INFORÁDIÓ 
2020. május 27. szerda
Hella

brexit

szlovákia

gazdaság

A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépésével kapcsolatos tudósítás a Frankfurti Értéktőzsde egyik alkusza mögötti képernyőn 2019. január 16-án. Az előző nap a brit parlamenti képviselők nagy többsége elutasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszeréről az Európai Unióval kötött megállapodást.

A szlovák cégek egyre nagyobb aggodalommal figyelik a britek lépéseit

Nagy-Britannia Szlovákia egyik legfontosabb kereskedelmi partnere. A rendezetlen kiválásnak senki sem örülne, mert azt az ország gazdasága is megérezné.

Szlovákiában sokan nem is tudatosították, milyen fontos gazdasági partnere az országnak az Egyesült Királyság mindaddig, míg komollyá nem vált a szigetország kilépési szándéka az Európai Unióból. A Szlovák Gazdaszövetség szerint néhány ágazat számára komoly érvágással járhat a brexit.

Eva Sadovská, a szövetség elemzője 2017-es adatokat ismertetett, ezek pedig arról tanúskodnak, hogy Szlovákia Nagy-Britanniába irányuló kivitele abban az évben elérte a 4,5 milliárd eurót. Ez a szlovák kivitelnek a 6 százaléka, ami azt jelenti, hogy az uniós tagországok közül az export tekintetében a britek az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnerei a szlovákoknak. Nagy-Britannia a kivitel szempontjából egy szinten van Ausztriával, Magyarországgal és Olaszországgal.

A brexit a legtöbb problémát a szlovák autóiparnak okozhatja. Ez az ágazat már évek óta a gazdaság zászlóshajója.

2017-ben a közlekedési eszközök kategóriában Szlovákia Nagy-Britanniába irányuló kivitele elérte az 1,8 milliárd eurót. Ez azt jelenti, hogy minden hetedik Szlovákiában legyártott autó a brit piacon talált vevőre.

A Szlovák Gazdaszövetség szerint a britekkel folytatott kereskedelemre jellemző a kivitel és a behozatal közötti látványos különbség. "Az előbbi 2,5-szerese az utóbbinak, vagyis a legtöbb termékkörben több árut viszünk ki az Egyesült Királyságba, mint amennyit onnan behozunk. Kivételnek csupán a vegyszerek és a zöldségek számítanak, amelyekből többet hoznak be a britek Szlovákiába, mint amennyit a szlovákiai cégek képesek értékesíteni a szigetországban" – mondta Eva Sadovská, hozzátéve, hogy a brexit súlyos gondokat okozhat a szlovákiai exportőröknek.

"Ha a britek rendezetlen kiválása miatt az angol font durván veszítene értékéből az euróval szemben, az a szlovákiai cégeknek a kedvezőtlen átváltás miatt látványos kieséseket jelentene"

– jegyezte meg az elemző, aki a szlovákiai cégeket brit viszonylatban az elkövetkező időszakban a szokásosnál is nagyobb óvatosságra intette.

Nyitókép: MTI/AP/Michael Probst

Kapcsolódó hang

Szlovák brexit-félelem
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018