére Kanadában letartóztatott Meng Van-csou ellen - jelentette be sajtótájékoztatóján Matthew Whitaker ügyvezető igazságügyi miniszter.

A Kirstjen Nielsen belbiztonsági miniszter, Wilbur Ross, a kereskedelmi tárca irányítója és Christoper Wray, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatója jelenlétével tartott sajtótájékoztatón Whitaker közölte: az egyik ügyben tizenhárom rendbeli, a másikban pedig tíz rendbeli bűncselekmény gyanúja miatt kérte a vádemelést. Az egyik keresetet az igazságügyi tárca egy New York-i bíróságnál, a másikat Washington államban nyújtotta be.

A tizenhárom rendbeli bűncselekmény miatti kérelem a Huawei Technologiesra és két leányvállalatára, valamint Meng Van-csoura vonatkozik.

A vádpontok között banki és egyéb pénzügyi csalás, valamint az igazságszolgáltatás akadályozását célzó összeesküvés szerepel. Az amerikaiak szerint a Huawei nem mondott igazat a két leányvállalatához, a Skycom Tech-hez és a Huawei Device USA-hoz fűződő kapcsolatairól annak érdekében, hogy Iránban folytasson üzleti tevékenységet. Ezt a Huawei tagadja.

A másik ügyben kereskedelmi titkok ellopásával, banki és pénzügyi csalással és az amerikai hatóságok félrevezetésével vádol ugyancsak a két Huawei-leányvállalatot az igazságügyi minisztérium.

A kereset szerint a Huawei seattle-i leányvállalatai a T-Mobile német telekommunikációs cég amerikai leányvállalatától a Tappy névre keresztelt, okostelefonok tesztelésére kifejlesztett robottechnológiát lopott el.

Az FBI igazgatója hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy a vádak egyúttal azt is jelentik, hogy az Egyesült Államoknak figyelembe kell vennie a Huawei-típusú vállalatok jelentette kockázatokat, ha lehetővé teszi az amerikai telekommunikációs infrastruktúrába történő belépésüket. Christopher Wray szerint a Huawei folyamatosan megpróbálta és megpróbálja kihasználni az amerikai vállalatokat és pénzügyi szolgáltatókat, és szakadatlanul fenyegeti a szabad és tisztességes világkereskedelmet.

Wilbur Ross kereskedelmi miniszter mindazonáltal leszögezte: a Huawei elleni lépés

"teljes mértékben elkülönül" az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásoktól.

A Fehér Ház egyébként hétfőn bejelentette, hogy Donald Trump a héten fogadja Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettest, aki a kereskedelmi tárgyalások újabb fordulójára érkezik az amerikai fővárosba. A Hszinhua kínai hírügynökség közlése szerint a Liu Ho vezette, tagjai között a kínai központi bank vezetőjét tudó küldöttség meg is érkezett Washingtonba.

A kínai külügyminisztérium mély aggodalmának adott hangot az amerikai bejelentés kapcsán. Sürgette az Egyesült Államokat, hogy hagyjon fel a kínai cégek "indokolatlan elnyomásával",

és vonja vissza a Meng Van-csou elleni letartóztatási parancsot. Hozzátette: Peking határozottan védelmezni fogja a kínai cégek törvényes érdekeit. Keng Suang, a tárca szóvivője azzal vádolta meg Washingtont, hogy a egyes kínai cégek "legitim és legális" működésének ellehetetlenítésére törekszik. Erős politikai célok, politikai manipulációk állnak mindennek hátterében - fogalmazott a szóvivő.

A Huawei valótlannak nevezte az amerikai vádakat. A kiadott közlemény szerint sem a vállalat, sem leánycége vagy fiókvállalata nem sértette meg a vádakban felsorolt egyik amerikai törvényt sem. Mint írták, nem tudnak arról, hogy a cég pénzügyi igazgatója, Meng Van-csou elkövetett volna bármilyen törvénysértést, egyúttal bíznak abban, hogy az amerikai bíróságok végül ugyanerre következtetésre jutnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×