eur:
394.96
usd:
363.37
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Sir David Attenborough angol természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes pódiumbeszélgetésen vesz részt a Világgazdasági Fórum 49. davosi találkozóján 2019. január 22-én, a kezdőnapon. A névadó svájci nonprofit alapítvány szervezte négynapos tanácskozáson a világ vezető politikai, társadalmi és gazdasági döntéshozói a legégetőbb globális kérdéseket vitatják meg, illetve határozzák meg a jövőre vonatkozó legfontosabb feladatokat.
Nyitókép: MTI/EPA/KEYSTONE/Gian Ehrenzeller

"Az édenkert nincs többé" - szólt David Attenborough a világ vezetőihez

A következő pár év meghatározza az emberiség előtt álló pár ezer évet - hívta fel a klímaváltozás elleni küzdelemre a figyelmet Sir David Attenborough, brit természettudós a davosi Világgazdasági Fórumon mondott beszédében.

"Az édenkert nincs többé" - fogalmazott Sir David Attenborough davosi beszédében. A brit természettudós úgy érzékeltette a környezeti változások drámaiságát, hogy elmondta, ő még egy másik korszak szülöttje, a holocén földtörténeti koré. Ezt a 12 ezer éves időszakot a klimatikus viszonyok stabilitása jellemezte, de

a holocénnak vége; az antropocén, vagyis az emberek által befolyásolt kor kezdődött meg.

Ahogyan Sir David Attenborough fogalmazott, őt magát is meglepte, hogy milyen gyors és pusztító károkat okoz az emberi tevékenység a természetben, a környezeti viszonyok megváltozása pedig a gazdasági stabilitást is érinti.

Arról is beszélt, hogy amit az elkövetkező néhány évben tesz az emberiség, az mélyrehatóan meg fogja határozni a következő évezredek történéseit. Mint mondta, két éven belül meg fog születni az ENSZ döntése a klímaváltozás kezeléséről, ha az ebben foglaltakat betartja az emberiség, akkor van esély, hogy átvészeli ezt a korszakot. Hangsúlyozta, hogy

ha az emberek megértik, hogy mi forog kockán, engedélyt adnak majd a kormányoknak és a gazdaság szereplőinek, hogy mihamarabb gyakorlati megoldást találjanak a problémára.

Minden évben a davosi találkozó előtt a Világgazdasági Fórum szervezői közreadnak egy listát a világgazdaságot leginkább fenyegető kockázatokról. Ezt a listát három éve a környezeti veszélyek uralják. A svájci találkozó első napján lehetőséget adtak Sir David Attenborough-nak, hogy megossza gondolatait a természeti kincsek megóvásáról és a klímaváltozás megfékezéséről. Ezúttal Vilmos herceg beszélgetett a tudóssal.

Sir David Attenborough arra figyelmeztetett, hogy a városi ember eltávolodott a természettől, az emberiségnek hatalma van, hogy egész ökoszisztémákat pusztítson el anélkül, hogy észrevenné.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×