INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 20. vasárnap
Friderika

david attenborough

természet

davos

világgazdasági fórum

Sir David Attenborough angol természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes pódiumbeszélgetésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozóján 2019. január 22-én, a kezdőnapon. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.

"Az édenkert nincs többé" - szólt David Attenborough a világ vezetőihez

Infostart / InfoRádió - Fehér Anna

A következő pár év meghatározza az emberiség előtt álló pár ezer évet - hívta fel a klímaváltozás elleni küzdelemre a figyelmet Sir David Attenborough, brit természettudós a davosi Világgazdasági Fórumon mondott beszédében.

"Az édenkert nincs többé" - fogalmazott Sir David Attenborough davosi beszédében. A brit természettudós úgy érzékeltette a környezeti változások drámaiságát, hogy elmondta, ő még egy másik korszak szülöttje, a holocén földtörténeti koré. Ezt a 12 ezer éves időszakot a klimatikus viszonyok stabilitása jellemezte, de

a holocénnak vége; az antropocén, vagyis az emberek által befolyásolt kor kezdődött meg.

Ahogyan Sir David Attenborough fogalmazott, őt magát is meglepte, hogy milyen gyors és pusztító károkat okoz az emberi tevékenység a természetben, a környezeti viszonyok megváltozása pedig a gazdasági stabilitást is érinti.

Arról is beszélt, hogy amit az elkövetkező néhány évben tesz az emberiség, az mélyrehatóan meg fogja határozni a következő évezredek történéseit. Mint mondta, két éven belül meg fog születni az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, ha az ebben foglaltakat betartja az emberiség, akkor van esély, hogy átvészeli ezt a korszakot. Hangsúlyozta, hogy

ha az emberek megértik, hogy mi forog kockán, engedélyt adnak majd a kormányoknak és a gazdaság szereplőinek, hogy mihamarabb gyakorlati megoldást találjanak a problémára.

Minden évben a davosi találkozó előtt a Világgazdasági Fórum szervezői közreadnak egy listát a világgazdaságot leginkább fenyegető kockázatokról. Ezt a listát három éve a környezeti veszélyek uralják. A svájci találkozó első napján lehetőséget adtak Sir David Attenborough-nak, hogy megossza gondolatait a természeti kincsek megóvásáról és a klímaváltozás megfékezéséről. Ezúttal Vilmos herceg beszélgetett a tudóssal.

Sir David Attenborough arra figyelmeztetett, hogy a városi ember eltávolodott a természettől, az emberiségnek hatalma van, hogy egész ökoszisztémákat pusztítson el anélkül, hogy észrevenné.

Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

Kapcsolódó hang

Attenborough Davosban
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018