eur:
394.31
usd:
363.24
bux:
65457.32
2024. március 19. kedd Bánk, József
London, 2018. július 10.A Brexit-folyamat leállítását követelő tüntetők uniós zászlókat lengetnek a parlament épülete előtt Londonban 2018. július 10-én. (MTI/EPA/Rick Findler)
Nyitókép: MTI/EPA/Rick Findler

Új dátumot dobott be a brexitügyi főtárgyaló

Guy Verhofstadt szerint legfeljebb az idei európai parlamenti választások utáni alakuló ülés július 2-i dátumáig lehetne meghosszabbítható az Egyesült Királyság uniós kiválásának eredetileg márciusra tervezett határideje. Az EP mindentől függetlenül megkezdi az elutasított kiválási szerződés ratifikációját.

Az Európai Parlament brexitügyi főtárgyalója ezt azzal indokoltga, hogy a hosszabbítás különösen problémás lenne a május végi EP-választások utánra, amelyen brit képviselők már nem indulnának, de legkésőbb az alakuló ülés időpontjáig mindenképpen meg kellene történnie a kilépésnek.

Guy Verhofstadt az EP alkotmányügyi bizottságának brüsszeli ülésén úgy fogalmazott, hogy a határidő kiterjesztése "nem egyszerű", de lehetséges, amennyiben a brit kormány világossá teszi, hogy milyen célból van rá szükség, és pontosan meddig.

Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexit-ügyi főtárgyalója, az EP  liberális frakciójának (ALDE) vezetője a brit EU-tagság megszűnésével foglalkozó bizottsági ülésen Brüsszelben 2019. január 22-én.Verhofstadt szerint legfeljebb az idei európai parlamenti választások utáni alakuló ülés július 2-i dátumáig lehetne meghosszabbítható Nagy-Britannia uniós kiválásának eredetileg márciusra tervezett határideje.
MTI/AP/Francisco Seco
Guy Verhofstadt szerint bonyolult lenne a brexittárgyalások határidejének meghosszabbítása, de nem lehetetlen.
(MTI/AP/Francisco Seco)

Ugyanezen a megbeszélésen Danuta Hübner, a szakbizottság elnöke azt mondta, hogy amennyiben ennél is későbbre tolnák ki a távozási határidőt, akkor az Egyesült Királyságnak is részt kellene vennie a választáson, ha el akarják kerülni az alapszerződés megsértését.

A képviselő arról is beszámolt, hogy a londoni fejleményektől függetlenül az Európai Parlament a jövő héten megkezdi a brit törvényhozás által elutasított kiválási szerződés ratifikációját, hogy az lezárulhasson a szigetország EU-tagságának március 29-re tervezett megszűnéséig. Verhofstadt hangsúlyozta,

a jóváhagyásnak fontos üzenete, hogy semmilyen körülmények között nem lehetséges a megállapodás újratárgyalása.

Az Európai Bizottság szóvivője kedden aláhúzta, hogy rendezetlen kiválás esetén "nyilvánvalóan" vissza kellene állítani a kemény határellenőrzést az Ír-szigeten. Margarítisz Szkínász leszögezte, a brüsszeli testület továbbra is kulcsfontosságúnak tartja a több évtizedes észak-írországi konfliktust lezáró nagypénteki egyezményt, a megállapodás nélküli, úgynevezett kemény brexit azonban "nyilvánvalóan veszélybe sodorja" annak eredményeit.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×