eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
Sir David Attenborough angol természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes pódiumbeszélgetésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozóján 2019. január 22-én, a kezdőnapon. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

"Az édenkert nincs többé" - szólt David Attenborough a világ vezetőihez

A következő pár év meghatározza az emberiség előtt álló pár ezer évet - hívta fel a klímaváltozás elleni küzdelemre a figyelmet Sir David Attenborough, brit természettudós a davosi Világgazdasági Fórumon mondott beszédében.

"Az édenkert nincs többé" - fogalmazott Sir David Attenborough davosi beszédében. A brit természettudós úgy érzékeltette a környezeti változások drámaiságát, hogy elmondta, ő még egy másik korszak szülöttje, a holocén földtörténeti koré. Ezt a 12 ezer éves időszakot a klimatikus viszonyok stabilitása jellemezte, de

a holocénnak vége; az antropocén, vagyis az emberek által befolyásolt kor kezdődött meg.

Ahogyan Sir David Attenborough fogalmazott, őt magát is meglepte, hogy milyen gyors és pusztító károkat okoz az emberi tevékenység a természetben, a környezeti viszonyok megváltozása pedig a gazdasági stabilitást is érinti.

Arról is beszélt, hogy amit az elkövetkező néhány évben tesz az emberiség, az mélyrehatóan meg fogja határozni a következő évezredek történéseit. Mint mondta, két éven belül meg fog születni az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, ha az ebben foglaltakat betartja az emberiség, akkor van esély, hogy átvészeli ezt a korszakot. Hangsúlyozta, hogy

ha az emberek megértik, hogy mi forog kockán, engedélyt adnak majd a kormányoknak és a gazdaság szereplőinek, hogy mihamarabb gyakorlati megoldást találjanak a problémára.

Minden évben a davosi találkozó előtt a Világgazdasági Fórum szervezői közreadnak egy listát a világgazdaságot leginkább fenyegető kockázatokról. Ezt a listát három éve a környezeti veszélyek uralják. A svájci találkozó első napján lehetőséget adtak Sir David Attenborough-nak, hogy megossza gondolatait a természeti kincsek megóvásáról és a klímaváltozás megfékezéséről. Ezúttal Vilmos herceg beszélgetett a tudóssal.

Sir David Attenborough arra figyelmeztetett, hogy a városi ember eltávolodott a természettől, az emberiségnek hatalma van, hogy egész ökoszisztémákat pusztítson el anélkül, hogy észrevenné.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×